Special Boswachter Bertwin

Maximumtemperatuur:   25  °C.
Minimumtemperatuur:     8  °C.

22-05-2017

Maandag ochtend ga ik lekker even naar het Oostvaardersveld. Het wordt een speciale dag vandaag, aangezien ik vandaag ook uitgenodigd ben om samen met collega boswachters en andere genodigden een mixed feeling feestje te vieren voor het vertrek van boswachter Bertwin Bergman boswachter Oostvaardersplassen. Boswachter Bertwin volgt zijn droom en wordt boswachter op het eiland Vlieland. Maar eerst een rondje Oostvaardersveld. Ik begin vandaag eerst bij de oeverloperhut.

Waar de grote zilverreiger al weer lekker zijn hapje aan het zoeken is. De boeren zwaluw is cement aan het maken voor zijn huisje en vliegt af en aan. Ik stap weer op de scootmobiel en ga via het poelruiterpad naar de poelruiterhut. Voor ik het bos gedeelte in sla is er nog een mooie vuur libelle die ik even probeer vast te leggen.

Ook de platbuik libelle is van de partij. Aangekomen in de poelruiterhut is het rustig alleen de mooie​ rietzanger laat zich even zien en horen. Ik besluit om richting de paarden te gaan ze staan op het arend/buizerd veld. Dit is het Oostvaardersveld gelegen tussen de kleine en de grote praambult. De konikpaarden staan heerlijk te grazen en te drinken.

En natuurlijk zijn de kleintjes aan het dollen en of aan het klieren. Ik moet even wachten aangezien er drie kleine donders op het pad staan. En dan komt een van de kleine konikpaarden samen met een grote nicht mijn kant op gelopen. Hmm ga toch maar even een stukje achteruit.

Uiteindelijk besluiten ze voor mij langs naar de anderen te gaan en kan ik weer vooruit. Nu nog even wachten op de andere drie doerakken. Maar ook hun gaan gelukkig voor mij langs naar de grote groep. Ik ga nu door het Praambos naar de krakeendhut. In het bos zijn er heel veel libelles en vlinders. Ik kan ze niet allemaal vast leggen aangezien ze niet even gaan poseren voor de camera. Maar gelukkig kon ik er toch nog een paar vast leggen. Van uit het bos kan ik ook nog de poelruiterhut eens van de andere kant op de foto zetten.

Gearriveerd in de krakeendhut neem ik lekker even wat te drinken en te eten. Gelukkig is de rietzanger met mij mee gevlogen en zingt ook hier de oren van mijn hoofd.

De boeren zwaluwen zijn ook hier druk bezig. Pak mijn spullen weer bij elkaar en stap op de scootmobiel. Rij nu via het krakeendpad richting de knardijk. Voor de knardijk steek ik door het Oostvaardersveld om bij het hekje uit te komen om de praamweg over te steken. In het Oostvaardersveld stop ik even en zie ik nog net twee oortjes boven het gras uit komen. Ik kijk nog even naar boven en daar vliegt een mooi buizerd. Aangekomen bij het hekje steek ik nu de praamweg over en ga via het oeverloperpad weer richting de auto rijden. Vandaag zijn er veel vogels in het veld en kan ik de geheugenkaart weer volschieten. Een rietgors man laat zich als eerste zien. Om even later te worden vervangen door de grasmus.

Ik rij weer verder, moet namelijk ook de hulp-boswachter weer ophalen dus moet wel een beetje de tijd in de gaten houden. Hierna kom ik nog een koppeltje gekraagde roodstaart tegen. En de bezige bijtjes. Vlak bij het water van de oeverloperhut zet ik nog even de knobbelzwaan op de foto.

Dit is de knobbelzwaan die zijn eigen kind heeft begraven. Ook de fuut mag vandaag niet ontbreken. Vlak bij de auto in het riet zit nog een rietgors heerlijk te zingen. Door de wind die er staat kan ik heel mooi en op bepaalde momenten de rietgors op de foto zetten.

Nu nog even wat overzicht foto’s maken en dan zit mijn ritje door het Oostvaardersveld er weer op voor vandaag. Via deze weg wil ik boswachter Bertwin Bergman bedanken voor die keren dat ik mee het veld in mocht.

Ook wil ik boswachter Bertwin bedanken voor zijn super enthousiasme, zijn tijd, en het plezier en inzet voor het gebied de Oostvaardersplassen en het Oostvaardersveld. Het Oostvaardersveld is wel het geesten kindje van boswachter Bertwin aangezien hij dit gebied van het begin af aan zelf heeft ontwikkeld tot wat het uiteindelijk nu geworden is. Ik vind het Oostvaardersveld een heerlijk gebied er is altijd wel iets te zien de ene dag misschien wat meer als de andere dag. Maar natuur kunnen we niet dwingen. Nogmaals bedankt voor alles Bertwin. En wie weet komen we elkaar weer eens tegen. Graag tot een volgend blogje volgers.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

One thought on “Special Boswachter Bertwin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *