La Geoda de Pulpí

Maximumtemperatuur:      25  °C.
Minimumtemperatuur:       10  °C.

05-11-2019

La Geoda de Pulpí:

Vandaag wordt het spannend lukt het wel of lukt het niet. Deze trip is al een poosje geleden in de planning gezet en zo heb ik dus rekening kunnen houden met mijn lichaam. Maar plannen geeft niet de garantie dat het lichamelijk ook wil lukken, dat blijft altijd een vraagteken. Maar vandaag lijkt het goed te gaan. Tuurlijk heb ik pijn maar het gaat. Het is inmiddels vroeg in de ochtend en staan we met een grote groep Nederlanders en Belgen, van de Nederlandse club in Spanje klaar om te vertrekken. We vertrekken naar La Geoda de Pulpí. Een van de grootste met kristallen begroeide grot.

Dus hup in de auto en de trip gaat beginnen. Na ongeveer drie kwartier rijden zijn we aangekomen bij Geoda de Pulpí. Er staan verspreid over het terrein oude gebouwen. Het is dan ook een oude mijn waar vroeger gedolven werd naar iets anders dan kristallen.

We krijgen een Engels sprekende tourgids mee en vervolgens dalen we af naar de ingang van de mijn. Daar krijgen we eerst onze veiligheidsinstructie en helmen worden uitgereikt  En dan lopen we in kleine groepjes de mijn binnen. Na een stevige wandeling waar ik gelukkig ook een aantal rust momenten heb kunnen in bouwen, staan we bij een gigantische trap. Ik denk bij mezelf WTF, en nu.

Als we deze trap afgaan dan moet ik waarschijnlijk ook weer via deze trap omhoog. Het angst zweet breekt mij uit en inderdaad moeten we naar beneden. Ik verzamel alle energie en ik verdring de gedachte om straks weer om hoog te moeten. En zo dalen we af in de gigantische mijn. Man wat een tocht is dit het is super mooi. We komen langs diverse mooie kristaladers en krijgen veel te horen over de mijn.

Uiteraard staat de fotocamera niet stil. En heb ik ook wat stukjes kunnen filmen. Maar wat een ongelofelijk mooie plek. Ja kan het bijna niet voorstellen, maar wat een ontzag krijg je als je moet denken aan al die mijnwerkers die dit hebben uitgedolven en al dat lood ijzer en zilver naar boven hebben gebracht pfff. Uiteindelijk worden we door de gids naar een van de grote Kristal vondsten gebracht. En daar mogen we één voor één voorzichtig even naar binnen kijken om vervolgens ook nog op de foto gezet te worden. Gelukkig heb ik nu ook even de tijd om diep onder de aarde even bij te komen.

Dus zoek ik even een plekje op om alles even te ontspannen. Na ongeveer een halfuurtje heeft een ieder van onze groep de mooie kristallen kunnen bewonderen en gaat de terugreis beginnen. Dat is wel even slikken hoor ik sta voor de grote trap en denk als ik maar weer boven kan komen. En dat lukt uiteindelijk je moet niet vragen hoe maar ik ben boven. En ik ben compleet gesloopt maar dit was ook eenmalig en heb nu minimaal een week nodig om te herstellen.

Het was het zeker waard, en zeer interessant om te kunnen zien. Aangezien wij een van de eerste groepen zijn die de La Geoda de Pulpí hebben mogen betreden. Mijn enig advies voor mensen die niet goed ter been zijn of een matige gezondheid hebben dat zij er heel goed over na moeten denken om de mijn te betreden. Wand eigenlijk is het niet te doen voor mensen zoals ik. Inmiddels heb ik wel begrepen dat La Geoda de Pulpí bezig zijn met plannen voor het plaatsen van een lift in de mijn, voor de mindervalide. In hoeverre dit al gerealiseerd is weet ik niet. Maar ik ben eerlijk de week hierna heb ik heel heel veel last gehad en heb ik niet veel gedaan.

Hopelijk genieten jullie net zo van de foto’s en het filmpje als ik gedaan heb. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes Casper (leven-met)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *