Vos Oostvaardersplassen

Maximumtemperatuur:     6  °C.
Minimumtemperatuur:      1  °C.

19-01-2018

Vos Oostvaardersplassen

Vrijdag ochtend vroeg op stap, eerst even de hulp-boswachter naar school brengen. En dan snel spullen klaarleggen, nog even lekker koffie drinken en dan.. Hop snel de elektrische fiets pakken en gaan. Ik ben wel een beetje te vroeg en de hekken zitten nog dicht. Zoals dat ook in de winteropenstelling vermeld staat. Dan neem ik het pad voor het hek naar rechts om zo naar het Natuur belevingscentrum de Oostvaarders te gaan. Ik loop het stukje heel rustig en neem ook regelmatig gewoon even pauze. Even lekker rond kijken. En dan, ach kijk nou weer een mooi plaatje van een hinde.

Dan komen twee grote edelherten uit het bos gestormd en gaan even kort achter elkaar aan. Ik roep nog niet doen jongens spaar je energie. En dan kijkt het edelhert met een boze blik mijn kant op.

Oké ik ga wel verder zeg ik, en ik loop met de fiets in de hand verder. Zo ik ben op de parkeerplaats aangekomen en fiets door naar het Frans-Vera pad. Ik parkeer de fiets tegen het hekje en loop een klein stukje die kant op. En in mijn ooghoek zie ik iets gaan in het water. Wow een grote zaagbek gauw de camera er bij gepakt en foto’s gemaakt. En niet alleen het mannetje maar ook de vrouwtjes zijn er.

Uiteindelijk zijn dit toch wel mooie foto’s geworden van de grote zaagbek. Voor het eerst ietsjes dichterbij en een klein beetje zonlicht doet wonderen. Het is verder redelijk rustig met dieren vandaag. Dan draai ik me om en zie een prachtige regenboog verschijnen. Ik wacht nog heel even en dan pak ik toch de andere camera er bij en maak wat foto’s. Wat een prachtige lucht en kleuren.

Ik fiets na dit moois ook nog even naar het Frans-Vera uitkijkpunt en maak daar wat overzicht of wel landschap foto’s. Na een aantal minuten fiets ik terug en ga ik in het kraaiennest van het Natuur belevingscentrum de Oostvaarders kijken. Ik zet de fiets neer en loop naar boven. Boven aangekomen ga ik eerst even zitten. Zo, spullen er bij gepakt en maar gluren naar de buren.

Hé daar zie ik de eerste vos tussen de edelherten. En een andere vos komt richting het gebouw gelopen en loopt naar het riet toe. Wow en in de verte aan de linker kant aan de kant van het Jan van den Bosch uitkijkpunt daar loopt nog een vos langs de waterkant. Zo heb je niks en zo heb je alles. De vos die het dichtst bij komt probeer ik te volgen en maak ik foto’s van.

De vos komt even langs de waterkant en lijkt wat te gaan drinken. Niet veel later vertrekt de vos weer de vlakte op, en verlies ik de vos uit het oog. Nog een paar foto’s van de watersnippen.

En dan naar beneden en richting huis. Net voor ik de deur uit wil stappen zie ik alleen nog een plumeau staart voor bij flitsen bij de deur. Ik open de deur voorzichtig en kijk links om het hoekje. Tja daar zit toch echt een vos op 60 cm afstand. Dat krijg ik met de telelens niet op de foto. De deur glipt uit mijn hand vandaan en slaat dicht de vos schrikt even en 60 cm wordt in eens drie meter nu snel de camera er bij en klikken maar.

Ondanks dat ik tegen het licht in moest fotograferen is het goed gelukt. En het mee maken van de ervaring is natuurlijk geweldig. Zo de vos heeft zich verstopt tussen de bosjes en ik ga weer verder. Nog even spieken bij het Jan van den Bosch uitkijkpunt en daar vliegt een mooie kiekendief. Ik kan nog snel een paar foto’s maken.

Zo nog even langs de bomenlaan en ook daar staan weer een paar prachtige edelherten. Zo dit was voor vandaag weer genoeg. Lekker naar huis en aan de koffie. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper (leven-met)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *