Oostvaardersveld de Klapekster & Roodhalsgans

Maximumtemperatuur:   14  °C.
Minimumtemperatuur:      3  °C.

24-03-2017

Vrijdag ochtend ga ik lekker op stap. Ben nog steeds niet lekker en heb veel pijn maar van binnen zitten word ik gek. Dus heb ik mijn spullen gepakt auto klaar gezet en is de hulp-boswachter klaar voor school. Even de hulp-bopswachter de klas in brengen en daarna kan ik vertrekken. Ik ga vandaag naar het Oostvaardersveld. Via de trekweg en de praamweg. Op de trekweg zie ik dat een van de slagbomen weer uit zijn houder is gehaald. Ik kijk gelijk even of er geen afval gestort is. En wat ik zo kan zien is er geen afval gestort. Ik leg de slagboom weer netjes terug en vervolg de weg naar de grote praambult. Daar aangekomen parkeer ik de auto en staat er een edelhert groepje lekker dichtbij.

Ook een groep heckrunderen is van de partij. Zo nu naar de poelruiterhut. Ik parkeer de auto langs de Praamweg en leg mijn kaart neer. En loop via het poelruiterpad naar de hut. Onderweg wordt ik luidkeels toe gezongen door de winterkoning.

En wat staat alles mooi in de bloei zeg geweldig. Het bos begint ook anders te ruiken heerlijk. In de poelruiterhut aangekomen ben ik alleen. Het is ook erg stil en ga ik toch maar even zitten en uitrusten en neem ik wat te drinken. Het bankje is weer zo koud dat ik na een paar minuten al weer moet staan. De pijn in de spieren loopt weer op en ga ik maar als een ijsbeer heen en weer lopen. De zon schijnt lekker en buiten is het ook warmer dan binnen in de hut. Ik pak de spullen en loop dan toch maar naar de auto. Tja wat nu ik rij maar een stukje verder de praamweg af en kijk over het Oostvaardersveld. Dan zie ik de klapekster zitten nou dat is toch wel even leuk om die proberen te platen. Dus auto langs de kant snel de camera pakken en kijken of de klapekster er nog zit. Ja gelukkig, ik loop door het hekje heen en sta weer in het Oostvaardersveld. Ik loop langzaam de uitkijkbult op in het Oostvaardersveld. En maak zo af en toe een aantal foto’s.

En zo kan ik stukje bij beetje steeds iets dichterbij komen. En dan tja dan was het een stap te dichtbij de klapekster vliegt op en is gevlogen. Maar ik kan hem volgen en zie hem aan de overzijde van het Oostvaardersveld weer plaats nemen in een boom. Dan zie ik ineens de blauwe kiekendief om de hoek heen zijlen. misschien was dat wel de reden dat de klapekster weg vloog.

Ik kijk nog even om me heen en zie ook richting de krakeend hut de brandganzen zitten. Maar tussen de brandganzen zou ook een roodhalsgans kunnen zitten die eerder deze week gespot is door J-P van natuur waarnemers Flevoland. Ik loop naar de auto en maak een aanvals plan ik rij met de auto de knardijk op en neem het bruggetje over het water naar het Oostvaardersveld. Zo kan ik gelijk de klapekster zien als deze er nog zit natuurlijk en ik kan zo langs het hek ook de groep brandganzen inspecteren. Ik loop inmiddels de knardijk af naar beneden en neem het bospad naar het bruggetje. Daar wordt ik even opgehouden door een heel schattig staartmeesje. (witkopstaartmees)

Het vliegende knuffeltje blijft een beetje heen en weer springen op de takken maar blijft geregeld lang genoeg zitten voor een fotootje. Ik loop over het bruggetje en zie een groenling naar mij kijken. Helaas kan ik de klapekster niet meer zien in deze hoek en ga er van uit dat de klapekster gevlogen is. Nu loop ik het kleine stukje langs het hek om bij de brandganzen te komen. Gelukkig staat er vlakbij een bank en kan ik hier lekker in de zon even gaan zitten. Zo kan ik weer even de pijn hopelijk minder laten worden en een beetje op adem komen. Vanaf deze afstand kan ik mooi de brandganzen in de gaten houden en kijken of ik de roodhalsgans zie zitten. In de 10 minuten dat ik lekker in het zonnetje zit tuur ik naar de groep brandganzen maar kan niks ontdekken. Wordt het dan toch tijd om maar gewoon weer naar de auto te lopen. Ik sta op en kijk nog een keer met het blote oog de groep door. Hé zag ik daar nou iets rood/oranje tussen de groep. Ik pak de camera er maar even bij en jaaa daar zit de roodhalsgans.

Nou niet knipperen met je ogen anders ben je hem kwijt. Hoop dat de roodhalsgans zo nog even zijn kop omhoog steekt. Gelukkig gebeurt dat ook en dan pas valt hij op tussen de brandganzen. Nou dat is wel weer een geluk dat ik ook deze weer aan het lijstje kan toevoegen. Nu loop ik weer terug naar het bruggetje. En wat zie ik daar in de boom zitten potjandorie de klapekster is weer terug. Aanvals plan nummer twee ik sluip steeds weer wat dichterbij en moet uiteindelijk door het hekje heen om in het Oostvaardersveld te komen. En gelukkig lukt dit ook hier staat op een verhoging een bank waar ik naar toe sluip nou sluipen het is meer lopend schuifelen. Ik kan op de bank gaan zitten en zo nog een aantal plaatjes schieten.

Dan vliegt de klapekster weg en probeer ik het kleine vogeltje te volgen zo groot is de klapekster niet. De klapekster gaat ver weg boven het Oostvaardersveld hangen in bidvlucht ook dit probeer ik vast te leggen. En gezien de grote afstand ben ik toch blij verrast dat het gelukt is.

Ik pak de spullen bij elkaar en loop naar het bruggetje. Daar wordt ik nog even uitgezwaaid door een bruine kiekendief hoog in de lucht. Ik ben bijna bij de auto en plof uiteindelijk neer op de auto stoel. Pff wat een ochtend heel mooi maar helaas weer met heel veel pijn. Het put je letterlijk en figuurlijk helemaal uit. Ik spreek even met boswachter Bertwin over de telefoon en kan even lekker een kopje koffie komen halen. Ik start de auto en rij naar de Kitsweg en voor ik de parkeerplaats op draai zie ik in een flits een vos lopen. Zo dat is lang geleden dat ik een vos van zo dicht bij heb gezien.

Dus snel even de camera er bij en een paar leuke plaatjes maken. En daarna heerlijk aan de koffie even de spieren tot rust laten komen. En natuurlijk even kletsen met de boswachters. Zo dit was dan de vrijdag ochtend trip bedankt weer voor het lezen en kijken.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

One thought on “Oostvaardersveld de Klapekster & Roodhalsgans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *