Lepelaarplassen en de bruine kiekendief

Maximumtemperatuur:   12  °C.
Minimumtemperatuur:    -3  °C.

20-04-2017

Donderdag ochtend kan ik extra lang op stap. De hulp-boswachter heeft een continu rooster vandaag. Ik heb mijn spullen gepakt en ga met de fiets en de auto naar de Lepelaarplassen. Ik zet de auto neer op de parkeerplaats van het bezoekers centrum de trekvogel. Pak de fiets van de auto en neem het fietspad of wel Trekvogelpad richting de Lepelaarhut. Daar aangekomen zit er een vrouwelijke collega spotter in de hut. Bij binnen komst hoor ik ergens een staartmees. Het was even zoeken en deze zat in een boompje aan de andere kant van de hut.

Camera in de aanslag scherp stellen en twee klikjes en weg is de staartmees. Maar zijn twee leuke foto’s geworden, staartmees met een hapje eten in zijn bekkie. De kleine blauwe reigers op het reiger eiland zijn al weer behoorlijk gegroeid. De diverse kuifeenden laten zich weer lekker op de foto zetten. Achter het hoek eiland komt een blauwe reiger aangevlogen en die komt richting de hut.

En die staat er dan weer mooi op. Dan vliegt er een raaf langs de hut voor zover ik dat kan beoordelen door het net gebogen puntje aan de snavel ben ik geneigd te zeggen dat het een raaf is. Maar misschien zit ik er wel helemaal naast en is het een kraai. Dan komt er een groepje slobeenden aangevlogen die kan ik mooi nog even vast leggen.

Dan is er een invasie aan het plaats vinden. Een grote groep met buitenlandse gasten onder leiding van iemand van het Flevolandschap komen de Lepelaarhut binnen. De vrouwelijke collega spotter is gelijk weg maar ik blijf nog even zitten. Ik sta na enkele minuten op van het bankje en pak ook mijn spullen bij elkaar. Ik wens iedereen nog een fijne dag. Ik pak lekker de fiets en ga de Lepelaarplassen verder verkennen op de fiets. Bij de houten brug aan het Trekvogelpad ligt een mooie fuut. We staren elkaar even aan en gelukkig gaat de fuut verder waar hij mee bezig was en dat is vis vangen.

Verderop in de sloot zit een aalscholver zich een beetje op te warmen in de ochtend zon. Ik probeer op de fiets via het lepelaarpad wat dichterbij te komen. Als ik dichterbij ben gekomen vliegt de aalscholver toch ineens op. Maar land niet veel verder weer in het water. Ik wacht heel even en loop dan zachtjes die kant op. Zet de fiets tegen het bruggetje aan het lepelaarpad en loop langzaam naar de hoek. En dat lukt gelukkig ook. De aalscholver is inmiddels zijn hapje aan het proberen op te duiken. En dan komt hij boven met een knoert van een stekelbaars wow.

De camera is er zo van geschrokken dat de hele serie van de aalscholver met stekelbaars helaas niet mooi scherp zijn. Maar ja je kan niet alles hebben. Na dit avontuur stap ik weer op de fiets en kom ik verder op het lepelaarpad, meneer stoffel de schildpad tegen. Die lekker ligt te zonnen. Nu dan nog even een futen foto maken en van de mooie knobbelzwaan. Ik fiets nu door naar het kijkscherm aan het Lepelaarpad. Daar aangekomen ga ik even zitten om bij te komen en om even de spieren te laten ontspannen. Heerlijk is het in het zonnetje, ik doe zelfs mijn jas een beetje los. Het is lekker warm zo in de zon ik kijk lekker uit over de Noorderplassen. Zo ik ga nu naar het kijkscherm waar ik eigenlijk al tegen aanzit. Eens kijken wat de natte graslanden vandaag te bieden hebben. In de verte zie ik een roofvogel langs de bomen vliegen en kan ik de bruine kiekendief goed volgen zelf over het rietveld heen.

Volgens mij een bruine kiekendief ( Man ).  Jeetje wat een geluk de bruine kiekendief komt mijn kant op vliegen en zo kan ik een hele serie van deze geweldig rover maken.

Ik blijf na dat de bruine kiekendief uit zicht is verdwenen nog even na genieten. En kijk heerlijk nog even om mijn heen. En dan zie ik in mijn ooghoek de bruine kiekendief weer aankomen. Zo de kiek heeft even goed huis gehouden in een boom. De kiek vliegt langs met een stevige tak in zijn klauw.

Hij is dus druk bezig met zijn huisje bouwen cq de kinderkamer. Ik ga nog een klein stukje verder fietsen en fiets naar hoe toepasselijk naar het kiekendief kijkscherm. Als ik de fiets weer heb geparkeerd loop ik het kijkscherm in. Daar zie ik vader en moeder gans met twintig ganzen pullen zwemmen.

Zo nu eerst even een broodje en wat drinken en heerlijk van de zon genieten. Twee kieviten vliegen achter een kraai aan, de kraai kwam waarschijnlijk te dichtbij. Even verderop in het water zit een mooie tureluur. Ik kan de tureluur mooi op de foto zetten.

Dan vliegen er een hoop brand ganzen op en blijf ik de lucht afspeuren. En ja daar vliegt een buizerd. Had natuurlijk even de hoop dat de zeearend zou binnen komen vallen. Na dat de buizerd weer is weg gevlogen is de rust weer terug gekeerd. Niet veel later zie ik weer de bruine kiekendief vliegen ver weg langs de bomen. En zou ik weer geluk hebben komt de bruine kiekendief weer deze kant op. En ja de kiek komt weer mijn kant op gevlogen geweldig. En dit is de bruine kiekendief (dame ) zo dan heb ik ze beide op de foto staan vandaag.

Zo ik moet even bijkomen hoor van al dit actie geweld. Ik kijk nog even naar de tureluur ook een hele mooi vogel eigenlijk met zijn lange oranje snavel en oranje poten. Een knobbelzwaan zwemt nog even voorbij in alle rust. Dan spot ik aan de overkant een Vlaamse gaai in de boom die het hoogste lied probeert te schreeuwen.

Meestal als de Vlaamse gaai je al ziet is deze weg maar de Vlaamse gaai blijft nu zingen. Snel de camera er bij en even een mooie serie schieten. Ik maak nog een paar foto’s van de natte graslanden. En van een knobbelzwaan die net wakker is geworden en aan het uitrekken is. Ik stap op de fiets en ga weer richting de auto fietsen. Halverwege het lepelaarpad kom ik meneer stoffel de schildpad weer tegen die inmiddels wat verder op de stronk is geklommen.

Een fuut op het nest nog even vast leggen en dan schiet de blauwe flits voorbij of wel de ijsvogel. Die probeer ik natuurlijk even te volgen. Het lukt me uiteindelijk om de ijsvogel te lokaliseren en op de foto te zetten.

Nu de brug over van de Trekvogelpad en hooo ik moet even stoppen er is kwikstaart politie op de brug. Ik wordt even gecontroleerd maar mag gelukkig weer verder. Ik draai nog even het pad op naar de lepelaarhut. Daar aangekomen is mede collega spotter Reinier er ook en kletsen we even bij. Bij de lepelaarhut is het verder rustig en er is wat meer wind gekomen. Hierdoor koelt het ook weer snel af. En krijg ik het al snel koud. Reinier gaat ook weer op huis aan en ik haak daar bij aan. Ik fiets lekker naar de auto en zet de fiets weer achterop. Nu lekker in een warme auto en richting huis. Even bij thuiskomst spullen uit de auto en fiets weer in de tuin. En dan de hulp-boswachter halen van school. Zo dit was een bijzondere dag met vele mooie vogels. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

One thought on “Lepelaarplassen en de bruine kiekendief

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *