Schaatsers en Oostvaardersplassen

Schaatsers en Oostvaardersplassen

Maximumtemperatuur:  3  °C.
Minimumtemperatuur: -7  °C.

22-01-2017

Zondag ochtend het is lekker weer de zon schijnt en het is koud. Na het ontbijt pak ik mijn spullen en besluit ik om even op pad te gaan naar het Oostvaardersveld. Zo gezegd en zo gedaan rijd ik nu via de trekweg en de praamweg die kant op. Hé gelukkig staan de konikpaarden lekker dichtbij ik parkeer de auto en loop het veld in via het hekje. Zo dat gaat makkelijk open hmm de veer is stuk van het hek ik maak even een foto en stuur het door naar boswachter Bertwin. Nu loop ik weer verder naar de konikpaarden en wat zijn ze lekker rustig ze staan heerlijk stil en ze genieten van het zonnetje. En zo geniet ik dan weer van de konikpaarden.

Ik loop niet te ver aangezien ik ook nog terug moet lopen. Ik zeg de konikpaarden gedag en loop rustig naar de auto. Een mooie roodborst komt even gedag zeggen en kan ik heerlijk op de foto zetten.

Ook een rietgors laat zich even netjes vast leggen op de geheugenkaart. Inmiddels is het ook in het Oostvaardersveld behoorlijk druk geworden. Ik stap weer in de auto en rijd naar het bezoekers centrum aan de Kitsweg. Ik draai de knardijk op en rijd onder het spoor door en bam. Wat een auto’s staan hier het wordt al snel duidelijk dat er nog veel meer auto’s staan. Aangezien de mensen aan het schaatsen zijn op de Oostvaardersplassen of wel de keersluisplas bij het bezoekers centrum.

Wat een mensen massa zeg. Op diverse plekken langs de knardijk is door de boswachters hekken van het slot gehaald aangezien de schaatsers over de hekken aan het heen klimmen waren. En zo zie je maar weer eens hoe de mens in elkaar zit. Oog kleppen op en zonder na te denken over de gevolgen over hekken heen klimmen door bossage heen gaan etc. En dit hebben we allemaal te danken aan de wet Natura 2000. In het leven geroepen door de rijksoverheid en daar staat in dat er in de winter periode geschaatst mag worden op de Oostvaardersplassen. Het liefst heeft Staatsbosbeheer dat dit gebeurt op de keersluisplas. Is dat dan niet beheersbaar nee dit is niet beheersbaar zeker niet met het aantal wat zondag is komen schaatsen op de Oostvaardersplassen. Dan zou je bijna het leger in moeten gaan zetten. Ook ik zou het niet heel erg vinden als de mensen op de keersluisplas zouden schaatsen. Maar als zo vaak is er een bepaalde groep die zich niks aantrekt van regels. En zich ook niet druk maken om andermans veiligheid. Deze schaatsers bepalen zelf wel waar ze gaan schaatsen en laten zich door niemand tegenhouden.

Een grote bek kan je krijgen van ze als je ze er op attendeert dat het niet veilig is en dat ze beter op een ander stuk kunnen gaan schaatsen. En geloof het of niet maar ik heb gister mensen zien schaatsen op de Grote plas. Dat is het stuk water wat langs de Oostvaardersdijk ligt. En dat is niet heel veilig hoor. Ook zijn er gister tien tallen mensen door het ijs gezakt en hebben een nat pak gehaald. Maar er wordt wel van onze hulpverleners verwacht dat als het echt misgaat dat ze dan met gevaar voor hun eigen leven hulp moeten gaan bieden. Tja hoe krom kan het zijn. En als er gevraagd wordt om een ander parkeer plekje te zoeken ivm de komst van een ambulance. Dan kunnen de boswachters en of vrijwilligers nog een grote bek toe krijgen. Waar gaat dit naartoe in deze maatschappij er is geen enkel begrip meer voor bepaalde zaken. En dat is nou zo jammer van dit hele verhaal. Er is door hogerhand besloten ( rijksoverheid ) in het natura 2000 dat er geschaatst mag worden. En de uitvoerende instantie Staatsbosbeheer mag het uitvoeren en de klappen op vangen. Zo nu even genoeg over schaatsen. Ik rij terug naar Almere en ga daar bij het natuurbelvingcentrum de Oostvaarders nog even kijken.

Onderweg daar naar toe kom ik nog een paar leuke reeën tegen die ik even probeer vast te leggen. En dat is ook weer gelukt. Ik ga weer verder en rijd dan de parkeer plaats op van het natuurbelevingcentrum en parkeer de auto. Zo spullen mee en dan ga ik eerst even via het Frans Vera pad lopen om daar naar de drie eilandjes te kijken. Hier vandaan kijk ik over de vlakte en zie ik de edelherten staan.

Ook sluipt tussen de edelherten de vos. Ook de verzameling eenden, smienten, meerkoeten etc zet ik even op de geheugenkaart. Ze houden lekker het wak open met zijn allen. Nu op naar het kraaien nest om daar nog een paar foto’s maken. Na dat ik dit gedaan heb ga ik lekker naar huis om het lichaam weer even rust te geven. En om lekker warm te worden natuurlijk. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *