Maximumtemperatuur:      14  °C.
Minimumtemperatuur:         0  °C.

18-02-2019

Lepelaarplassen & Oostvaardersplassen:

Na weken niet te kunnen hebben gefotografeerd, zoals de meesten van jullie weten staat mijn huis tekoop en moest er het een en ander gedaan worden. Nou dat heeft het lichaam geweten. Na vele slechte nachten was ik ook maandag weer erg vroeg wakker, en besloot ik om even op pad te gaan. Ik heb mezelf bij elkaar geraapt en heb de foto spullen gepakt. De fiets achter op de auto gezet en richting de Lepelaarplassen gereden. Bij de parkeerplaats van de trekvogel de fiets er afgehaald en naar de Lepelaarhut gefietst. Het was wel erg fris nog zo vroeg in de morgen. Aangekomen in de Lepelaarhut is het erg stil. De zon is net opgekomen maar het is over de Lepelaarplassen nog erg donker. Maar daar is toch een mooi nonnetje.

Dus snel even de camera pakken en maar even wat foto’s maken. En wat is het mannetjes nonnetje toch mooi. De eerste zonnen stralen bereiken het eerste eiland waar de blauwe reigers hun nesten al weer aan het opmaken zijn. Ze worden een voor een wakker en gaan zich even wassen in het ochtend zonnetje.

Een van de blauwe reigers heeft het gevoel dat hij bekeken wordt tijdens het wassen. En komt even aanvliegen om te kijken wie er nou eigenlijk foto’s van Hem/Haar aan het nemen is. De blauwe reiger kijkt even naar beneden.

En ziet dan dat het verder goed is, en vliegt weer terug naar het nest. Niet veel later komt Chantal binnen lopen, en maken we samen wat foto’s van de vele tafeleenden die lekker druk bezig zijn. Lekker met hun kop in de modder en dan weer boven komen.

Het is een leuk gezicht in ieder geval. Ik heb het nog steeds koud en het warm worden wil maar niet echt lukken. Een koppel nijlganzen komen van het eerste eiland af, en vliegen mooi naar de hut toe.

Een wilde eend komt vlak bij de hut om zich even te poetsen en dat is altijd leuk om vast te leggen.

De blauwe reigers zijn gewassen en ze zijn er klaar voor om hun nesten weer aan te vullen met takken. En zo vliegen de blauwe reigers weer heel wat heen en weer.

Het poetsen van de wilde eend is niet voor niets geweest. Hij ziet er goed uit en dat vindt het vrouwtje ook. Dus als dank mag hij even een nummertje maken. Waarbij hij in zijn enthousiasme bijna zijn kanjer verzuipt.

Tja en als er een begint dan volgen er meer. Ook bij de blauwe reigers wordt er even een nummertje gemaakt. Maar dit is meer een nummertje van oh buurman wat doet u nou. Op hardhandige wijze komt de man van de blauwe reiger als een bom uit de lucht vallen.

En vertrekt de buurman onmiddellijk. Met zijn onderbroek op half elf gaat hij er vandoor. De man spreekt zijn vrouw even toe en ze zijn gelukkig nog een paar.

Na dit incident pak ik de spullen en fiets ik naar de auto. Ik heb het nog steeds koud. Even lekker in het zonnetje gefietst kom ik aan bij de auto. Ik laad de spullen weer op en in de auto en vertrek. En besluit ik, om even in het zonnetje te gaan staan op het Frans Vera Pad in de Oostvaardersplassen. Ik parkeer de auto en pak de fiets het is maar een klein stukje fietsen en dan ben ik al bij het Frans Vera Pad. Hier aangekomen is het weer een drukte van jewelste. De Oostvaardersplassen hebben weer een invasie van ganzen. Ik zie brandganzen, grauweganzen, kolganzen. En wat zijn het er weer veel.

En zo vliegen er dus regelmatig heel wat gansje langs. Die ik dus weer even mooi kan vast te leggen. Ook zitten er hele grote groepen met spreeuwen, die het de ganzen niet makkelijk maken en ze regelmatig de lucht in sturen. Wat een prachtig gezicht.

De wolken met spreeuwen maken allerlei vormen en ze zijn razend snel. Als afsluiting komt voor mij de eerste scholekster langs gevlogen die ik even mooi op de geheugenkaart kan zetten. Zou dan echt het voorjaar begonnen zijn.

Ik sluit af voor vandaag het was even heerlijk om weer met de camera op pad te zijn. Maar wat heeft het lichaam het moeilijk op dit moment. Dit zou wel eens langer kunnen gaan duren dan dat ik wil. Bedankt voor het lezen en kijken.

Groetjes, Casper (leven-met)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *