Oostvaardersveld & de wilde eend

Maximumtemperatuur:   21  °C.
Minimumtemperatuur:   10  °C.

30-03-2017

Donderdag ochtend een tripje Oostvaardersveld. Er is een aantal dagen geleden en mooi konik veulen geboren. Ik heb de veulen wel al gezien maar dan steeds erg dicht bij moeders. En omringt door ooms en tantes. Dus hop in de auto en richting het Oostvaardersveld. Via de trekweg ga ik naar de praamweg toe. Op de trekweg zie ik dat weer een van de slagbomen is weggehaald. Ik stop en ga toch even kijken of er geen vuil is gestort en op de terug weg naar de auto zie ik toch wat liggen. Op afstand maak ik wat foto’s bij het bekijken van de foto’s lijkt het wel of het er al langer ligt. Maar ik stuur het toch even door naar de boswachters. Ik sluit de slagboom en rij door naar de grote praambult.

Daar staan ver op de vlakte de konikpaarden. De edelherten liggen nog een beetje hun roes uit te slapen. En ik spot twee ooievaars in het veld.

Nu pak ik de auto en ga naar het Oostvaardersveld. Een geluk de paarden staan redelijk dichtbij. Ik parkeer de auto bij de kleine praambult en loop dan de weg over het Oostvaardersveld in. Aahh daar ligt de kleine rakker. Ik laat weten dat ik er ben en loop langzaam een stukje dichterbij. En de camera klikt er lekker op los.

Maar de kleine konik is nog wel heel moe zo af en toe beweegt er wat en dan valt de konik weer om. Ook de andere​ konikpaarden worden door mij op de plaat gezet niemand wordt over geslagen. Er is  zelfs even een groeps-overleg tussen drie konikpaarden.

Ik maak nog lekker wat mooie plaatjes van deze kanjers. Een grote zilverreiger springt op achter het riet en vliegt voorbij. Een mooie groenling laat zich even zien in een rietstengel. En een kikker kwaakt wat tegen me. Ik loop nu richting de poelruiterhut en kom nog een vink tegen. Deze vink is totaal niet bang en kan ik tot enkele meters benaderen.

Echt niet normaal hoe dichtbij ik kan komen bij deze vink. Maar dan vliegt de vink toch weg. Dan ben ik in de hut en is de fuut al lekker in de buurt. Hmm dat rijmt wel een beetje fuut in de buurt. De fuut is op vissen jacht en ik hoop dan eindelijk dat de fuut nu weer eens wat vangt. Gelukkig gebeurt dat ook en de fuut is behoorlijk aan het stoeien met de vis.

En uiteindelijk heeft de vis gewonnen. En heeft de fuut het nakijken. Fuut in de buurt en de vis die hem weg stuurt, tot zover het rijmen. Dan heb ik nog even geluk dat de waterral tevoorschijn komt. Dan komt een mooie wilde mannetjes eend even gedag zeggen. Maar dat vindt een ander wild mannetjes eend niet goed en dat wordt even een rondje in de Oostvaardersveld ring. Bong de eerste ronde is van start en het gaat er gelijk ruig aan toe en er wordt gelijk in de nek gebeten.

Nou nog even wat duw en trekwerk en wat rondjes om elkaar heen zwemmen. En dan kiest een van de eenden toch maar het hazenpad. De ander zwemt er nog even fel achteraan en geeft dan de genade klap. Nog even een genade beet in de edele delen en dan is het voorbij.

Ver tussen het riet hoor ik de blauwborst maar waar zit ie dan. Gelukkig vind ik de blauwborst en wat een super mooie vogel is dit ook. Meneer of mevrouw knobbelzwaan komt even langs, en de nijlgans vliegt even over.  Zo te zien heeft de nijlgans een wond in een van de vleugels. De nijlgans heeft een bloed vlek op een van de vleugels. Althans dat is mijn inschatting de nijlgans heeft er zo te zien verder geen last van en vliegt als een echte straaljager langs. De tjiftjaf laat ook weer even goed van zich horen en dan schiet in de verte de ijsvogel over het water. De wilde eend is eindelijk klaar en weer netjes om gehuldigd te worden.

Het worden een aantal mooie​ portret foto’s van deze stoere bink. Ik ga mijn spullen weer bij elkaar pakken het is tijd. Tijd om naar huis te gaan. Ik loop via het poelruiterpad naar de auto. Ik heb voor deze een keer de auto bij de kleine praambult gezet en moet dus iets verder lopen als normaal. Onderweg nog even een kikker gedag zeggen. Ik heb de kikker niet gekust heb namelijk al een hele mooie prinses thuis. Dus bewaar je magie voor de volgende die langs komt kikker. Halverwege kom ik Johannes nog even tegen. En staan we lekker in het zonnetje even te kletsen. Ondertussen zetten we ook nog even een grote bonte specht op de foto. We gaan alle bij weer verder en groeten elkaar even gedag. Ik ben gelukkig bij de kleine praambult aan gekomen. En hier staan twee mensen met grote camera’s en statieven te turen over de Oostvaardersplassen. De brand ganzen vliegen allemaal omhoog. Ik sta halverwege de bult en kijk goed over de vlakte ik wijs nog een keer naar de ganzen. Jaa veel brand ganzen hè roepen ze. Tja het zijn er veel maar daar wijs ik niet voor. Daar vliegt de zeearend suffie.

En ik maak zo een aantal opnames van de deur. Wel heel ver weg maar staat er maar weer mooi op. Nu loop ik naar de auto en stap ik in. Even op adem komen en de spanning een klein beetje weg laten gaan hoop ik. Nu onderweg naar huis en dan zo de hulp-boswachter ophalen van school. Dank weer voor het lezen en kijken. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

One thought on “Oostvaardersveld & de wilde eend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *