Sierra Espuña

Maximumtemperatuur:      25  °C.
Minimumtemperatuur:       13  °C.

 17-01-2022

Sierra Espuña:

Vandaag heb ik mij zelf getrakteerd op een verkenningstocht in de Sierra Espuña. Na het ochtend ontbijt en medicatie nog even snel bij mijn ouders een kop koffie doen. En even laten weten waar ik vandaag naar toe ga. Zeker als je alleen op stap gaat in dit toch redelijk onherbergzaam gebied. Altijd even aan iemand laten weten waar je globaal bent. Zo alle spullen gepakt camera, drone, telefoon, en de elektrische fiets. Ik vertrek richting Totana om daar de weg naar boven te volgen richting de Sierra Espuña. Onderweg kom ik nog langs een heel mooi klooster en kerkje wat je zeker een keer moet bezoeken als je in de buurt bent het heet Monasterio Santa Eulalia.

 

Tevens zit er een leuke tuin bij om even door te wandelen. Ook voor een kop koffie of iets te eten kan je er terecht. Althans zo was het. Helaas wisselen de eettentjes nog wel eens van eigenaar dus helemaal zekerheid geef ik je niet. Inmiddels ben ik het dorpje Aledo gepasseerd en volg ik mijn route omhoog. De eerste stop voor vandaag is ongeveer halverwege de klim bij de Mirador del Colloda Bermejo. Hier zet ik de auto neer.

Ik pak de fiets en zo fiets ik lekker tussen de bomen door naar het onbekende. Ik zie allemaal mooie plekjes voorbij komen ik kan bijna niet kiezen. Uiteindelijk heb ik mijn plekje uitgekozen en zet ik de fiets neer.

Ik pak de camera en maak wat foto’s. Tja dit is ook wel een hele mooie plek om de drone te laten vliegen dus klim ik via wat rotsen naar de rand om zo veilig de drone de lucht in te kunnen sturen.

En wat een uitzicht heb ik hier niet normaal. Hier ben ik wel even aan het spelen met de drone.  Na een poosje pak ik de spullen weer en fiets ik op mijn gemak terug naar de auto. Om vervolgens aan de volgende klim te beginnen. eerst uiteraard met de auto. Nu ga ik naar het hoogste puntje waar je met de auto kan komen. Om daar de sneeuwhutten te bezoeken. En dan eerst de sneeuwhutten die op dit moment gerestaureerd worden.

Het gaat hier om sneeuwhutten 11 & 13 die sinds september 2021 gerestaureerd worden. Ik ben aangekomen op de plek en het is er best wel een beetje fris. Maar dat mag de pret niet drukken. Ze zijn inmiddels aardig ver gekomen en het schiet op. Hopelijk zijn ze voor de zomer klaar. Zodat een ieder er weer van kan genieten. Ik besluit na dat ik de omgeving en de lucht heb afgespeurd de drone weer even omhoog te sturen. Uiteraard controleer ik ook weer even de no fly zones app en alles ziet er oké uit. En na een poosje gevlogen te hebben zie ik twee roofvogels vliegen. Ik besluit om niet langer de drone in de lucht te houden. aangezien ze mij kant op komen vliegen.

En zo haal ik de drone zo snel mogelijk naar benden.  En pak ik vervolgend de camera er bij. Het lijkt er op dat ik een weer twee mooie steenarenden heb gespot. En dus even op de geheugenkaart vast leggen.

Bij thuiskomst zie ik ook dat ik een groep manen schapen heb kunnen vast leggen met de drone. Ik maak nog even wat plaatjes van de omgeving en ga dan weer terug naar de auto.

Toch besluit ik om bij aankomst bij de auto, toch eerst nog even naar de ander sneeuw hutten te kijken. En tjonge wat een kaal slag heeft er plaats gevonden. Hier stond het eerst vol met bomen. Maar Spaans bosbeheer is ook hier aardig te keer gegaan. Heb wat foto’s met de verschillen hier onder neer gezet.

   

De eerste twee foto’s zijn van 2016 de laatste van 2022. even aanklikken om te vergroten.

Ik begrijp deze grote kaal slag niet maar dat begrijp ik in de Nederlandse natuurgebieden ook niet. Het is soms moeilijk te rijmen. Natuurbeheerders zijn er voor de natuur maar vervolgens worden hele bossen gekapt. Maar goed het zal wel een bepaalde nut hebben. Ik  vertrek om vervolgens naar een van de beheer kantoren van de boswachters te gaan. Om zo daar nog even te kijken of ik de vale gieren kan zien. Helaas spot ik ze niet, maar het uitzicht is weer om van te genieten.

Op deze plek maak ik als laatste ook nog even wat drone vluchten over het prachtige landschap en dan is het op. Ga weer lekker naar huis en het was weer genoeg voor vandaag. Zo blij met mijn elektrische fiets, en het mooie weer. Ook vandaag weer rond de 25 graden.

Bedankt voor het lezen en kijken naar het Sierra Espuña verhaal. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes Casper (leven-met)

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *