Poelruiterhut en het interview

Maximumtemperatuur:    7  °C.
Minimumtemperatuur:     2  °C.

30-01-2018

Poelruiterhut en het interview:

Dinsdagmorgen.. het is de dag van het interview in de poelruiterhut. Vorige week ben ik gevraagd door Staatsbosbeheer of ik een interview wilde geven over het Oostvaardersveld en dan speciaal de poelruiterhut. Ik heb dit interview samen met een paar fijne collega spotters, en vaak geziene gasten van de poelruiterhut mogen doen. Dat zijn Herman, Frank, en Jan-Paul. We hadden afgesproken om bij de Kleine Praambult te verzamelen. Om negen uur ben ik van huis vertrokken. Ik moest nog even de auto tanken en ik zou Herman even ophalen zodat we gezellig samen die kant op konden gaan. Zo gezegd en zo gedaan, rijden we inmiddels op de trekweg richting de Kleine Praambult. Onderweg komen we al wat vliegend mooi spul tegen een paartje torenvalk en ook nog een buizerd. Wat een prachtige zonnestralen deze ochtend. Wat hebben we die gemist de afgelopen maanden zeg. Het is in ieder geval een prachtige dag. We stoppen even bij de Grote Praambult en kijken even over de vlakte. We zien dat de boswachters al weer met hun controle rondjes bezig zijn bij de grote grazers. We hebben vandaag een dag met daadwerkelijk zonnestralen. En de dag met het interview. Best wel spannend allemaal. Zouden we wat zien vandaag? Het was namelijk de afgelopen weken bij de poelruiterhut erg rustig, of eigenlijk nauwelijks tot niks te zien. We rijden verder naar de Kleine Praambult en daar staat Jan-Paul al op ons te wachten. We zien Frank nog niet maar die zal zo wel komen. Ik zeg of Frank zit misschien al in de poelruiterhut met koffie op ons te wachten? De eerste vogel die we zagen bij de kleine Praambult was de vogel van Omroep Flevoland.

En de boswachter zien we ook aankomen. Ik loop naar de parkeerplaats om ze op te vangen. Ik zeg even de cameraman en de interviewster gedag. En ook Boswachter Mikal wordt niet overgeslagen. De camera man herkend mij nog van de vorige keer tijdens het interview van de mobiele kijkhut. Ik herkende hem natuurlijk ook. Hij vraagt gelijk hoe ik het voor elkaar krijg om nu nog een keer geïnterviewd te worden. Ik zeg tegen de cameraman dat is het geheim van de smid en dat ga ik dus niet vertellen. We lachen er allemaal even om. Inmiddels zijn Herman en Jan-Paul ook er bij gekomen maar we missen Frank nog. Jan-Paul geeft aan gister nog een berichtje verstuurd te hebben naar Frank. Dat hij op tijd naar bed moest gaan want vandaag was het een belangrijke dag. Jan-Paul en ik krijgen zenders omgehangen, en ik pak ook nog even snel de scootmobiel uit de kofferbak. We zijn klaar voor vertrek en vertrekken via de Kleine Praambult en het houten bruggetje naar het Oostvaardersveld. Onderweg naar het Oostvaardersveld en naar de poelruiterhut worden we gefilmd en worden onze gesprekken opgenomen. Oeps hopelijk hebben we niks verkeerds gezegd. Halverwege het pad naar de poelruiterhut worden we opgevangen door een paar hindes in de struiken. Wij de clan rijden en lopen vast verder. De cameraman en interviewster en boswachter Mikal blijven nog even staan om de hindes even te filmen. Dan komt ook Frank om het hoekje met een wat slaperig gezicht. Frank stelt zich ook even voor aan Omroep Flevoland en boswachter Mikal. Zo de clan is nu compleet dus kunnen we verder. Vlak bij de poelruiterhut staat het verdere ontvangst comité. Twee prachtige hindes hebben de hut even vrij gehouden en kijken ons aan.

Ze worden even als echte sterren in het zonnetje gezet door de aanwezige pers fotografen. Zo we zijn aangekomen in de hut ik parkeer de scootmobiel bij het meest linkse bankje daar gaat nooit iemand zitten en het is een link bankje. Nou nu hopen dat we ook nog wat vogeltjes zien daar zijn we uiteindelijk wel voor gekomen. Maar gelukkig door het lekkere weer is het op het water en in het riet lekker bedrijvig. De vogeltjes fluiten er op los, de tafel eendjes slapen een klokje rond, en een nonnetje aan de overkant is net wakker en zich aan het poetsen.

Het is tijd dat ik het eerste deel van het interview ga afleggen en zit ik er klaar voor hopelijk gaat het goed!

©Boswachtermikal
Met dank aan ©BoswachterMikal voor de foto

Na een minuut of vijf althans zo voelt het ben ik klaar en gaan we weer even verder met vogels spotten. Ook de cameraman doet gezellig mee. En zo filmt de cameraman een mooie aalscholver die een vis te pakken heeft. Of dit straks ook in het interview terug te zien is geen idee. Inmiddels is er ook iemand anders bij gekomen. Nu is Jan-Paul aan de beurt om zijn interview af te geven. Ook dit gaat goed en volgens mij word het wel een leuk item op Omroep Flevoland & leven-met.nl natuurlijk. Wij gaan weer even verder met vogel spotten en het speenvarken laat weer even van zich horen. Of wel de waterral. Dan spot boswachter Mikal de waterral, en kan ik hem gelijk in het vizier krijgen en vast leggen. Helaas net niet scherp maar het is dan ook weer seconde werk.

Een leuk pimpel meesje laat vlak bij de hut even zien hoe hij het riet sloopt. Stukje bij beetje trekt de pimpelmees de riet stengels open en haalt daar allemaal kleine insectjes uit. Tja en dat smaakt natuurlijk overheerlijk.

Een van de hindes komt nog even wat dichterbij schuifelen door het riet. En kijkt even of alles wel naar behoren verloopt. Als de hinde ziet dat alles netjes en geordend verloopt gaat ze weg en verdwijnt de hinde tussen de bosjes van het Oostvaardersveld.

Hier en daar wordt nog even gekletst en laat ik nog even de foto’s van de ochtend zien aan de cameraman, uiteraard wordt dit ook nog even gefilmd. En zo zit de ochtend met het interview er dan op en gaat het team van Omroep Flevoland weer op pad. Ook boswachter Mikal gaat weer verder met haar andere verplichtingen en zegt ons gedag. We blijven nog even na praten en kijken nog even naar buiten of we wat kunnen spotten. Een paar brandganzen komen nog even aan de overkant voorbij.

Maar dan is het ook voor mij mooi geweest ik ga nog even met Herman bij de oeverloperhut kijken en daarna gaan we naar huis. Frank gaat op zoek naar de klapekster maar vind deze helaas niet. En Jan-Paul blijft nog even achter in de poelruiterhut. Later die ochtend is Jan-Paul nog even bij de krakeendhut gaan kijken. Het was een hele leuke ochtend, bedankt boswachter Mikal en boswachter Hans-Erik dat we betrokken zijn bij dit leuke item, over het Oostvaardersveld en de Poelruiterhut. En bedankt Omroep Flevoland voor de mooie beelden en het leuke interview. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper (leven-met)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *