Mazarrón minas

Maximumtemperatuur:      24  °C.
Minimumtemperatuur:       14  °C.

Dec 2021

Mazarrón minas:

Dit blijft wel een van mijn favoriete locaties om te bezoeken. Iedere keer als ik er kom is het toch net weer even anders. Vooral de diverse tijden van het jaar geven iedere keer weer een ander licht en levert andere beelden op. Maar helaas ook het verval van de gebouwen geeft steeds een andere kijk op het geheel. En zo veranderd ook de foto vindt ik.

In december nam ik de elektrische fiets mee om de mijnen weer eens te verkennen. Ook de camera mocht natuurlijk niet ontbreken. Ook had ik nu een drone tot mijn beschikking. Dit zou de eerste keer worden dat ik hier zou gaan vliegen. In Nederland had ik nog wel even een test vlucht gedaan maar dat was maar heel kort aangezien het toen ook erg koud was. Dus de vuurdoop zal vandaag hier plaats vinden. En dat vindt ik best wel spannend.

Even wat historische informatie over de mijnen van Mazarrón:

Het gebied van Mazarrón is een belangrijk gebied geweest voor de winning van koper, ijzer, zilver en lood
sinds de oudheid, maar was vooral belangrijk in de bronstijd.
Later kwamen de Romeinen naar Mazarrón. Bevestigd door de verschillende archeologische overblijfselen. Diverse vondsten zoals
afwateringssloten, houtwasserij, wasplaatsen met gereedschappen en munten met opschriften. Bewijzen dat de Romeinse bevolking hier was gevestigd. De Romeinen worden verondersteld te zijn begonnen met de mijnbouw midden 2e eeuw voor Christus.

In 1688, gaf de koning van Spanje Francisco de Leiva toestemming om een ​​zilvermijn te bewerken in Mazarrón.
Echter in de negentiende eeuw kreeg het gebied betekenis; in 1840 waren er
meer dan 200 schachten in de mijnen van Mazarrón, en in 1843 werden 40.670 kwintalen lood
mineralen (een quintal is ongeveer 46 kg) en 96.849 markeringen zilver (een markering is
equivalent aan ongeveer 230 g) gewonnen en werden vervolgens verscheept vanuit de haven van Águilas. De Zilver-lood
mijnbouw nam tussen deze tijden en 1860 toe, vooral in de buurt van Águilas en in de mijnen van Mazarrón. Gedurende deze periode van deze lood/zinkafzettingen, waren dit een van de meest productieve mijnen in Spanje.

En zo waan je je even terug in de tijd en blijft het ongelofelijk hoe men vroeger al deze metalen uit de grond wist te halen. Vooral denkend aan welke middelen zij tot hun beschikking hadden. Niet veel meer, dan ezels, paarden en heel veel handwerktuig was er niet. En dan honderden meters onder de grond werken pfff. Ik geef het je te doen.

Mijn eerste stop is bij de Mina San Jose. Dit is een van de grootste gebouwen die in dit mijn gebied staat.

En wat over het gebeid uitkijkt. Er zijn ongeveer vijftien verschillende mijnbouw concessie in Mazarrón waar er ongeveer een 10 tal op deze plek zitten. Als het een keer geregend heeft dan ontstaan er veel gekleurde poelen. Uiteraard niet heel gezond maar wel heel mooi om te zien.

Zo zijn er door de gemeente Mazarrón de afgelopen jaren speciale opvangpoelen gemaakt. En zijn er extra damwanden geplaatst. Om zo het regen water met de zwaar verontreinigde stoffen te kunnen opvangen. Zodat deze niet in de rivier beneden terecht komen en zo weer naar zee spoelen. Na dat ik bij de San Jose mijn een aantal drone vluchten heb gemaakt en foto heb genomen ga ik naar de volgende mijn fietsen.

Dit is mina Federico, ik moet even een stukje fietsen het is een beste klim.

Gelukkig doet de fiets het heel erg goed en hoef ik bijna niks te lopen en dat is wel heel fijn. Aangezien fietsen mij heel veel ondersteuning geeft. En lopen is vaak een te grote belasting voor mijn lichaam. En kan ik dus zo toch nog wat leuke dingen doen. Aangekomen bij de mina Federico pak ik de spullen uit de tas en ga ik met de drone weer vliegen.

En zo kan ik weer heel wat mooie plaatjes en video’s maken. Na hier een poosje gevlogen te hebben. Fiets ik naar het zo lijkt een dorpje. Het is alleen geen dorpje maar dit zijn de kantoren en werkplaatsen van de mijn. Hier zaten onder andere de administratie maar ook diverse werkplaatsjes en andere shops.

Ook hier maak ik weer volop foto’s en drone vluchten. Achter de werkplaatsen en kantoren ligt de mina San Simon.

Hier staat ook nog een mooie houten installatie ( head gear). Waar via kleine liftjes personen en vracht naar beneden werden gelaten in de mijn. Tegen over de San Simon mina ligt de spoelstraat. Onder de naam Santa Ana and San Juan mill.

Hier werden dus al allerlei metalen via spoelbassins verwijderd of gewonnen. ik zou zeggen geniet van alle foto’s en het filmpje. En graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper (leven-met)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *