Zeearend doet fotobomb

Maximumtemperatuur:      12  °C.
Minimumtemperatuur:       07  °C.

07-10-2019

Zeearend doet fotobomb:

Maandag morgen het weer is wat opgeknapt en het zonnetje staat lekker aan de hemel althans op dit moment. Eerst even de hulp-boswachter naar school brengen en dan snel door. Ik stop vandaag eerste ven bij de grote praambult om te kijken naar de edelherten. Ze staan in grote getale op de vlakte.

Het burlen is helaas niet goed te horen de wind staat precies verkeerd. Maar ik kan wel ver op de vlakte twee vechtende edelherten vast leggen. Helaas wel erg ver weg dus niet hele mooie foto’s maar ben er toch heel blij mee.

Zo ik stap weer in de auto en rij naar de oeverloper hut. Ook hier stap ik even uit om bij de hut te gaan kijken. En er zitten rechts van de hut zoals ik het kan inschatten twee mooie witgatjes. Die kan ik even mooi vast leggen.

Ook een grote groep wintertalingen komen even langs de oeverloper.

En zo loopt het geheugenkaartje weer aardig vol. Na een poosje pak ik weer de spullen en ga verder kijken. Ik twijfel of ik nog naar de Poelruiterhut zal gaan of direct door naar de Grauwegans hut. Uiteindelijk ga ik toch even naar de poelruiterhut, maar ik kom er al snel achter dat de wind precies in de hut staat. En hou ik het na 10 minuten al voor gezien. Het is aardig koud met de wind in de hut. Dus hop naar de auto en even lekker op temperatuur komen. Het is nog redelijk vroeg en ik besluit om de gok te wagen om naar de grauwe gans hut te gaan. Ik pak de spullen en ga naar de Grauwe gans hut. Aangekomen zit er al een collega spotter de plas af te speuren. In een flits zie ik een steltkluut aankomen vliegen dus pak de camera en kan nog net even knallen.

Zo die staat er weer mooi op. Wat een geluk heb ik vandaag. Verder ligt de plas vol met kieviten en mooie slobeenden. Maar een paar zwarte ruiters ontbreken ook niet vandaag.

Heel in de verte, verscholen in de boom achter de nesten van de aalscholvers daar zit de zeearend.

Die houden we natuurlijk wel even in de gaten. Niet veel later vliegt de zeearend weg, om even later weer bijna op de zelfde plek terug te komen. Maar dan zijn ze met zijn tweeën. En zitten ze achter elkaar aan. De een buigt af naar het bezoekers centrum en de ander vliegt hoog boven de riet kraag naar de oostvaardersdijk. Maar zou het dan toch gebeuren dat de zeearend weer afbuigt en weer de kant van de hut op komt vliegen. Ik hou de zeearend nauwlettend in de gaten.

Ik speel de coördinaten door aan de mede spotters. En zo komt de zeearend toch steeds een stukje dichter bij. En dan ja dan gaan alle camera’s los, één brok geweld breekt er uit in de hut.  Drie Nikon camera’s staan te stampen niet normaal. En wat een geweld ook op de plas zelf. Wel duizenden slobeenden vliegen voor hun leven, als de zeearend komt overvliegen. En wauw wauw wat een bijzonder mooi beest is de zeearend toch.

Mijn dag kan niet meer stuk heb de zeearend mooi vast kunnen leggen. Na dit geweld keert de rust weer terug op de plas en komen de stelt lopers ook weer wat dichter bij. De zwarte ruiter zet ik nog mooi even op de plaat. En ik vertrek dan weer richting de auto.

De energie is weer op voor vandaag. Op het pad van de grauwegans kom ik J-p nog even tegen. We kletsen nog even wat en vervolgen onze route. Pff gelukkig ben ik weer bij de auto, nu snel spullen inladen en snel naar de koffie.

Bedankt weer voor het lezen en kijken van het blog. Graag tot een volgende keer.

Groetjes, Casper (leven-met)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *