Lepelaarplassen en de grote zilverreiger

Maximumtemperatuur:     1  °C.
Minimumtemperatuur:     -3  °C.

18-03-2018

Lepelaarplassen en de grote zilverreiger:

Zondag ochtend wordt het een rondje Lepelaarplassen. Na het ontbijt en medicatie momentje pak ik de spullen en fiets ik naar de Lepelaarplassen. Nou ja niet helemaal. De fiets gaat achter op de auto en dan fiets ik het laatste stukje naar de Lepelaarplassen. Aangezien mijn voeten en knieën de laatste weken niet heel erg willen mee werken. Besluit ik om ook maar even de auto te gebruiken. Inmiddels aangekomen bij het bezoekers centrum de Trek Vogel van Het Flevolandschap. Ik parkeer de auto en haal de elektrische fiets van de fietsendrager af. Pak de spullen en ga via het Trekvogel pad naar de lepelaarhut. Aangekomen in de hut ben ik alleen. De blauwe reigers zijn nog steeds bezig met herstellen en of maken van hun nesten.

Dus vliegen ze af en aan en dat blijft een leuke gezicht. Die grote vogel die soms loopt te trekken aan takken die wel vijf keer groter zijn als hijzelf, geweldig. De grote zilver reiger is vandaag prominent aanwezig en laat zich regelmatig zien en horen. Inmiddels zijn er twee mensen aangekomen die ook aan het genieten zijn in de hut althans daar ga ik van uit. Na hier en daar de reigers als houthakkers voorbij zien komen. Zie ik ineens iets groots aan de horizon, ik roep de andere twee spotters en meld daar is de zeearend.

Nou de camera moet zijn best doen aangezien de zeearend nog steeds erg ver weg is en blijft. Maar vind dat er toch een paar leuke foto’s tussen zitten. Zo even uitrusten, het was weer spanning en sensatie. Na dat de rust weer is terug gekomen gaat de grote zilverreiger even verhaal halen bij zijn collega reiger.

Ja opgestaan is plekje vergaan zeggen we meestal. Nou daar heeft deze vriend vandaag geen boodschap aan. Alles en iedereen die in zijn ogen hier niet hoort wordt even weg gejaagd. En als je dan toch ziet hoe groot de vleugels eigenlijk zijn van deze grote zilverreigers dat is wel imposant. Alie aalscholver komt ook gezellig langs. Eerst maakt de aalscholver even een rond vlucht om te kijken of alles wel veilig en oké is. En dan zet Alie de landing in om gezellig even te komen vissen.

Hij pakt zijn hengeltje en gaat vlak bij de hut hem uitgooien. De aalscholver was hierdoor wel vaak lekker dichtbij en dat levert dan wel weer mooie plaatjes op.

Helaas voor de aalscholver heeft die niks gevangen. Alie gaat ook nog even door de wasstraat en vliegt dan snel naar een droge plek, om zich daarna in de natuurlijke wasdroger te laten drogen. Dan nog even een nonnetje en kuifeend in vlucht of eigenlijk in de landing vast leggen. En dan komt de grote zilverreiger nog even een inspectie ronde doen. En vliegt hij langs de kanten om alles te inspecteren. Een van de blauwe reigers gaat snel weg en vliegt tussen het riet pff die moet gedacht hebben zo ik ben veilig.

En dan tussen de tafeleenden en kuifeenden zit dan toch een vreemde eend. Wat leuk een rossestekelstaart (m) wat een prachtig eendje. En zo tussen de groep met andere soorten is het goed te zien dat de rossestekelstaart een stuk kleiner is.

Dan schiet de blauwe reiger die zich net heeft verstopt tussen het riet omhoog en vliegt snel weg. Hmm zie daar iets en ja in de boom tussen het riet is net een buizerd geland. Zo dan zetten we die er ook nog even mooi op.

Nu ga ik mijn spullen weer pakken en ga mij verplaatsen op de fiets naar de auto. En zo zit deze ochtend er ook weer op. Bedankt voor het kijken en lezen. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper (leven-met)

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *