Ganzen in het Oostvaardersveld

Maximumtemperatuur:     13  °C.
Minimumtemperatuur:      04  °C.

08-11-2018

Ganzen in het Oostvaardersveld:

Donderdag ochtend na dat ik mijn hulp-boswachter naar school heb gebracht ga ik even lekker naar het Oostvaardersveld. Aangekomen op de Praamweg parkeer ik de auto en ga eerst even kijken bij de oeverloperhut. Daar staan een paar grauwe ganzen heerlijk hun ontbijt naar binnen te werken.

Zou dit een voorbode zijn op de rest van de ochtend. Zou het een ganzen dag worden. Niet veel later vertrek ik naar de poelruiterhut om me daar aan te sluiten bij Daniel. Niet veel later komen Cor & Sietske ook gezellig binnen. We turen naar buiten om hopelijk een glimp op te vangen van de roerdomp. Die zich toch alweer een paar keer de afgelopen weken heeft laten zien. Maar zoals gebruikelijk laat de natuur zich niet dwingen en wordt de kans dat de roerdomp nog te voorschijn komt vandaag steeds kleiner. Waarschijnlijk zit de roerdomp ons gewoon uit te lachen vanuit de rietkraag. Waar hij ons wel ziet maar wij hem niet.

Maar dan komt onze vaste Gardenavogel ( dank Cor voor de uitspraak) ook weer even langs. En we bedoelen natuurlijk de ijsvogel. Hij blijft niet lang en poseert maar even, dan is de ijsvogel weer vertrokken. Tja en hierna is het lang luidruchtig van de honderden misschien wel duizend tallen ganzen die binnen komen vliegen. Veel kolganzen vandaag.

En toch heeft dat wel wat al die ganzen die hun maaltje komen halen in het oostvaardersplassen gebied. Een grote zilverreiger vliegt over het water richting een andere grote zilverreiger. Daniel roept tegen mij dit zou wel eens bekvechten kunnen worden. Dus focus ik de camera op de nog staande grote zilverreiger.

En ja het wordt inderdaad bek vechten. Wat een onrust stokers zijn die reigers toch ook. Maar wel weer heel leuk om te zien. Dan is het heel even stil geen ganzen geen reigers echt even helemaal niks. Of wacht in een flits zie ik iets over de waterlijn heen vliegen. Ik pak snel de camera en roep Daniel nog even, en klik klik samen schieten we er op los.

Wauw hebben we zomaar even een sperwer in vlucht te pakken. En zo heb ik ze nog niet vaak gezien zo vlak boven het water. Maar ik heb de sperwer er weer mooi opstaan. Hierna komen de ganzen weer in grote getale binnen vallen.

En veroveren ze weer hun plek in het Oostvaardersveld. Ondanks dat het een ganzen ochtend is geworden zijn er toch altijd weer die verrassingen. Ik pak de spullen weer in en ga richting huis om mijn hulp-boswachter weer op te halen van school. En zo is er aan het ochtendje weer een eind gekomen. Bedankt weer voor het lezen en kijken. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper(leven-met)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *