Zeearend verklikker

Maximumtemperatuur:     19  °C.
Minimumtemperatuur:      03  °C.

 5-10-2022

Zeearend verklikker:

Een zeer bewolkte en donkere dag. Maar wel redelijk van temperatuur. Wat zal ik doen thuis of toch even naar buiten. Het wordt natuurlijk het laatste. Ik pak de spullen en heb er weer zin in. En de trip, ja die gaat gewoon weer naar het Oostvaardersveld. Zo aangekomen in de hut wordt ik ontvangen door een rollend konikpaard.

Altijd leuk om te zien. Het eiland voor de hut is vandaag bezet door de kinderen van de aalscholvers. Ze staan allemaal te wachten tot dat een van hun ouders terug komen.

Terug komen met voedsel natuurlijk. Inmiddels komt de zeearend van achter het aalscholver eiland aan. Daar schrikt de jeugd van en ze zijn ineens allemaal in het water. En de zeearend scheert even over de aalscholvers heen en vliegt dan wat heen en weer.

Om dan toch maar te besluiten dat hij wel een beetje moe is vandaag en niet zo veel zin heeft om te jagen. Dus pakt hij het kadavertje er nog maar even bij van afgelopen week. En gaat daar nog maar een beetje van snoepen.

Dan vliegt de zeearend weer naar het aalscholver eiland en laat daar de zittende aalscholvers nog even goed schrikken. Dan ziet hij zijn maatje en gaat er even achteraan. De aalscholver jeugd komt langzaam weer naar het eiland gezwommen en gaan weer op het eiland. Nu wel met een speciale zeearend verklikker. De zeearend verklikker geeft precies door waar de zeearend (en) zich bevinden. Geen gevaar: Is krabben aan het hoofd.

Als er gevaar is links: Dan gaat linker vleugel om hoog.

En bij dubbel gevaar gaat ook rechter vleugel iets omhoog.

En als de zeearenden te dichtbij komen. Dan is het weer een ieder voor zich en weg vliegen met die hap.

Zo blijft de zeearend de hele ochtend eigenlijk bezig. Lekker alles aan het opjagen en de schrik over de plas veroorzaken. Door deze aanvallen komen de ouders niet naar het eiland gevlogen om hun kinderen te voeren. Tja en er zijn er toch echt een paar die honger beginnen te krijgen zo te zien. Een van de aalscholvers begint dan maar aan een van de kadavers.

In de hoop dat daar misschien nog iets uitvalt of afvalt wat eet baar is. De ander kijkt of een veertje ook eetbaar is.

En de derde die is overgestapt op groenvoer en houd het maar op sla.

Inmiddels vliegt de zeearend weer in de buurt, en wordt de verklikker ook actief. De verklikker geeft nu links aan en daar komt inderdaad de zeearend vandaan.

Diverse vluchten worden gemaakt over het water en er wordt goed gekeken waar de lekkere hapjes liggen of zijn. Ook zeearend nummer twee komt aangevlogen. Zo nu is het speel tijd voor de zeearenden en gaan ze samen even aan klooien in de lucht.

Wat een prachtig schouwspel is dit toch allemaal. En zo geniet ik volop ondanks het donkere weer. En zo vliegen ze uiteindelijk weer uit elkaar en komt een van de zeearenden weer naar de plas gevlogen. Om op een van de boomstronken te zitten langs de waterkant.

Zo rust over de plas. En dat zien ook de ouders van de aalscholvers. De aalscholvers komen weer terug gevlogen om de kinderen te voeren. Nou dat zullen ze weten die vreet zakken hebben honger. En dan gaat de kop van de jonge aalscholver zo bij moeders de keel in niet normaal.

Moeders krijgt zowat geen adem. Maar ja het blijft toch je kind hé. Dus zo worden de kinderen weer even gevoerd. En keert er verder rust over de plas. Als laatste nog de pijlstaart eend die inmiddels ook weer uit de beschutting is gekomen.

Zo ik ga ook mijn eigen beschutting weer opzoeken. Dank voor het lezen en kijken naar zeearend verklikker. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper (leven-met)

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *