Buizerd in de Oostvaardersplassen

Maximumtemperatuur:   17  °C.
Minimumtemperatuur:    09  °C.

01-10-2017

Zondagochtend pak ik even lekker de elektrische fiets. Ik ga via het Seizoenenpad en het Junipad richting de Oostvaardersplassen. Via de fietsbrug aan het Pirellipad fiets ik het gebied in. Eerst ga ik even bij het Jan van de Bosch uitkijkpunt kijken. Op de vlakte is niet veel te zien en is het leeg. Tja die edelherten nemen op dit moment alle aandacht op zich. Een beetje imponeren en alle vrouwtjes mee lokken. En dan hopelijk wat scoren natuurlijk. En de konikpaarden en de heckrunderen die blijven ver uit de buurt op dit moment. Een aantal baardmannetjes land intussen in de bosjes van de uitkijkheuvel. Ik pak de elektrische fiets weer en rij richting de Oostvaardersdijk. Ik stop nog even bij het Kiekendief uitkijkpunt en hoor een paar baardmannetjes. Een prachtige buizerd zweeft met de harde wind over mij heen.

Het waait vandaag behoorlijk en de baardmannetjes zijn moeilijk te spotten, door de wind zitten ze diep in het riet. Maar er kruipt er toch een naar boven. Kip ik heb je, en een paar foto’s later schuift de baardvrouw in dit geval weer tussen het riet.

Ik ga weer verder, en kom langs het fietspad toch nog een groepje baardmannetjes tegen. Voorzichtig rem ik en stap ik af. Ik sluip langs het fietspad hun richting op. Dit gaat natuurlijk een paar keer mis maar bij de derde keer lukt het me toch om ze vast te leggen. Inmiddels fiets ik weer, en ben ik onderweg naar het lepelaar uitkijk punt. Vlak voor dat ik het pad op ga om naar het lepelaar uitkijk punt te gaan zie ik een buizerd zitten. Hmm zou die blijven zitten als ik afstap. Ik probeer het gewoon. En de buizerd blijft zitten. Maar niet heel erg op zijn gemak hoor hij kijkt mij aan en ik zie hem denken. Hmm dat is een lekker stukje vlees.

Gelukkig draait de buizerd zich snel om en vliegt weg. De buizerd vliegt weg richting de picknick tafel. En ik loop rustig het pad op. Wow denk ik nog als de buizerd weer boven het riet uitkomt en ik snel de camera pak. De ene foto na de ander vliegt op de geheugenkaart. Nou denk ik nog hij komt wel erg dicht bij. En dan ineens dacht ik aan die eerste blik van de buizerd. Hmm lekker hapje, dan buk ik toch maar even en vliegt hij rakelings over mij heen.

Nou dat was best wel even een Wow moment pff. De buizerd gaat even uitrusten in een boom en ik neem even plaats aan de picknick tafel. Dan hoor ik weer een stelletje malloten aankomen op de Oostvaardersdijk. Met een rot gang halen ze weer auto’s in op de dijk. Zo jammer dat er dan net geen controle is. En ook ik ben natuurlijk niet Roomser als de paus. We rijden allemaal wel is een stukje te hard. Maar dit gaat met snelheden er hoeft maar iets te gebeuren.

Een lekkere gans tegen je vizier en de motor rijden heeft nooit meer plezier. Dan licht hij of zij onder aan de Oostvaardersdijk of in het Markermeer en dan doe je niks meer. Bij het weggaan van het lepelaar uitkijkpunt laten nog even een paar rietgorzen van zich horen.

Ik fiets verder de Oostvaardersdijk op en fiets naar de Lepelaarplassen. Boven op de dijk maak ik nog een paar foto’s van twee oude platbodems die ik in de verte zie zeilen. Aangekomen bij de Lepelaarplassen en inmiddels beland in de lepelaarhut. Er liggen veel eenden te dobberen in het water. Een leuke fuut brengt nog een beetje leven in de brouwerij. Aangezien het verder erg stil is.

Na een rustig half uurtje pak ik de spullen weer en ga terug naar huis fietsen. Natuurlijk wel via de mooiste route en dat is weer via de Oostvaardersdijk en Oostvaardersplassen. Zo lekker even uitwaaien inmiddels is de wind behoorlijk aangesterkt. Bij aankomst lepelaar uitkijkpunt zit weer de buizerd op mij te wachten. En kan ik weer een hele serie foto’s maken. Hij maakt het zelfde rondje als vanmorgen. Alleen nu ben ik bedacht op de aanval van vanmorgen nu vliegt hij ook op een wat grotere hoogte over me heen. Dit was het fiets ochtendje nu op naar huis en even lang uit heb best wel last eigenlijk.

Groetjes, Casper (leven-met)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *