Lepelaarplassen en de parende futen

Maximumtemperatuur:     12  °C.
Minimumtemperatuur:       -2  °C.

25-03-2018

Lepelaarplassen en de parende futen:

Zondag ochtend wat later in de ochtend lijkt het wat op te knappen. Maar er is nog wel veel mist aanwezig. Nou ik pak de fiets en ga op mijn gemak even een controle rondje langs het hek maken. En zo zet ik in het middenstuk van het Oostvaardersbos de edelherten even op de foto.

Ik wordt aangesproken door een wat oudere mevrouw die aangeeft het een trieste zaak te vinden. Ik zeg inderdaad het wordt wel heel triest zo net een dieren tuin met al dat voeren. Nou zegt de mevrouw het was altijd toch al een dierentuin. Dan verschillen we duidelijk van mening geef ik aan. Maar dat er iets gedaan moet worden dat is duidelijk dit kan zo niet. We wensen elkaar nog een fijne dag en gaan verder. Achter in bij het Jac P Thijsseplaats kijk ik ook nog even naar de dieren. Hier lopen de heckrunderen, konikpaarden en de edelherten.

 

Nu stap ik op en ga via de Oostvaardersdijk naar de Lepelaarplassen fietsen. Onderweg zie ik nog een mooie buizerd in het gras zitten. Ik probeer nadat ik hem ben voorbij gefietst via een hekwerk op de foto te zetten. Maar helaas hij heeft mij allang weer gezien en vliegt op. En vliegt uiteraard van mij vandaan. Ik pak de spullen weer in en spring op de fiets via het Trekvogelpad sla ik het pad naar de Lepelaarhut op en ben dan gearriveerd. Hier zijn de kuifeenden vol op aanwezig en zijn het leuke eenden om op de foto te zetten.

Het is jammer dat het toch behoorlijk grijs is gebleven en de mist is zeker niet opgelost. De ganzen maken er wel een beetje een potje van vandaag de een jaagt de ander weg en zo blijven ze lekker bezig. Ik pak de fiets en ga het Lepelaarpad weer verkennen. Vandaag geen koe gezien ook die hebben zich lekker verstopt vandaag. Bij het laatste houten bruggetje is een futenpaardje druk bezig met hun nestje bouwen.

Dus blijf ik even kijken naar deze prachtige en ijverige futen. Er wordt even voor het nest nog geknikt en gesproken om dan even een snel wippie te maken. En zo gebeurt het dat ik als een Goedele Liekens of Freek vonk van het dieren rijk alles mag vast leggen.

Nou dat was me wel wat hoor. Ik stap weer op en fiets naar het eerste uitkijk scherm van de Natte Graslanden. En hier is een mooie slobeend de pineut om op de foto gezet te worden. Niet veel later komt Hans (van de groep Natuurwaarnemers Flevoland) aangereden op de fiets en loop ik even naar hem toe. We zeggen elkaar gedag en kletsen wat, door verrast te worden door een zeer laag langs vliegende bruine kiekendief.

We snellen ons naar boven nou snellen meer treetje voor treetje. Maar gelukkig kunnen we nog wat mooie foto’s maken van de Bruine kiekendief. En zo kletsen we samen heel wat af en staan we natuurlijk op scherp. Zeker na dat de kiekendief ons zo overvallen heeft. Een winterkoning neemt de spanning er even uit en zingt het hoogste lied.

Maar dan schreeuwt de grauwegans die beneden in de sloot ligt. Run For Your Life of vlieg voor je leven, de zeearend komt naar beneden. En inderdaad verder op de Nattegraslanden gaat alles omhoog en zien we inderdaad de zeearend aan komen vliegen.

Wat blijft dat toch geweldig om te zien. Hierna worden we ook nog even getrakteerd in de balts vluchten van de kiekendief. Niet normaal wat een capriolen worden er uit gehaald in de lucht. Het lijken wel stunt vliegers.

We pakken onze spullen en vertrekken. Hans gaat nog even kijken of hij de futen er mooi op kan zetten en dan voornamelijk de admiraal houding van de fuut. Ik heb het te koud gekregen om daar nog te gaan staan en zeg Hans bij het bruggetje nog even gedag. Ik fiets nu lekker door naar huis om een warme kop koffie te scoren. Onderweg nog even een poetsende kuifeend vast leggen, die mij aankijkt zo van fiets jij nou maar door. Ik kan het zelf allemaal wel. Dus volg ik haar maar op. Zo thuis lekker aan de warme koffie. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper (leven-met)

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *