Oostvaardersplassen Lepelaarplassen en de rosse stekelstaart

Maximumtemperatuur:    8 °C.
Minimumtemperatuur:     1 °C.

10-03-2018

Oostvaardersplassen Lepelaarplassen en de rosse stekelstaart:

Zaterdagochtend even een korte controle ronde bij de Oostvaardersplassen. Ik maak een paar foto’s bij het bezoekers centrum de Oostvaarders van de grauwegans en de nijlgans.

Om daarna gelijk door te fietsen naar de Lepelaarplassen. En bij aankomst wordt ik onthaald door de blauwereiger die op een hoge tak in een boom alles overziet.

De overige blauwereigers zijn druk met hun bestellingen die ze om de beurten komen ophalen. Een prachtige wilde eend met zijn vrouwtje komt ook even langs en dat zet ik even op de foto. Eigenlijk wel een ondergeschoven eenden soort de wilde eend maar wat een kleuren pracht. Het mannetje dan.

Dan komt ineens uit het niets de zeearend aangevlogen en dat zal de camera weten. Heel ver in de verte komt hij aanvliegen en pers ik de een na de andere zeearend in het geheugenkaartje. Het is jammer dat het zover weg is maar de camera en de lens hebben hun best weer gedaan. Het staat er nog redelijk op ook mag niet klagen.

Na de spanning van de zeearend is het even uitblazen met een heerlijke kuifeend. Die af en toe op zijn eigen trompet stoom afblaast. Een paar buizerds komen ook even aangevlogen en zijn een beetje aan het dollen met elkaar (balts gedrag). Ze gebruiken even een aalscholvernest om een snelle wop (Wippen Ontbijten Pleite) te maken.

Niet normaal gewoon en dat in Almere. Het is een af en vliegen en een komen en gaan van de gevleugelde vrienden. Dan zie ik een tafel eend nee een kuif eend hmm even de lens er bij heb toch het idee dat het wat anders is. En ja het is wat anders het is een rosse stekelstaart (m) wat super leuk nog niet eerder gezien en gefotografeerd.

Zo die heb ik toch maar weer mooi in de broekzak uuh op de geheugenkaart. Aan de reigers op het eiland is goed te zien als er volgens hun gevaar is in de lucht. Als een soort dolk staan ze omhoog te kijken en verroeren zich niet. En als je zelf dan naar boven kijkt dan zie je aan de horizon inderdaad wat aankomen. In dit geval was het een buizerd. Zo ik heb mijn spullen weer bij elkaar gepakt en pak de fiets. Via de oostvaardersdijk fiets ik terug naar huis. en wil ik graag nog even langs het oostvaarders hek om een snelle controle ronde te houden. Vlak voordat ik de afslag neem naar benden vanaf de oostvaardersdijk hoor ik pffff. En verrek mijn voorband is lek gelukkig kan ik de fiets een beetje laten uitrollen en kom ik stapvoets bij het Jac p Thijsseplaats. Hier stap ik af en vervolgens hoor ik weer pffff. Nou ja zeg ook de achterband lek! Ik bel met de alarmcentrale en er wordt direct hulp gestuurd. Ik moet even wachten en pak de camera er bij. Aangezien er een mooi heckrund staat. Nou dat heb ik geweten toen ik die bewuste foto op de sociale media kanalen had gezet.

Hele scheldtonades en bedreigingen waren het gevolg. Op sommige berichten probeer je dan nog iets te zeggen maar het was onbegonnen werk. De actievoerders Oostvaardersplassen hebben in ieder geval hun ware aard laten zien. Het is duidelijk dat alleen hun mening en ideeën gelden en alles en iedereen die daar anders over denkt. Nou die worden gewoon stijf gevloekt en bedreigd via de bekende kanalen. Tja je zou toch eens een andere mening hebben over bepaalde zaken. Wat een stelletje droeftoeters. Te gek voor woorden, en ja ook dat kan allemaal in Nederland. Er komt een auto aangereden. En er stapt een man en een vrouw uit. De vrouw gaat gelijk filmen en de man komt op mij aflopen en vraagt en hoe gaat het met de dieren. Ik geef aan nou wel goed denk ik. Nou zegt de man zie je dat heckrund niet die is broodmager. Ik geef aan dat de heckrund mager is. Maar wat bedoeld u of waar wilt u naar toe vraag ik aan de man. Nou dat ga ik u uitleggen. Het is belachelijk dat Staatsbosbeheer die dieren zo laat lijden. Ik geef aan dat lijden wel een klein beetje te ver gezocht is. Staatsbosbeheer probeert in ieder geval het lijden zo klein mogelijk te houden door het vroeg reactief beheer. Ja maar kijk nou eens naar dat heckrund en vergelijk dat een met die twee konikpaarden die hier staan. Ja  zeg ik die zien er goed en doorvoed uit. in tegenstelling tot het heckrund. Ja geeft de man aan en dat komt omdat wij ze nu bij voeren. Aha dus dat u net een weekje de dieren illegaal bij voert, zien daardoor deze twee konikpaarden er goed doorvoed uit. U geloofd toch niet meer in sprookjes meneer. Deze twee bikkels van konikpaarden hebben het afgelopen voorjaar, zomer, en najaar zich volgevreten om zo de winter door te komen en dat is ze goed gelukt. En inderdaad heeft het heckrund minder succes gehad. Ooh dus u bent van Staatsbosbeheer zegt de meneer. Ik geef aan dat ik hier bijna iedere dag kom, maar dat ik niet van Staatsbosbeheer ben. En geef aan dat ik de mening van meneer en mevrouw respecteer. Omdat zij andere gedachten hebben over bepaalde zaken in het Oostvaardersplassen gebied dan ik. Gelukkig hoeven we het niet met elkaar eens te zijn geef ik aan. Meneer en mevrouw verlaten de plek en gaan ergens anders bij het hek kijken. Inmiddels is mijn takel auto met mijn vrouw ook gearriveerd. En kan ik de fiets opladen en naar huis. Zo het was een enerverend dagje kan ik je zeggen.

Groetjes, Casper (leven-met)

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *