Oostvaardersplassen wat een actie

Maximumtemperatuur:   11  °C.
Minimumtemperatuur:    -2   °C.

04-03-2018

Oostvaardersplassen wat een actie:

Zondagochtend maak ik mijn controle rondje rond de Oostvaardersplassen. Ik pak de fiets en ga even kijken. Het is ook vandaag de dag van actievoeren. Door de diverse actiegroepen tegen de Oostvaardersplassen C.Q. voor de grote grazers. En niet alleen keren ze zich tegen de Oostvaardersplassen maar ook Staatsbosbeheer en de Provincie Flevoland. Mijn ochtend begint bij de fietsbrug aan het Koopvaarderspad. Er zijn al een hoop mensen aan het wandelen tussen de fietsbrug en het bezoekerscentrum De Oostvaarders. Ik zelf neem ook even het smalle pad en ga naar het bezoekers centrum. Daar aangekomen hoor ik een hoop mensen mopperen dat ze niet verder kunnen lopen. Omdat de hekken nog steeds dicht zijn. Ook de verbindings route tussen het Oostvaardersbos en Kotterbos is dicht. En dat vinden de mensen niet leuk of beter gezegd belachelijk. Ik probeer hier en daar nog wat uitleg te geven. Dat er in het Oostvaardersbos nog reactief beheer plaats vindt. En dat de verbindings route vermoedelijk dichtblijft zolang er ijs op de vaart ligt naast het pad. Ik geef aan dat door de hoeveelheid edelherten op het verbindings stuk het risico bestaat dat de edelherten het ijs op schieten. Met alle gevolgen van dien. Verdrinking, door ijszakken, poten breken etc. Nee dit kwam omdat Staatsbosbeheer alles achter gesloten deuren wil doen. Nee als de dieren waren verdronken poten hadden gebroken dan was het ook de schuld van Staatsbosbeheer. Natuurlijk meneer en mevrouw een hele fijne dag nog vandaag. Man man wat een arme droeftoeters zijn er op deze wereld.

Maar ik stap weer op en ga verder. Ik fiets nu naar de Hugo de Vriesplaats om daar even te kijken bij de dieren. Aangekomen staan een paar edelherten te eten van het hooi wat door de actievoerders over het hek is gegooid. Hier maak ik wat foto’s en is het goed te zien als je even de tijd neemt om te kijken.

Dat de grote jongens of wel de edelherten die hoog in rangorde staan aan het eten zijn. En pas als deze klaar zijn dat dan de andere rang orde mag eten. Ook vind ik veel winterpenen en appels die over het hek gegooid zijn. Deze voedingsbronnen zijn voor de edelherten konikpaarden en heckrunderen niet de beste voeding.

Wel nee allemaal flauwekul roepen de actievoerders dit is gewoon goed eten voor de beesten. Nee en dat is ook bevestigt. Dat appels wortelen winterpenen aardappelen brood etc. Niet goed zijn, aangezien de grote grazers heel veel schraal eten eten. En dus appels winterpenen noem het maar op niet gewend zijn. Als je als mens altijd heel vet arm eet en je krijgt een bord voorgeschoteld met heel veel vet eten dan weet u toch ook waar u de volgende dag of zelfs in de avond al zit. Voor de dieren gaat dit helaas eindigen met de dood. Door de dierenarts en Staatsbosbeheer is dit al meerde malen verteld en gecommuniceerd. Zoek en gij zult vinden. En ook de touwtjes waar het hooi mee bij elkaar gebonden zit liggen her en der tussen het hooi. Zo jammer dit.

Ik pak de fiets weer en fiets verder richting het overgang stuk in het Oostvaardersbos. Daar kom ik een grote groep met konikpaarden tegen die ook aan het grazen zijn van het gevoerde hooi door de actie voerders. De konikpaarden die hier staan zien er goed uit er lopen er wel een paar tussen die wat minder vet hebben maar op dit moment bij dit groepje niet zorgelijk en dus niet leidend. In My Opinion.

Nu verder langs het hek en even achter kijken hoe het daar is. Bij het laatste stuk langs de Jac p Thijseweg kom ik ook nog diverse voer plekken van de actievoerders tegen. Ook hier vind ik de appels wortelen en de broden. En helaas veel bind touwtjes van de balen hooi. Ik trek zelf twee touwtjes onder het hekje vandaan zodat ze dat in ieder geval niet kunnen op eten. Als je daar dan iets over op het internet zet nou dan kan je allerlei verwensingen naar je kop geslingerd krijgen. Tja want dan worden de actievoerders ineens op hun eigen vingers getikt en daar kunnen ze slecht tegen. Dat is wel gebleken ook. Daar ik wel wil zeggen dat bij een kleine groep actievoerders er via hun eigen mediakanalen aandacht aan besteed is. Over het opruimen van de touwtjes en het niet achter te laten. En als je dan zo nodig voer over de schutting moet gooien zorg er dan ook voor dat er geen resten aan de verkeerde kant van de schutting blijven. Helaas heb ik ook gezien dat konikpaarden en edelherten en de heckrunderen zich in alle bochten wringen om dat laatste beetje voer wat daar buiten het hek ligt nog proberen te bemachtigen. En dat loopt niet altijd goed af kan ik je zeggen.

Ik pak de fiets en fiets terug langs het hek aan ga naar huis. Een heckrund heeft zijn bedje van hooi gevonden en ligt lekker in het zonnetje. Ook twee edelherten zijn aan het eten van het hooi. Bij thuis komst even wat eten en drinken en dan ga ik toch even kijken aan de kant van Lelystad. Vlak bij huis nog even een paar mooie aalscholvers kunnen vast leggen.

Na wat eten en drinken tja ik ga geen honger leiden. Ga ik met de auto naar de grote praambult. Daar wemelt het van de actievoerders en is het een komen en gaan van opgehitste mensen. Een camera man van de NOS gaat zijn camera neer zetten om nog wat te filmen. Ik meng mij tussen de actievoerders en geef mijn ogen en oren de kost. Ben heel benieuwd wat nou hun visie is. De actievoerders lopen opgefokt langs elkaar heen en roepen. Wat een graf bende en zie je wel alle kadavers zijn weggehaald. In My Opinion: Dat klopt wettelijk gezien en afgesproken met het Rijk mogen de Konikpaarden en heckrunderen niet blijven liggen en wordt het dus geruimd. De edelherten worden ook geruimd maar ook achter gelaten voor de overige aaseters. Maar dat wisten de actie voerders natuurlijk ook wel. De volgende opgehitste actie voerder roept, die hufters van Staatsbosbeheer belazeren de boel. We worden voor de gek gehouden en het zijn moordenaars die boswachters. Kijk daar loopt een groepje edelherten.

Te zoeken naar eten en er is niks te vreten wat een schoften zijn het. Ja en niet de edelherten uiteraard die als schoften worden bestempeld.

Een actie voerende boer zegt het volgende: Heeft u dat gezien meneer van de NOS daar ligt een kadaver moet u wel filmen hoor. En dat doet de camera man dan ook hij filmt het kadaver.

(In My Opinion heb ik net gehoord dat alles was weggehaald door de hufters ) nou dan blijft er een kadaver liggen is het weer niet goed.

De actie voerende boer: En daar ik wijs het u even aan daar ligt een edelhert op sterven. Ziet u, zo af en toe tilt ie zijn kop omhoog. Als wij boeren dit zouden doen zo met de dieren omgaan dan kreeg ik gelijk een bekeuring.

In My Opinion: Dat kan ik me voorstellen als je niks doet aan een dier wat dood gaat en dus laat lijden. En waar je dus bij staat te kijken.

In My Opinion: U had ook het nood nummer van Staatsbosbeheer kunnen bellen om onnodig lijden te voorkomen toch? En dan had u op TV kunnen laten zien wat een grote dieren vriend u wel niet geweest was. In My Opinion een gemiste kans.

Een van de andere actievoerders: waar zijn die zeven voederplaatsen ik zie niks ze houden ons gewoon voor de gek die Huichelaars van Staatsbosbeheer ze voeren helemaal niks ik kan het niet zien.

In my Opinion: Als je dieren uit hun winter ritme haalt door ze dus te voeren. Is het voor de dieren belangrijk dat ze rust hebben en krijgen om te eten. Alles moet weer op gang komen. Maar ja, het blijft logisch nadenken en dat is voor velen erg moeilijk of bijna onmogelijk.

NOS camera man: Is aan het filmen en vraagt aan de mensen om zich heen of wij weten waar de grote berg met konikpaarden kadavers ligt. Iemand van de actievoerders had dat bij het bezoekers centrum verteld. En dat zou in de buurt van de grote praambult zijn.

In my Opinion: Hmm we staan op de grote praambult zouden hier onder de grote aantallen kadavers liggen zal ik de camera man er op attent maken dat we er vermoedelijk op staan!

In My Opinion: Die verslaggevers van tegenwoordig die geloven ook maar alles. Als ik zeg spring in de sloot doet u dat dan ook meneer de camera man. En die moeten dan het nieuws objectief kunnen tonen. Laat me niet lachen sensatie zoekers.

En My Opinion van deze ochtend en middag: Bij een aantal (wil ze niet allemaal over een kam scheren) actievoerders is geen enkele normale of sociale visie aanwezig. Alleen maar een hoop opgefokte en gefrustreerde mensen. Helaas normen en waarden bij deze mensen heel ver te zoeken. Misschien dat het nog ergens te vinden is bij deze mensen maar ik heb het niet gezien. Nogmaals een ieder mag zijn of haar mening hebben en uiten. Dat kan en mag ook gelukkig nog in dit land. Maar bij vele actie voerders zijn de stoppen doorgeslagen. Het begrip, sociale aspecten, normen en waarden zijn ver te zoeken. Want alleen hun mening is de juiste en ga daar niet tegen in, zoals eerder in dit verhaal verteld. Want dan zijn de rapen gaar.

Groetjes, Casper (leven-met)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *