Maximumtemperatuur:     22  °C.
Minimumtemperatuur:      08  °C.

16-09-2018

Vogelfestival 2018

Een paar weken geleden ben ik gevraagd door de boswachters van Staatsbosbeheer met de vraag of ik een foto verslag wilde maken van het vogelfestival. Dat wilde ik graag doen. Zondag 16 september 2018 ben ik om even voor 10:00 op het Vogelfestival. Ze zijn hier en daar nog bezig met hun kraampjes aan het opbouwen.Maar wat is het een mooie dag vandaag. De zon schijnt en de prachtige wolken partijen vliegen langs. Er is weer van alles te beleven op het vogelfestival.

In de ochtend is het nog wat rustig maar in de loop van de dag komen er steeds meer bezoekers. Ook dit jaar is het vogelfestival kleinschalig opgezet. En toegankelijk voor iedereen. Ook voor de kinderen zijn er weer hele leuke activiteiten. Zo kunnen de kinderen boomklimmen, abseilen, en een leuk vogelhuisje maken in de tipi tent.

Ook is de jongerenraad van Staatsbosbeheer aanwezig met een kraampje. Ook zij proberen de jeugd te betrekken bij de natuur want dit is hard nodig. Er waren ook diverse excursies te boeken. Zo kon je met de ecokar door het Hollandsehout waar Staatsbosbeheer druk bezig is met de ontwikkeling van dit gebied. En wat nu toch al enige form begint aan te nemen. Hopelijk wordt het op kort termijn afgemaakt. Ik mag aannemen dat de provincie ook rekening gehouden heeft met deze prachtige locatie in het Hollandsehout. Gezien de toekomst plannen die er zijn. Ook was het mogelijk om een lezing bij te wonen in het buitencentrum van Staatsbosbeheer.

Ook kon je met de bolderkar een excursie maken in het afgesloten deel van de oostvaardersplassen. Met de laats genoemde was ik zelf ook mee. Daar heb ik ook weer met veel bewondering gekeken en geluisterd. Wat mag Staatsbosbeheer zich in zijn handen knijpen met zulke enthousiaste vrijwilligers. Deze mensen staan dag in dag uit klaar om iets moois te vertellen over dit gebied. Met al zijn tegen strijdigheden. Maar voor dat ik met de bolderkar mee ga maak ik zelf eerst even een rondje over het vogelfestival, en daarna een rondje in een paar vogel hutten. Want daar gaat het uiteindelijk over, de vogels in en om de oostvaardersplassen. Ik bezoek eerst de hut bij het buitencentrum de kijkhut de kluut.

Het uitzicht uit deze hut is echt prachtig, en kan soms voor behoorlijke verrassingen zorgen. Vandaag ook er is helaas niks te zien, ook hier is goed te zien dat het water nog erg laag staat en dat de slikplaat droog is gevallen. Waar het natuurlijk een prachtige plek zou zijn voor diverse stelt lopers.

Maar vandaag zijn ze bij hun eigen vogelfestival aan het kijken. Maar je kan vanuit deze hut dus van alles tegen komen lepelaars, grote zilverreigers.

en prachtige zonsondergangen.

Dus als je net de auto of fiets geparkeerd hebt neem dan ook even een kijkje uit deze hut. Ik ga naar de volgende kijkhut die ligt wat verder weg en is de hut langs de knardijk. Het is de hut op het pad van de grauwegans. Een mooi slinger pad tussen het moeras door. Om aan het einde van het pad uit te komen bij de grauwegans uitkijkhut. Afgelopen zomer zijn er door de droogte heel veel slik platen droog komen te vallen. Hierdoor was het een walhalla voor de steltvogels en voor de vogel liefhebbers. Er heeft hier de afgelopen maanden een waar spektakel afgespeeld aan diverse soorten en niet met tientallen maar met honderdtallen te gelijk.

Waar onder de kemphaan, steltkluut, kluut, witgatje, groenpootruiter en nog velen meer.

Ook zeer zeker een bezoekje waart als je in de buurt bent. en als je heel veel geluk hebt komt de vliegende deur ook nog even langs of wel de zeearend.

Het pad van de grauwegans is alleen per voet te bereiken. Voor de minder valide onder ons die een scootmobiel hebben is dit pad niet te bereiden. Er is namelijk ook geen pad naar beneden van de knardijk naar het toegangs hek. En het slingerpad door het moeras is smal en drassig. Ik kijk even op mijn horloge hoe laat het is. Hmm heb nog wel even tijd voordat ik met de bolderkar mee ga. Dus hup naar de volgende vogelkijkhut. Dit wordt de poelruiterhut in het oostvaardersveld. Aangekomen bij het hekje even een stukje door het bos gedeelte om bij de poelruiterhut te komen.

En daar is het al weer lekker vol met andere vogel liefhebbers. Ik heb de mazzel dat er een mooie aalscholver bij de hut aan het vissen is. De aalscholver duikt een paar keer onder en dan… Ja dan komt hij boven met een enorme snoek in zijn snavel.

Niet normaal wat die aan de haak slaan, en vervolgens naar binnen werken. Je zou bijna misselijk worden als je ziet hoeveel moeite het soms kost om die grote jongens naar binnen te zien glijden. Verweg in het riet zit ineens de ijsvogel.

maar het duurt niet lang voordat de ijsvogel dichterbij komt. En de camera’s maken over uren. Ik moet een beetje om mijn tijd denken en pak de spullen en ga weer naar het buitencentrum van Staatsbosbeheer. De excursie gaat zo van start. Aangekomen bij het buitencentrum wordt ik opgevangen door een van de vrijwilligers. En lopen we als de groep compleet is naar de bolderkar. Daar krijgen we een korte uitleg over het gebied. En maak ik samen met de vrijwilliger even kenbaar wat ik kom doen vandaag op de bolderkar.

Iedereen is er klaar voor en we vertrekken via de beheerweg van de oostvaardersplassen naar het afgesloten deel in de oostvaardersplassen. Ter hoogte van de grote praambult die te bereiken is via de praamweg stoppen we even. Hier op de zandwind plaats krijgen we nog wat uitleg over het gebied. Iedereen luistert aandachtig en kijkt vol verwondering over de vlakte. In een van de boompjes zit een mooie torenvalk en die kijkt ons indringend aan.

Uiteraard is het zeker een aanrader om een goede verrekijker mee te nemen of een goede lens met het liefst een groot bereik. Aangezien de natuur zich niet laat dwingen om dichtbij te komen. We gaan weer verder op zoek naar de oerrund of wel de heckrund. Die staan even verder redelijk dichtbij en kunnen we mooi vast leggen.

Uiteraard vertelt de vrijwilliger enthousiast over de heckrund en het gebied. Zo tijd om hopelijk edelherten te spotten. Voor mij persoonlijk een van de mooiste herten. Heel ver in de verte staan en liggen een aantal hindes (edelhert vrouw) ook nu is het duidelijk dat een verrekijker en goede lens niet vergeten mogen worden.

En nogmaals natuur laat zich niet dwingen. Wij zijn te gast in hun leef en woon omgeving en moeten wij ons dus aanpassen. Tijdens het mooie verhaal over de edelherten die de vrijwilliger verteld, wordt ik even aangetikt door een collega vogelaar. Die vraagt aan mij of ik de vogel die ongeveer op ruim een kilometer afstand hoog in een dode boom zit kan determineren. Natuurlijk ik had hem inmiddels ook al gezien en ook reeds een foto gemaakt.

Het is de visarend en laat de ingezoomde foto zien op de camera. Het is en blijft een gebied waar je ogen en oren te kort komt. Soms gebeuren er dingen voor je neus maar vaak ook in de verte en als je dus niet goed om je heen kijkt. Tja dan kan je een hoop missen. Zo zien we ook nog een groepje heckrunderen lekker liggen te luieren.

Maar heel ver op de vlakte loopt een heckrund helemaal alleen. Of is het toch anders. De telelens wordt weer even gepakt en wat blijkt moeder heckrund is in alle rust bevallen van een kleintje en komt nu weer rustig naar de groep gelopen. Met al huppelend door het hoge gras de kleine heckrund.

We keren om, om nog een stukje door het onverharde gedeelte te gaan. Daar mogen we even los gelaten worden in de heilige graal.

Om niet veel later weer aan de terug reis te beginnen. Ik blijf een groot fan van dit gebied. Zoals jullie wel weten kom ik vaak in de oostvaardersplassen en het omliggende oostvaardersveld. Ook niet te vergeten het Hollandsehout waar ik hoop snel mooie blog berichten over te kunnen schrijven wanneer dit af is. Het gebied is geen dag het zelfde en blijft iedere keer weer een verrassing wat je tegen gaat komen. Mijn dank gaat uit naar de boswachters van de oostvaardersplassen en al die vrijwilligers die zich zo positief en enthousiast blijven inzetten voor het gebied. Het is een uniek landschap waar je gewoon weg kan genieten van al zijn pracht. Bedankt voor het lezen en kijken naar mijn verslag van het vogelfestival 2018.

Graag tot een volgende keer.

Groetjes, Casper (leven-met)

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *