Aalscholver in bruidskleed

Maximumtemperatuur:      16  °C.
Minimumtemperatuur:         8  °C.

25-02-2021

Aalscholver in bruidskleed:

Donderdag ochtend, ik maak even een broodje en de koffie mag ook niet ontbreken deze ochtend. Ik heb de camera spullen klaar liggen en stap in de auto. Ik besluit om even te kijken bij het Oostvaardersveld. Ik hoop natuurlijk dat het er niet druk is. En dan vooral niet druk bij de Oeverloper en Poelruiterhut. Ik durf het niet aan om met veel mensen in een hut te staan gezien het Corona virus. Inmiddels ben ik op de praamweg en zie ik toch ter hoogte van de Oeverloperhut en de Poelruiterhut, dat er al wat auto’s langs de kant staan.  Ik ga het niet proberen, omdat als het druk is. Ik ook weer snel weg wil uit de hut. En dat is dan net even te veel van het goede voor het lichaam. Tja wat nu. Graag wil ik vandaag toch wel even wat op de foto zetten. Dus besluit ik om naar de krakeend hut te gaan. Even de auto pakken en hem op de juiste plek te parkeren. Zodat ik de kortste route heb om daar naar toe te gaan. Onderweg nog even op de bankjes zitten om zo het lichaam even wat rust te geven. Ben blij dat ze er staan anders had ik het niet kunnen halen. Pff valt niet met al die lichamelijk beperkingen. En ook de conditie is nog helemaal niks of gewoon ruk!

Maar goed ben weer in de hut aangekomen, en ik heb de hut helemaal voor mij zelf. Nu eerst even bijkomen, en de pijn even onder controle proberen te krijgen. Buiten de hut is het een oorverdovend lawaai van de brandganzen.

De brandganzen zijn lekker tegen elkaar aan het kletsen. Het is eigenlijk min of meer bekvechten met elkaar. Zo de camera heb ik klaar liggen, kom maar op met de vogels. Er is van alles aanwezig deze morgen. Een koolmees komt mij even gedag zeggen en vliegt dan snel weer door.

Een drietal slobeenden komt langs vliegen dus snel de camera pakken en klikken maar.

En dan komt een van de kuifeenden gelukkig iets dichterbij, waardoor ik de kuifeend even op de foto kan zetten.

Helaas bleef de tafeleend op een te grote afstand zwemmen en kon zo niet in het foto archief opgenomen worden. De aalscholvers hebben dit jaar een groot deel van het eilandbos in beslag genomen.

En ze zijn allemaal bezig hun plekje te veroveren. Om zo hun huisjes te bouwen voor het nageslacht. Dus zo gezegd en gedaan, vliegen de aalscholvers af en aan, om het nest te voorzien van de allernieuwste bouwmaterialen. Gelukkig is de bouwmarkt Oostvaardersveld geopend. Zo word er begonnen met wat kleine balkjes en takjes.

Maar na verloop van tijd komen de echte bouwvakker skills in de aalscholvers naar boven. En worden de balkjes, balken. En takjes worden takken van minimaal 1.5 meter.

Zo blijft de afstand ook voor de aalscholvers op een ruime 1.5 meter afstand, In deze corona maatschappij. Het moet niet gekker worden. Maar de bikkels vliegen wat af. De takken zijn soms twee keer zo groot als hun zelf niet te geloven. Wat een prachtig gezicht is het.

En ook de aalscholver ziet er in deze tijd heel mooi uit. Nou heb ik zelf de aalscholver nooit echt lelijk gevonden. Kijk maar naar zijn verenkleed en je ziet het prachtige patroon wat ze hebben. Maar nu, nu zijn ze eigenlijk wel op hun mooist.

De aalscholver heeft bijna een nieuwe outfit aangedaan. De aalscholver krijgt witte dijen en een deel van de hals en kop krijgt ook een wit veren laagje. Dit wordt ook wel hun bruidskleed genoemd. Ook de onderkant van de snavel verkleurt, en er ontstaan rode wangen. Rond de ogen en de ogen, worden naar mij idee intenser van kleur.

Dit heb ik vandaag dan ook heel mooi kunnen vast leggen. Op een bepaald moment komt een van de aalscholvers van zijn bouwwerk af en komt vliegend mij kant op. Maar deze komt wel heel dichtbij. En op nog geen 10 meter ploft de aalscholver op het water.

Om zo nog even dichter bij te zwemmen. Dit laat ik natuurlijk niet over mijn kant gaan. De camera staat in de turbo stand en er knallen ongeveer 10 foto’s per sec op de geheugen kaart. De aalscholver is zo dichtbij dat ik hem er soms niet eens helemaal op krijg. Tja wat een luxe probleem hé. Omdat de aalscholver deze keer zo dichtbij is, kan ik de kleuren pracht heel goed zien. Wat is het dan toch een bijzondere vogel de aalscholver! Hij zwemt verder en gaat opzoek naar takken voor zijn huisje. Dan besluit hij toch ook maar iets voor de inrichting mee te nemen.

Hij neemt wat wortels mee van een mooie kamerplant, en kan zo stekkies maken. En zo leukt hij zijn huisje dan een beetje op. Nou ik begin nu raar te kletsen dus ik pak de spullen en maak nog een laatste foto van de aalscholverflat. En dan vertrek ik rustig naar de auto. Onderweg nog even een paar keer rusten, en wordt ik door de diverse vogelvriendjes nog even uitgezwaaid. Zo zwaaien de grauwe ganzen, staartmees, en de tjiftjaf mij nog even gedag. En beland ik uitgevloerd weer in de auto. Zo de accu is leeg en de pijn kwelgeest is behoorlijk aanwezig.

Maar ik heb in ieder geval een hele fijne ochtend gehad met een hoop mooie foto’s. Dus op naar huis en in de languit stand dan maar. Bedankt voor het lezen en kijken van het blog bericht.

Graag tot een volgend blogje.

 

Groetjes, Casper (leven-met)

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *