Lepelaarplassen en de Admiraal zeilen

Maximumtemperatuur:     9  °C.
Minimumtemperatuur:      1  °C.

27-03-2018

Lepelaarplassen en de Admiraal zeilen:

Dinsdag ochtend wordt weer een rondje Lepelaarplassen. Eentonig? Nee echt niet! Je weet nooit wat je tegen gaat komen. Zo gezegd zo gedaan vandaag met de auto en de fiets. Aangezien de benen, knieën en de rest van het lijf niet wil mee werken. Ik parkeer de auto bij het bezoekers centrum de Trek Vogel van Het Flevolandschap. Daar pak ik de fiets en fiets via het gebruikelijke Trekvogelpad naar de Lepelaarhut. Aangekomen in de hut wordt ik gelijk ontvangen door meneer kuifeend en is de blauwe bouwvakker al weer druk bezig.

Meneer of mevrouw grauwegans komt even langs zwemmen en natuurlijk poolshoogte nemen. Niets vermoedend tuur ik naar de overkant en zie met het blote oog twee zwarte stippen in een boom. Waarvan ik denk hmm die stippen zijn wel groot laat ik maar even de camera er bij pakken. En inderdaad het zijn grote stippen of wel twee zeearenden.

Ze hebben even het nest van de aalscholver bezocht. Volgens betrouwbare bron heeft de aalscholver hooi gepikt uit het Oostvaardersplassen gebied. En ja, dat pikken de Oostvaardersplassen zeearenden natuurlijk niet. En of de aalscholver het bezoek heeft overleefd kan ik helaas geen uitsluitsel over geven het was te ver weg. Na een poosje verdwijnen de zeearenden richting de Oostvaardersplassen. Een paar wilde eenden komen nog even langs vliegen.

En dan pak ik de fiets om via het Lepelaarpad verder op ontdekking te gaan. Onderweg kom ik Hans nog tegen en fietsen we samen naar achteren. Onderweg nog even de knappe dames op de foto zetten.

En dan gaan we naar ons plekje om de futen te observeren. Reinier is al aanwezig en we lopen naar hem toe. Het is nog rustig met de futen, maar zo nu en dan is er een nee knik sessie. En dat is ook heel leuk om te zien.

Al hoewel ik er zelf een behoorlijke nek pijn aan zou overhoud als ik dit zou doen, is het voor de futen een normaal gedrag. Dan is er een spontane dans sessie en vandaag is het de rumba.

En later in de verte is er dan toch een admiraal zeil te zien bij een van de futen. Ook worden er nog even de territoriums duidelijk gemaakt onder de rivalen. Zo de futen gaan eerst nog even met elkaar kletsen en dan vooral overal nee op zeggen althans dat lijkt maar zo natuurlijk. Het zijn net nee knikkers. En dan schiet een van de futen er van door en in zijn snelheid draait de fuut 180 graden en daar is de macho dan met zijn admiraal zeilen.

Wauw wat is dat prachtig om te zien hé je zou het bijna vergeten maar wel even foto’s maken. Dus dat doe ik ook en de camera draait over uren. En niet veel later doet de fuut het nog een keer hij neemt een sprintje en draait zich vervolgens om om met zijn admiraal zeilen te showen. Hierna is het nog even lekker dansen en keert de rust weer een beetje terug. Zo deze heb ik ook maar weer mooi in de broekzak. Ik pak de spullen bij elkaar en ga weer terug richting de Lepelaarhut. Bij aankomst landt er net een paartje wilde eenden en zet ik dit mooie stel even op de foto.

Ook de grote zilverreiger is weer lekker aan het vliegen. Dan komt er nog een mannetjes wilde eend aanvliegen en probeert het meisje te pikken van de andere wilde eend. Het is een kort gevecht en daarna vliegt het echtpaartje weg en kiest de wijde wereld. De grote zilverreiger vliegt wat heen en weer en lijkt zijn plekje niet te kunnen vinden vandaag.

Een blauwe reiger zit ook steeds achter hem aan. Als dan ook nog een buizerd over komt vliegen denkt de grote zilverreiger zoeken jullie het maar uit ik ga weg. Er komt nog van alles langs gevlogen en natuurlijk vastgelegd op de geheugenkaart. Maar inmiddels is het tijd om naar huis te gaan met wel hele mooi foto’s denk ik. Zeker de foto’s van de fuut met admiraal zeil. Dit had ik zelf alleen nog maar op foto’s gezien maar vandaag ook in het eggie. Geweldig! Bedankt voor het kijken en lezen.

Groetjes, Casper (leven-met)

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *