Poelruiterhut en het ontvangst

Maximumtemperatuur:     7  °C.
Minimumtemperatuur:      1  °C.

28-11-2017

Poelruiterhut en het ontvangst

Dinsdagmorgen wat is het grijs, koud en niet te vergeten kletsnat. Toch wil ik even naar buiten. Eerst even de hulp-boswachter naar school brengen en dan ga ik door naar het Oostvaardersveld. Onderweg spettert het een beetje en hoop ik dat het even droog wordt als ik bij de parkeerplaats bij de Kleine Praambult ben. En zoals het er nu uitziet heb ik geluk. Ik pak de spullen uit de auto en zet de scootmobiel in elkaar. Tjonge wat is het lichaam weer aan het protesteren zeg. Ook mijn rug gaat steeds meer pijn doen. Ik heb de scootmobiel geactiveerd en snel mij naar de oeverloperhut, de donkere luchten komen steeds dichterbij. Bij de oeverloperhut is niks te zien en besluit ik niet langer te wachten. Via de hekjes langs de Praamweg kom ik op het Poelruiterpad nu even een stukje door het Praambos en dan links af op de T splitsing richting de poelruiterhut.

En ja daar staan de edelherten wat is dat leuk zeg oeps ze staan voor de poelruiter ingang. En het begint te regen. Maar ik pak toch even de camera ze zijn te leuk om niet op de foto te zetten. Het begint steeds harder te regen en rij langzaam richting de poelruiterhut. En het is als of de hindes het door hebben, en lopen ze van het pad af en gaan tussen het riet staan kijken.

Zodat ik met de scootmobiel naar binnen kan rijden. Nadat ik de scootmobiel binnen heb geparkeerd kijk ik nog even achterom en maak een paar laatste foto’s voordat ze via de waterkant verder het bos perceel in lopen. Ik ben alleen in de hut en er komt een hele mooie knobbelzwaan richting de hut gezwommen.

De knobbelzwaan komt voor het eerst heel dicht bij en wil blijkbaar graag op de foto. Het regent nog steeds maar niet heel hard. Ook is het behoorlijk fris en probeer ik me zelf een beetje warm te houden met muts handschoenen en ijsberen. Ook heeft de familie dodaars zich richting de hut begeven en zijn ze met zijn vieren naar eten aan het zoeken. Inmiddels pakken zich donkere wolken boven de hut samen en barst het even los.

Maar het vissen gaat rustig door ook de fuut heeft zich aangesloten bij het zoeken naar vis. Het lijkt er op dat de vis zich vandaag goed heeft verstopt aangezien er weinig tot niks gevangen wordt. Een gezellige krakeend schuift even langs en een Vlaamse Gaai zoekt het pad af naar lekkers.

En dan komen de edelherten weer tevoorschijn uit het praambos. En lopen ze richting de hut. En zo kan ik dan toch weer een paar mooie plaatjes maken. Gelukkig sta ik droog want het komt nog steeds met bakken naar beneden.

Een jonge fuut is stiekem in het territorium van de oudere fuut aan het vissen. Na een paar keer onder duiken komt de jonge fuut heel voorzichtig naar boven. Hij verstopt zich een beetje en lijkt over het water te speuren of hij niet gesnapt is.

Uiteindelijk kiest de jonge fuut eieren voor zijn geld en verdwijnt met een lange duik uit het zicht. Zo inmiddels heb ik ijs vingers en een ijs neus dus pak ik de spullen bij elkaar. Ik kijk nog even een keer naar de lucht en schat in dat ik het droog houd tot ik bij de auto ben. Ik rij op turbo schildpad stand zo snel mogelijk naar de auto. En bij het hekje om de praamweg over te steken naar de oeverloperhut / praambos. Zie ik ineens de edelherten over het hek heen springen en lopen ze over de praamweg mijn kant op. Ik hoor ook een auto aan komen. Maar die mindert in ieder geval de vaart. En dan ziet de automobilist de edelherten over het hekje heen springen naar de oeverloperhut. Gelukkig zijn ze veilig aan de overkant. Ik hoop dat de gemeente Lelystad zich bewust wordt van de gevaren die hier plaats vinden.

Er staan nu advies snelheid borden 30 km/h maar aangezien dit door 99.9% van de automobilist genegeerd wordt is de kans groot dat het vandaag of morgen een keer goed misgaat. En dit gaat ten allen tijden ten koste van het dier. Ook is deze weg een sluiproute om de snelweg A6 te vermijden. Hoop dat de gemeente Lelystad wakker wordt en snel iets gaat doen aan de hardrijders en verkeershufters op de praamweg. Zo ik ben bij de auto aangekomen en ik voel de eerste spatjes al vallen. Gelukkig liggen de spullen allemaal weer in de auto en stap ik zelf ook in. Pff de pijn is schrijnend en het instappen kost me veel moeite. Nu eerst even een beetje opwarmen voordat ik ga rijden. Ik rij nog even tussen het Oostvaardersveld door met de auto of ik misschien de edelherten nog zie. Helaas hebben ze zich goed verstopt ik zie ze namelijk niet meer. Hé wat zie ik daar in een van de sloten in het Oostvaardersveld.

Dat is een grote zaagbek even het raam open maar wat komt het weer met bakken naar beneden. Het is niet een grote zaagbek maar het zijn er vier wow. Ik draai weer om met de auto en rij nog even naar de Grote Praambult. Daar staat een grote groep met heckrunderen die ik nog even op de foto zet. En ik maak nog wat landschap plaatjes. Nu rij ik weer rustig naar huis waar ik onderweg nog een zwerm ganzen tegen kom en op twee verschillende plekken nog wat mooie reeën.

 

En dan ben ik thuis en ga ik even rustig zitten met een kopje koffie. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes Casper (leven-met)

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

 

 

2 thoughts on “Poelruiterhut en het ontvangst

 1. Hoi Casper,
  Toevallig op jouw blog terecht gekomen: wat een prachtige foto’s. Ik heb nog een heleboel te leren.
  Wel jammer dat ik lees dat je inmiddels een scootmobiel nodig hebt maar gelukkig kun je daar ook nog veel mooie plekjes mee bereiken.
  Geef je de kleine hulp boswachter een dikke knuffel van mij?

  1. Hoi Linda,
   Dank je wel voor je leuke berichtje.
   De scootmobiel brengt me in ieder geval op plekjes waar ik anders nooit had kunnen komen.
   En de hulp-boswachter is even uitgeschakeld heeft waterpokken maar zal je knuffels overbrengen.
   Veel fotograferen en blijven oefenen.
   Groetjes Casper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *