Oostvaardersplassen & Oostvaardersveld in de sneeuw

Maximumtemperatuur:   2 °C.
Minimumtemperatuur:  -1  °C.

12-02-2017

Zondag ochtend wat een sneeuw ligt er zeg. Nou dat wordt dan toch maar even de foto spullen bij elkaar pakken en even op stap. Eerst even de ochtend medicatie innemen en even lekker ontbijten. Ik heb de spullen bij elkaar en warme kleding aan. Nu eerst de auto sneeuw vrij maken en dan ga ik op pad. Eerst rij ik naar het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Ik parkeer de auto en loop naar de drie eilandjes die zich voor het gebouw bevinden. Onderweg kom ik een mooie edelhert tegen. Eerst heeft hij me niet in de gaten maar dan.

Dan verstopt het edelhert zich achter een boom. Zo mij zie je niet en ik ga niet weg totdat die fotograaf weg is. Het is koud en er staat best veel wind. De vlakte is leeg op het eerste gezicht dan. Heel ver op de vlakte staan de edelherten. Ik maak dan ook maar wat mooie landschap foto’s.

Ik hoopte op een vos op het ijs. Helaas ondanks het vele bewijs heb ik hem niet gezien vandaag. Ik ga weer snel naar de auto even opwarmen. Na een paar minuten ga ik weer verder en rijd ik via de buitenring en trekweg naar de praamweg. Heel rustig verplaats ik me over de trekweg ook hier ligt behoorlijk veel sneeuw. En aangezien ik geen 4×4 heb doe ik het rustig en voorzichtig aan. Ik stop uiteraard eerst nog even bij de grote praambult. Ook hier maak ik wat landschap foto’s van het mooie winterlandschap.

Ik rij verder en stop ter hoogte van de poelruiterhut. Ik kijk even in het rond en besluit om dan richting de krakeendhut te gaan de konikpaarden staan daar in de buurt. En dat is denk ik wel leuk met de sneeuw. Ik draai de knardijk op en het lijkt wel kermis op de knardijk. Diverse auto’s met kinderen op de slee achter de auto. Ach ja je moet wat doen als ouder om je koters bezig te houden. Volgens mij kan je beter een mooie wandeling in de natuur maken. Maar goed dat is mijn mening. Ik parkeer mijn auto een stukje verderop in de hoop dat er geen sleeën met kinderen op knallen. Nu loop ik naar beneden en loop via de brug het Oostvaardersveld in.

Ondertussen maak ik nog wat mooie plaatjes. Ik ben in de buurt van de krakeendhut gekomen en beslis om gelijk naar de konikpaarden te gaan. Daarna ga ik uitrusten in de krakeendhut. Uiteraard heb ik weer veel te ver gelopen maar sta nu even uit te hijgen bij de paarden. Ik lijk zelf wel een konikpaard met dat gehijg.

De camera wordt weer lekker warm gestookt door alle foto’s van de konikpaarden. Even afwisselen met de ander camera met de kleine lens en weer wat prachtige landschap plaatjes gemaakt. Na ongeveer 10 minuten in de kou staan wordt het tijd dat ik even een beetje beschutting op zoek. Ik ga nu richting de krakeendhut en bij aankomst heb ik de hut prive. Ik gooi mijn spullen even af sorry correctie ik leg mijn spullen even neer en plof op het bankje. En kijk naar buiten ik neem even een beetje suiker tot me ik ben weer veel te veel door het gaatje gegaan. Jeetje wat wordt mijn kont koud zeg en trekt zo door naar mijn b*llen. Nou dat is niet lekker ga maar weer staan. Ik hang een beetje rond als een soort hangjongere. Even de slob eendjes en meerkoetjes op de foto zetten.

Ook de grote school met kieviten even vast leggen. Hé wat staat daar nou op het randje van het wak. Dat is niet een gewone eend en geen slobeend ook niet een wintertaling en ook geen krakeend wat dan wel. Een mooi pijlstaart mannetje.

Wow die heb ik nog niet vaak gezien dus even vast leggen. Inmiddels is er ook een collega spotster bij gekomen en ik wijs haar op de pijlstaart. De collega spotster wisselt gelijk even van lens en probeert ook de pijlstaart even vast te leggen.  De collega spotster stelt een aantal vragen aan mij en die probeer ik zo goed mogelijk uit te leggen. Ook geef ik het advies om eens op de Facebook en website pagina van Staatsbosbeheer te kijken. En ook de Facebook pagina Oostvaardersplassen AchtergrondenHier staat veel vermeld over de Oostvaardersplassen door Han Olff professor in de ecologie. Soms wat lange stukken om te lezen maar zeer zeker interessant. Ook in het dossier van de Oostvaardersplassen wat weer te vinden is op de website van Staatsbosbeheer staat het een en ander heel mooi uitgelegd ( dossier oostvaardersplassen )

Mijn oog trekt naar de praamweg toe ik zie een geparkeerde auto staan met de kofferbak open. Ik probeer te zien wat er gebeurt. En ja ik zie de drone uit de kofferbak komen. Ik pak de telefoon en ga gelijk bellen. Ik krijg zowel Leo als Bertwin te spreken. En voordat zij deze kant op kunnen komen. Pakt de drone bestuurder zijn biezen en stapt snel in zijn waggie. En verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wel toepasselijk met al die sneeuw die er ligt wel is waar zonder zonnetje. De collega spotster gaat weer verder kijken en ik wacht nog heel even. Ik moet nog even de moed en energie vinden om weer terug te gaan naar de auto. Uiteindelijk pak ik ook de spullen bij elkaar en loop dat koelere eind terug. De laatste meters kruip ik bijna omhoog. Oh de kermis attractie is nog groter geworden. En er zijn nog meer auto’s bij gekomen met sleeën er achter. Ook wordt de knardijk richting het Hollandse-hout goed gebruikt als afdaling met de slee. Zo ik ben weer in de auto kachel hoog en eerst even op adem komen. Ik laat het thuis front even weten dat ik rustig weer die kant op kom. Op de praamweg belt Bertwin de boswachter nog even. Ik vertel dat ik de bewuste persoon met drone niet meer ben tegen gekomen. Bertwin wenst mij verder een prettige zondag. Uiteraard bedank ik hem daar voor. Ook wens ik hem nog een prettige en fijne werkdag toe op deze mooie sneeuw zondag. We vervolgen onze wegen en ik rij verder de praamweg af en draai dan de trekweg op. Eenmaal thuis wordt ik even lekker in de watten gelegd met een heerlijk kopje koffie en iets lekkers er bij. Zo nu de foto’s op de cloud en beentjes van de vloer en in de rust stand. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

One thought on “Oostvaardersplassen & Oostvaardersveld in de sneeuw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *