Edelherten de ijsvogel & roerdomp

Maximumtemperatuur: 6  °C.
Minimumtemperatuur:  3  °C.

10-01-2017

Dinsdag morgen kan ik even lekker op stap. Ik begin vandaag mijn ronde in het Oostvaardersbos en parkeer de auto en loop via het hek het Oostvaardersbos binnen. Nu op zoek natuurlijk naar de edelherten. Eerst word ik gegroet door een mooie grote bonte specht die lekker in de boom bezig is.

Ik loop weer een stukje verder en zie dan de edelherten al staan en liggen. Inmiddels weet ik wel een klein beetje waar ze zijn en ik loop rustig nog wat verder. Een mooi goudhaantje komt ook even langs stuiteren, en moet ik snel even scherp stellen om de goudhaan nog vast te kunnen leggen.

Nu weer even aandacht geven aan de edelherten en wat blijven dit toch ook een prachtige beesten om te zien. En dan valt er ineens een stuk boomschors op mijn hoofd en ik kijk dan ook even naar boven. Nou ja zeg doe jij dat. Een boomklever is de schors aan het los peuteren om zo zijn maaltje te zoeken.

Hé vriend wel oppassen hier lopen ook mensen. Dan laat ook het vrouwtje zich nog even zien van de grote bonte specht. Ik ga weer naar de auto toe ik heb weer even genoeg gelopen en gestaan moet even alles weer tot rust laten komen. Vlak bij de auto kom ik moeder en dochter edelhert nog tegen.

Nu lekker in de warme auto en even op adem komen. Ik ga rijden en besluit om naar het Oostvaardersveld te gaan. Ik stop onderweg eerst nog even bij het Kotterbos aan de Kotterbosweg. Daar kom ik boswachter Leo tegen en kletsen we even wat. Leo bedankt me nog even een keer voor het melden van de vuilstort die ik gevonden had. We zeggen elkaar weer gedag en vervolgen onze weg. Ik ga ook richting het Oostvaardersveld nu. Via de Trekweg en de Praamweg ga ik die kant op. Op de Praamweg parkeer ik de auto en op dat moment komt ook J-p van natuur waarnemers Flevoland aanrijden. We stappen gezamenlijk uit en lopen als eerst even naar de Oeverloperhut en daar zit mijn grote vriend al te wachten en zit de ijsvogel roerloos op de tak.

Na wat foto’s gemaakt te hebben zeggen we tegen elkaar deze is opgezet man hij doet niks. En dan toch, gelukkig de ijsvogel beweegt gelukkig hij is niet opgezet. Nu is de ijsvogel weer lekker actief en laat weer even vakkundig zien hoe je een vis vangt. Na het vangen laat ook de ijsvogel even goed zien hoe je de vis even snel aan zijn einde laat komen.

Gedang even met het vissen kopje tegen de tak aan en hop flop de vis glijd naar binnen. Ook zie ik een Brilduiker aan de overkant van de hut zwemmen. De brilduiker zwemt langs het hek waar vaak de ijsvogel op zit. Hé ook nu zit er een ijsvogel. Nou hoe lang zal het duren voor dat ze elkaar door hebben.

Na een aantal minuten komt er inderdaad een ijsvogel gevecht wat een lawaai en wat gaat dat snel. Naast de hut staan struikjes en de ijsvogels belanden al vechtend daar in snel pak ik de camera en kan het vrouwtje op een riet stengel nog net op de foto zetten. Het vrouwtje vliegt terug naar het hek aan de overkant. En het mannetje ja die druipt af en verdwijnt aan de horizon. Gebeurt geloof ik wel vaker dat de mannen het onderspit delven maar dat even ter zijde. Ik pak de spullen en ga naar de Poelruiterhut lopen. J-p gaat ook gelijk mee naar de overzijde. We komen aangelopen in de hut en daar zit collega spotter Han. We vragen natuurlijk of de roerdomp al iets van zich heeft laten zien. Ja hij is zeker thuis en heel af en toe steekt de roerdomp zijn hoofd buiten zijn woonkamer het riet. De konikpaarden staan aan de andere kant van het water en dat is altijd een leuk gezicht zo de paarden bij het water.

Hé de verstoten ijsvogel komt ook nog even gedag zeggen en praat zijn frustratie van zich af. Ik kan hem niet helpen met zijn chickie probleem en hij vliegt gelijk weg. Twee konikpaarden zijn een beetje aan het stoeien en dat probeer ik even vast te leggen. Dan roept Han dat de roerdomp zich een beetje laat zien. We gaan ook even kijken en lopen naar de andere kant van de hut. En inderdaad komt de roerdomp een beetje tevoorschijn.

En de roerdomp struint een beetje tussen het riet. Dan is de roerdomp ineens erg alert ook een beetje schrikachtig. Ik houd de boel goed in de gaten. Dan duikt de roerdomp het riet in en nog geen seconde later komt er op twee en halve meter daarnaast een andere roerdomp uit het riet geschoten.

Ik zeg kijk daar is roerdomp nummer twee. J-p ziet hem gelukkig ook alleen collega spotter Han ziet hem niet zitten. Dan vliegt roerdomp twee weg en ik kan hem nog net een paar keer vliegend op de foto zetten.

Wat een super mooi moment zeg wow. Pff wat een super ochtend met heel veel verschillende en mooie momenten. Roerdomp nummer een of wel blondie heeft ook zijn /haar taak volbracht en heeft de indringer weer verjaagt. Nog een beetje schichtig kijkt de roerdomp tussen het riet om zich heen om zich hierna weer te laten zakken en te verdwijnen in het riet. Nu is het voor mij tijd om de spanning er weer uit te laten gaan en besluit ik om mijn spullen te pakken. Ik zeg J-p en Han gedag en loop op mijn gemak naar de auto. Ik laat tijdens het lopen naar de auto nog even de dag passeren wow wat was het super. Nu lekker weer in de auto en onderweg naar huis. Bij thuis komst de foto’s gelijk op de cloud en heerlijk een warme bak koffie.

Graag tot een volgende keer.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *