Zware omstandigheden in de Oostvaardersplassen

Maximumtemperatuur:     5  °C.
Minimumtemperatuur:      2  °C.

30-12-2017

Zware omstandigheden in de Oostvaardersplassen

Zaterdag ochtend het regent al de hele morgen. Volgens de weer mannen en vrouwen zou het na 10:00 uur droog moeten worden. Inmiddels is het al half twaalf en regent het nog steeds. Ik denk dat het niks meer wordt vandaag. Had zo gehoopt om nog even een klein rondje te kunnen maken maar helaas. Ik hou me vandaag maar bezig met het maken van de laatste film de Best of 2017. Ik heb weer diverse foto’s verzameld van het afgelopen jaar 2017 en verwerkt in 3 delen de best of 2017. Wat zijn ze weer leuk geworden al zeg ik het zelf. De linken staan in het Happy new Year blogje van 31-12-2017. Zo inmiddels een paar uur verder en waait het buiten stevig. Maar de regen is gestopt en wind is er voor in de plaats gekomen. Na wat overwegingen pak ik de stalen ros uit de schuur en pak ik verder de foto spullen bij elkaar. Toch even een klein rondje op de elektrische fiets. Via het Seizoenenpad, Junipad en het Pirellipad fiets ik zo weer het Oostvaardersplassen gebied in. Op naar het Jan van den Bosch uitkijkpunt.

Op de vlakte loopt een groepje edelherten. En niet veel later komt er een groepje konikpaarden uit het riet zetten. Om langs de waterkant even wat te drinken. Een ding is zeker door de hevige regenval en sneeuwval van de afgelopen weken staat het water erg hoog. Ik heb het de afgelopen twee jaar nog niet zo hoog zien staan. En zeker niet zo nat als nu. Je merkt het overall waar de grote grazers zijn dat de grond echt verzadigd is met water. Ze moeten door de blubber banjeren om ergens te komen. De omstandigheden zijn heel zwaar, ik verwacht dat het een hele zware winter periode gaat worden voor de grote grazers. En verwacht dat veel beesten het niet zullen halen tot aan het voorjaar.

Ik waai zowat van het uitkijkpunt af en pak snel weer de fiets. Ik fiets weer even naar achteren richting het lepelaar uitkijkpunt. Onderweg hoor ik de konikpaarden hinniken en ga op zoek naar ze. Uiteindelijk vind ik de groep konikpaarden vlak bij het schiereiland. Ik stop dan ook even en kijk door en langs de bossage heen. Ik kan ze mooi zien en zet ze natuurlijk op de foto.

Door de harde wind en zeker ook het vuurwerk wat nu al afgestoken wordt zijn ze erg onrustig. Ik pak de fiets weer en ga nog een stukje verder. Ook de edelherten zijn er in minder aantallen in het Oostvaardersbos als de afgelopen dagen.

Ik ga weer richting het Jan van den Bosch uitkijkpunt. Het is mooi geweest voor vandaag. Het lichaam wil toch nog niet mee werken dus moet ik het een beetje rustig aan doen. Ik loop nog even naar boven op de uitkijk heuvel om een laatste blik op de Oostvaardersplassen te werpen. Inmiddels heeft een groepje konikpaarden zich verplaats langs het riet en lopen ze naar de vlakte. Ik ga verder en fiets weer naar de fietsbrug en vlak voordat ik omhoog moet fietsen om de fietsbrug op te gaan, zie ik nog net een groepje edelherten staan. Dus even in de ankers fiets geparkeerd en een klein stukje het Oostvaardersbos in gelopen.

En daar staan de dames en heren. Even een paar klikjes en dan weer naar de fiets. Ook nog even een groot hert op de foto zetten en alleen zijn kop en gewei zijn net zichtbaar boven het riet. Bedankt weer voor het lezen en kijken.

Groetjes, Casper (leven-met)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

security check *