Oostvaardersveld en de geboorte van een konink

Maximumtemperatuur:   13  °C.
Minimumtemperatuur:     6  °C.

14-04-2017

Vrijdagochtend samen met de hulp-boswachter op stap. De hulp-boswachter is al vrij vanwege het paasweekend. Samen pakken we onze spullen bij elkaar en de hulp-boswachter pakt haar verrekijker. We stappen in en rijden naar het Oostvaardersveld. Op de praamweg zien we dat de een groepje paarden in het achterste deel van het Oostvaardersveld staan. We rijden langs en in een flits zie ik volgens mij een net geboren konik veulen. Ik kijk even in de spiegels en stop de auto. Zeg tegen de hulp-boswachter we draaien even, volgens mij is er net een veulentje geboren. Ik hoor achter in ohaah wat lief een kleine baby konik. We zijn bij het boswachter hek aangekomen en stappen uit. En inderdaad er is net een veulentje geboren.

Het is echt net gebeurt veulen in nog helemaal nat en staat wankel op de benen. Je begrijpt natuurlijk dat de camera niet meer stil staat. Dit kleine groepje met konikpaarden laat ook gelijk even de rang orde zien jeetje wat gaat het er hard aan toe zeg.  Eerst laat neefje of nichtje even zien wie de baas is.

En ook vaders is niet echt gediend van dat kleine spul. Zoiets van wel de lusten maar niet de lasten. Na een kwartiertje gestaan te hebben is mijn lichaam al weer behoorlijk aan het protesteren. We stappen in de auto en worden weer even lekker warm. Tja helaas wil het weer ook nog niet echt mee zitten. We gaan nu even naar de Poelruiterhut om daar even te kijken. Via het Poelruiterpad lopen we naar de hut. Hier is het redelijk rustig. Een waterhoen komt uit het riet vandaan en zwemt op zijn gemak een stukje.

Een rietgors, meerkoet en kuifeend laten zich ook nog even mooi vast leggen. Ik heb behoorlijk veel last en we besluiten om terug naar de auto te gaan. In het stukje bos waar het poelruiterpad doorheen loopt worden we weer verrast. Een zwartkop zingt de sterren van de hemel.

En zo zitten we weer in de auto. Even de spieren een klein beetje proberen te ontspannen en dan gaan we richting huis. Natuurlijk stoppen we nog even bij het achterste deel van het Oostvaardersveld. Om bij de kleine konik te kijken. En dan is toch vader konik even aan het knuffelen met zijn kind.

We maken onze trip voor vandaag af langs het hek van de Oostvaardersplassen aan de zijde van Almere. We rijden eerst naar Jac P. Thijsseplaats. Daar controleren we gelijk even de hekken. De waakhonden staan even op het veld er naast tja ze moeten even bijtanken.

In het Oostvaardersbos staan de Edelherten. En ze houden ons goed in de gaten. We stappen weer in en rijden nu via E. Heimansweg langs het hek van het Oostvaardersbos. Ook hier staan diverse edelherten die we nog even vastleggen op de geheugenkaart.

En zo is er een einde gekomen aan een zeer leuke ochtend samen met de hulp-boswachter. En hebben we samen zo maar even het nieuwe leven gezien in het Oostvaardersveld. En alle andere mooie dingen van deze ochtend. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

One thought on “Oostvaardersveld en de geboorte van een konink

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *