Przewalskipaarden Natuurpark Lelystad

Maximumtemperatuur:     5  °C.
Minimumtemperatuur:      1  °C.

14-01-2018

Przewalskipaarden Natuurpark Lelystad

Zondag ochtend zit ik lang in twijfel of ik op pad zal gaan. Het zou vandaag een zonnige dag moeten worden maar als ik naar buiten kijk zie ik alleen maar dikke grijze wolken voorbij komen. En de zon? Nou ik zie hem niet. Dus eerst nog maar even aan de koffie. Uiteindelijk pak ik de fietsendrager en monteer deze op de auto. Ik besluit om een rondje Natuurpark Lelystad te maken. Verder de spullen gepakt, fiets achter op en rijden maar. Aangekomen bij Natuurpark Lelystad staan er tot mijn verbazing toch al behoorlijk wat auto’s. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik pak de fiets en hang hem vol met camera spullen. Muts op handschoenen aan en fietsen maar. Eerst even langs de otters om te kijken of ze thuis zijn. Vlak bij het otter verblijf staan twee prachtige wilde zwanen.

Die kan ik niet zomaar voorbij fietsen dus even stoppen en vast leggen. Zo even een stukje het pad oplopen en ik zie alleen de kleinklauwotter (Aziatische otter). De kleinklauwotter laat zich goed zien en bewonderen. En ze zijn zo fotogeniek die otters ze hebben zo een leuk koppie. En zo maak ik dan ook weer heel wat leuke otter foto’s.

De (Europese) otter is niet thuis. Ze weten dat boswachter Randy vrij heeft dus tja dan komen ze niet. Ik stap weer op de fiets en ga naar de edelherten. Ook hebben ze bij de edelherten en moeflon schapen de toegangs hekken verbeterd. Zo is het nu mogelijk om langs het wildrooster naar binnen te gaan. En dat is zeer aangenaam om op een normale manier in plaats van bijna uit je scootmobiel, kinderwagen, of rolstoel te stuiteren omdat je over het wild rooster moet. Het was nog niet helemaal klaar toen ik er was zondag was. Zo bij het bosperceel staat een edelhert en de ooievaars zitten bij het nest.

Even verder zie ik voor het eerst de moeflon schapen. En zet ik ze snel op de foto voordat ze weg lopen. Gelukkig kan ik wat dichterbij komen en kan ik nog meer foto’s scoren van deze mooie moeflon schapen.

Ik fiets verder en ben onderweg naar de wilde zwijnen. Zouden ze thuis zijn? Bij aankomst staat zowat de hele familie zwijn bij elkaar en zijn ze mooi op de geheugenkaart te zetten. Zo af en toe laat de leider even zien wie de baas is. En wat kunnen ze schreeuwen zeg als een mager speen varken!

Na dat ik deze ploegers heb bezig gezien stap ik op en vervolg ik de route. Route naar.. de Pater-Davidsherten. De Pater-Davidsherten liggen er vredig bij en zijn lekker aan het luieren. Ook zijn de mannen hun geweien al weer kwijt en zie je alweer dat het nieuwe gewei aan het groeien is.

Na de herten ga ik op zoek naar de elanden helaas kan ik die vandaag niet zien en dus niet vinden. Ondanks dat de begroeiing het nu overal goed toelaat. Om goed over de vlaktes heen te kijken en door de bosjes heen te gluren. Vind ik de elanden niet. En ik moet zeggen de kans dat je in de herfst / winter iets ziet is heel groot. Maar niet getreurd ik ga weer verder op zoek naar het volgende. Het zoeken is begonnen naar de wisent. Vandaag zie ik ze niet op de vlakte maar zie ik wel de przewalskipaarden. Dus even een stukje door het bos fietsen en dan ben ik aan gekomen bij de przewalskipaarden.

Ze hebben een bijzondere kleur schakering zo in de winter met hun dikke vacht. Na dat ze uitgebreid voor mij hebben geposeerd gaan ze weer aan de wandel. En besluit ik om de stalen ros ook weer te bestijgen en richting de uitgang en auto te fietsen. Vlak bij het prehistorisch dorp staat er nog een mooie ooievaar.

Ik kan het niet laten en pak de camera en maak een paar opnames. Zo nu alles weer ingepakt en naar de auto. Aangekomen bij de auto en alles weer opgeladen en vast gezet. Eet ik eerst even een broodje en warm ik me zelf even op in de auto. En zoals vaker als ik klaar met mijn rondje ben gaat de zon ineens schijnen en wordt het gelijk een andere wereld. Ik bel het thuis front even dat ik richting huis kom, maar dat ik even langs het Oostvaardersveld rij. Nu onderweg via de Torenvalkweg naar de Praamweg. En zo rij ik tussen het Oostvaardersveld op de Praamweg. Hé wat zie ik daar boven de bomen vliegen. Vanuit het Oostvaardersplassen gebied komt een joekel van een vogel over de bomen heen. Kijken, denken nog een keer kijken.. Binnen spiegel, voor, achter, zij bam! Vol in de ankers, auto in de kant. Jeetje dat is de zeearend!

Snel de camera pakken en schiet de zeearend maar op de geheugenkaart. Ook gaan er inmiddels een duizend tal ganzen tussen de krakeendhut en de poelruiterhut de lucht in. En zorgen zij er samen voor dat er een georganiseerde chaos ontstaat. In de hoop dat ze niet ten prooi vallen aan de vliegende deur. Wat een mazzel heb ik vandaag weer en de foto’s zijn nog mooi gelukt ook al zeg ik het zelf. Dan komen Maaike & Willem op me aflopen van de groep Natuur waarnemers Flevoland en kletsen we nog even. Het wordt toch wel erg fris nu dus we zeggen elkaar gedag en ik ga lekker naar huis. Via de praamweg en trekweg kom ik weer veilig thuis en zit deze zondag ochtend er weer op. Bedankt voor het lezen en kijken. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper (leven-met)

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *