Controle Oostvaardersbos & Kotterbos

Maximumtemperatuur:   15  °C.
Minimumtemperatuur:     2  °C.

08-04-2017

Zaterdagmorgen mag ik mee op een controle ronde in het Oostvaardersbos en Kotterbos hier zullen we kijken hoeveel dieren er zich nog bevinden. Ook belangrijk aangezien een deel van het Oostvaardersbos weer open gesteld is voor het publiek. Maar eerst ga ik even kijken bij het veulentje van een weekje oud in het Oostvaardersveld. De afgelopen dagen wel het veulentje gezien maar nog erg dicht bij moeder en tantes en dus niet op de foto kunnen zetten. Dus mijn spullen gepakt en op naar het Oostvaardersveld. De auto parkeer ik bij de kleine Praambult aangezien de paarden aan de overkant staan in het Oostvaardersveld. En zo loop ik naar de overzijde en sta ik tussen de konikpaarden. En aaaaah daar loopt de kleine rakker nog wel wat ver weg maar de kleine staat er op.

En zo maak ik op deze grijze ochtend nog wat leuke foto’s van de konikpaarden. Ik loop nu naar de auto en maak nog even een paar foto’s vanaf de kleine Praambult.

Ik rij nu met de auto verder de praamweg op en parkeer de auto tegen over de oeverloperhut. Ik loop nu het hekje door en loop via het poelruiterpad naar de poelruiterhut. En bij binnen komst een warm onthaal van de blauwborst.

En naast de blauwborst zie ik verderop in het riet iets bruins liggen. Ahhh denk ik een klein reetje, maar nee dat is geen reetje maar een knoert van een bever. Snel de camera er bij gepakt en tussen alle berken takjes en rietstengels de camera warm gestookt.

Wat een super leuke foto’s zijn het geworden al zeg ik het zelf natuurlijk. De bever blijft maar heel even en verdwijnt dan tussen het riet door het water weer in. Jeetje wat was dat mooi om mee te maken. Nu ga ik naar de auto aangezien ik om 10:00 uur heb afgesproken met de boswachter voor de controle ronde. Aangekomen op de Kitsweg eerst even koffie drinken en bij kletsen over de bever natuurlijk. Na een poosje gaan we dan toch op de controle ronde in het Kotterbos. Daar aangekomen is het gelukkig rustig. Een paar heckrunderen staan nog lekker wat te chillen in een hoekje van het bos.

We rijden door het bos en controleren ook gelijk de afrastering. Een klein groepje met edelherten liggen lekker in het zonnetje. We bekijken ze even op afstand en besluiten een andere route te nemen om de edelherten nog hun rust te geven. Maar we kunnen wel constateren dat het Kotterbos nog bewoond wordt door een groepje edelherten. Nu vertrekken wij naar het Oostvaardersbos en controleren gelijk het Frans Vera Pad.

We gaan naar het Oostvaardersbos wat vorige week voor een deel is opgesteld en controleren daar op achter gebleven edelherten. De edelherten zijn naar het deel getrokken die niet toegankelijk is voor het publiek. Nu controleren we het grootste stuk Oostvaardersbos en gaan via het Jan van der Boschpad. Hier stoppen we nog even bij de mooie bloesem bomen wat een pracht kleuren zo bij elkaar. En we rijden dan verder door en maken zo het controle rondje af.

Hierna gaan we via de zelfde weg weer terug en rijden nu via de trekweg en de praamweg weer naar het beheergebouw. Bij aankomst bij het Oostvaardersveld zien we dat er mensen lopen in het afgesloten gebied van het Oostvaardersveld. We halen het hek van het slot en gaan het Oostvaardersveld op. We zien ook dat de persoon die daar loopt er loopt met een kinderwagen met een klein kindje er naast. En de konikpaarden komen langzaam maar toch met een stevige pas die kant op. De boswachter zet zijn auto neer als een soort buffer en stapt uit en loopt naar de persoon. Hij verteld de persoon dat hij hier zeker niet mag lopen. De man verstaat geen Nederlands en Berwtin verteld hem even in het Engels dat hij hier niet mag komen. En wijst hem de weg waar hij naar toe moet lopen. Wij blijven met de auto als buffer staan voor de konikpaarden.

Zodat de konikpaarden niet zomaar bij de kinderwagen kunnen komen. En wat doen de konikpaarden die steken bijna hun hoofd door het auto raampje. Tja en die zelfde klein rakker staat naast de auto. Tja dan moet je natuurlijk even een foto maken. En dan zit de controle dag voor mij er weer op. Ik heb er weer van genoten het was een super mooie ochtend. Bij aankomst bij het beheer kantoor nemen we samen nog even een kopje koffie en dan ga ik weer naar huis. Ik bedank Bertwin en ik stap weer in de auto en rij naar huis. Dank voor het lezen en kijken.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *