Oostvaardersveld een bijzonder landschap

Maximumtemperatuur:     9  °C.
Minimumtemperatuur:     -1  °C.

07-11-2017

Oostvaardersveld een bijzonder landschap

Dinsdag ochtend na een koude nacht ziet het er buiten bijzonder uit. Na het wegbrengen van de hulp-boswachter ga ik dan ook snel naar het Oostvaardersveld. Hopelijk kan ik nog wat plaatjes maken van de ochtend mist en dauw druppels. Via de Trekweg kom ik langs de lage vaart en dat ziet er veel belovend uit. Nog net een laagje mist boven het water. Ik besluit om maar even te stoppen bij de vaartplas.

Wow wat een prachtig gezicht zeg ik maak snel wat foto’s voor het weg is. Ik stap weer in de auto en rij verder naar de Praamweg, ik parkeer de auto en pak de scootmobiel uit de auto. Eerst rij ik even naar de oeverloperhut. Maar voor ik het pad op rij eerst nog even een foto van de maan. Via het hekje rij ik nu naar de oeverloperhut en kijk ik even door het kijkscherm. Ik maak wat prachtige overzicht foto’s van dit bijzondere landschap.

Ook de pijlstaarten zijn er nog en zijn heerlijk aan het eten. Dan besluit ik om richting de poelruiterhut te gaan. Even de praamweg oversteken en dan via het Poelruiterpad naar de hut. Maar onderweg stop ik nog een paar keer om wat mooie dauw foto’s te maken.

Eenmaal aangekomen in de hut is de aalscholver heerlijk zijn maaltijd aan het opvissen. Althans dat probeert de aalscholver. Helaas vangt de aalscholver niks vlak bij de hut en zwemt hij naar de overkant. Daar langs het riet duikt de aalscholver een paar keer lang onder water. En Bham daar heeft hij een snoek te pakken jammer dat het zo ver weg is en door de mist worden de foto’s er niet beter op.

Maar wat een spektakel uiteindelijk wint de snoek en is de aalscholver hem verloren. De vraag alleen is, of de snoek het overleefd. De aalscholver komt weer richting de hut zwemmen en probeert het hier nogmaals.

Maar helaas voor de aalscholver wordt er niks gevangen. Een mooie krakeend komt even langs gezwommen en laat zich gewillig op de foto zetten. Dan vult de lucht zich met donkere wolken en lawaai. Oh nee het zijn duizenden ganzen en die praten gewoon even lekker met elkaar.

De ganzen besluiten om heerlijk te komen eten in het Oostvaardersveld. Dan gaan de belletjes af de laatste ronde roep ik maar even, tijd om in te pakken. De belletjes komen steeds dichterbij en twee baardmannetjes landen uiteindelijk in een riet stengel vlak bij de hut. Toch snel nog even een paar foto’s maken tegen het licht in.

Ik kijk na dat ik de baardmannetjes op de geheugenkaart heb gezet nog een keer naar buiten en in de lucht. Hee daar komt een nieuw soort gans aangevlogen. De Grauwe Moddergans en ze vliegen richting de hut.

Ze hebben duidelijk ergens hun snavel ingehad waar dat niet mocht. Stelletje viezeriken. Ik pak de spullen, en start de scootmobiel en rij weer terug naar de praamweg. Onderweg op het poelruiterpad zie ik hoog in de boom toppen nog een koperwiek zitten even snel proberen vast te leggen. Bij het hek aangekomen en dan oversteken naar de oeverloperhut. Altijd nog even een laatste blik werpen voordat ik weer op huis aan ga. En wat zit daar verstopt tussen het gras op het eilandje een watersnip.

De watersnip blijft heerlijk liggen in het ochtend zonnetje en zijn oogjes vallen dicht het snaveltje onder de dekens en slaap lekker watersnip. Ik maak er natuurlijk een paar foto’s van de watersnip in zijn slaapkamer. Het is tijd en ik ga het bijzondere landschap van vandaag weer achter me laten. En vertrek naar de auto. En zo zit ook deze dinsdag morgen er weer op. Dank voor het lezen en kijken.

Groetjes, Casper (leven-met)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *