Omleiding Oostvaardersveld

Maximumtemperatuur:     8  °C.
Minimumtemperatuur:      5  °C.

01-01-2018

Omleiding Oostvaardersveld

Maandag ochtend na een slechte nacht was ik weer vroeg wakker. Echt zin om er uit te gaan had ik niet maar blijven liggen ging ook niet. Dus dan maar opstaan lekker naar beneden en de verwarming lekker aan zetten. Zo nu eerst een kopje koffie. Ik ga lekker even een frisse neus halen en besluit de scootmobiel achter in de auto te doen. Nog even koffie en dan op pad. Via de Trekweg en de Praamweg kom ik aan in het Oostvaardersplassen gebied. Ik stop eerst even bij de Grote Praambult en parkeer de auto. Hé wat ligt daar nou dat is een vos. Snel de camera uitpakken en wat foto’s maken. De vos blijft rustig liggen. Oh toch niet de vos staat op en gaat aan de wandel.

Ook de konikpaarden staan op de vlakte dus die mogen niet ontbreken op de geheugenkaart. De vos is inmiddels achter een bult bezig en is aan het trekken. Oh nu zie ik het hij is een lekker hapje aan het nemen. En zo trekt de vos het ene naar het andere stukje vlees van het karkas.

Dan komen twee mooie grauwe ganzen aangevlogen die door de harde wind wat meer mijn kant op komen dan dat ze zelf ingecalculeerd hadden. Maar zo kan ik dan wel weer een paar mooie plaatjes schieten.

Tijd om verder te gaan. Ik start de auto en rij via de praamweg naar de kleine Praambult om daar de auto te parkeren. Ik draai de parkeerplaats op en zet de auto neer. Ik stap uit en kijk even naar het pad waar ik altijd overheen ga. Oeps dat gaat zo te zien niet lukken. Ze hebben zo wat ik kan zien de essen uit het bos gezaagd en er is met zwaar materiaal over het pad gereden. Het lijkt wel een Dakar route dit gaat het niet worden vandaag. Ik stap weer in en rij richting de drempel waar het looppad begint van de oeverloperhut en poelruiterhut. Er staan wel al een paar auto’s in de kant en bekijk ook hier hoe de grond er uitziet. Nou hier ga ik maar niet staan het risico is te groot dat ik hier straks niet meer weg kom. Ik draai weer om en rij naar de kleine Praambult om daar de auto neer te zetten. Ik ga dan langs de kleine Praambult en via het bruggetje naar de overkant. Om zo via de omleiding route via de andere kant naar de Poelruiterhut te gaan. Wat is het overal een natte bende zeg ook hier staat het water hoog en op sommige punten slipt de scootmobiel aardig door. Maar de 4×4 en bandenaflaatsysteem doen goed hun werk. geintje dat zit er natuurlijk niet op. Zo ik ben aangekomen bij de Poelruiterhut en daar zijn Johannes en Wim ook. We wensen elkaar al het goeds voor 2018 en kletsen er op los. Ook hier is de waterstand behoorlijk hoog. Er liggen veel eendjes voor de hut en verder is het rustig. Dan zien we twee zwanen aan de oeverloperhut zijde opstijgen en hopen dat ze onze kant op komen.

Het is een paar keer een valse bocht die ze maken maar uiteindelijk zijlen ze de weg over en komen onze richting op. Ook nu buigen ze helaas weer af maar zetten ze wel de landing in op grote afstand van de poelruiterhut. Ook de grauwe gans laat even zijn landings capaciteit zien. De konikpaarden staan aan de overzijde op de landtong. Ze zijn wat opvliegerig vandaag. Zal ook allemaal wel met het weer en van het vuurwerk komen.

Het waait behoorlijk en ik krijg het toch wat koud. Ik besluit om weer naar de auto te gaan ik zeg Wim en Johannes even gedag. Johannes geeft aan even mee te gaan omdat hij wilde zwanen hoort. Ik zeg dat hoor je goed. De wilde zwanen liggen in het Arend/Buizerd veld in de poel. Ik heb ze gezien toen ik deze kant op kwam vanmorgen. Dus samen gaan we die kant op. En de wilde zwanen trompetteren er op los. Even door het hekje om het veld in te gaan en zo kunnen we van achter de rietkraag ze mooi op de foto zetten.

Ook is er een jagende kiekendief actief over de rietkraag aan het jagen. Ik probeer het vast te leggen maar het is een beetje tegen het licht in. Een blauwe reiger schrikt van de kiekendief en vliegt ook op. De blauwe reiger geeft nog even een laatste vuurwerk show en vliegt dan schreeuwend verder.

Inmiddels ben ik wel uit mijn jasje gewaaid en ga ik lekker terug naar de auto. We kunnen nog wat klein spul vast leggen onderweg naar het hekje. Een groenling verstopt zich achter een takje. En een pimpelmees verschuilt zich tussen het riet.

Johannes gaat nog even terug naar de poelruiterhut. We zeggen elkaar gedag en ik steek de weg over om via het bruggetje weer op de parkeerplaats te komen. Voor dat ik naar de auto rij, rij ik nog even de kleine praambult op om zo wat overzicht foto’s te maken van de Oostvaardersplassen. Ook hier is goed te zien hoeveel water er op dit moment staat in de Oostvaardersplassen.

Ook de zeearendhut en de Wigbels eiland ontbreken niet op de foto. Zo nu snel naar de auto en de spullen weer inladen. Zo eerst even een beetje opwarmen en dan vertrek ik. Onderweg stop ik nog even want ik zie een grote zaagbek zwemmen in de Lagevaart. Nog even een paar opnames maken van deze bijzonder eend.

Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper (leven-met)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *