Oostvaardersveld Pontische meeuw en de Lepelaar

 

Maximumtemperatuur:¬† ¬† ¬†17¬† ¬įC.
Minimumtemperatuur:¬† ¬† ¬† 11¬† ¬įC.

22-09-2023

Oostvaardersveld  Pontische meeuw en de Lepelaar :

Zo de eerste week Nederland is weer voorbij gevlogen, en het was heerlijk weer. De nadruk op was. Wat is het deze week slecht zeg, toch kon ik vandaag met mijn auto van diksautoverhuur Almere naar het oostvaardersveld dus ik was #dikstevreden. Hier zat ik de hele week al naar uit te kijken maar wat een weer zeg. Maar goed nu is het droog dus samen met de diksmobiel op stap naar het oostvaardersveld. Aangekomen op de knardijk daar de auto geparkeerd en snel door gegaan naar de krakeend hut, ik hoop dat ik het droog houd onderweg. Vlakbij de krakeend hut staan ook de paarden.

Even snel wat foto’s maken en dan snel door, gelukkig ben ik droog overgekomen. Ik ben alleen in de hut en dat is soms wel makkelijk om alles goed in de gaten te houden zo kan je snel van de een naar de ander kant. Zonder andere daar mee lastig te vallen. Maar ja soms is een paar extra ogen ook heel fijn. Maar goed het is koud en er staat een hoop wind. Gelukkig heb ik mijn winter jas meegenomen. En zo zit ik lekker voor mij uit te turen. Er zitten weer veel vogels en dat maakt het wel heel leuk. De aalscholvers zijn er weer in grote getalen.

Ze vissen, wassen en drogen zich de hele ochtend door. Er komt een geringde zilvermeeuw aangevlogen die ik mooi kan vast leggen en ook de ring is redelijk goed af te lezen.

Dan valt mijn oog op een van de bomen in het oostvaardersveld. En ja dat is toch echt een visarend met prooi. Nou die leggen we dan ook maar even vast.

Vervolgens komt er een Pontische meeuw aangevlogen en die blijkt ook geringd te zijn. Ook deze kan ik mooi vast leggen hoewel de ring aflezen wel weer een dingetje is.

Een blauwe reiger komt mijn kant op gevlogen dus klikken maar en deze vliegt mooi langs de hut. De blauwereiger is zonder een ring, ik wordt er zelf helemaal geringd van.

Een wintertaling komt even zijn vleugels uitslaan om vast warm te worden voor de winter.

De kievit laat zijn vlieg kunsten zien voor de hut en dat is met volle tegen wind niet makkelijk.

Het pijlstaart vrouwtje komt gezellig even buurten en zet ik op de foto.

En dan ineens staat daar een jonge lepelaar.

Nou die had ik even niet zien aankomen. dus snel wat foto’s maken. En daar komt ook een van de ouders aangevlogen die kan ik mooi vliegend vast leggen.

Ook deze volwassen lepelaar is geringd dus heb ik ook de ringen geprobeerd goed vast te leggen. En natuurlijk heb ik mijn waarneming gedeeld met werkgroep lepelaar. En deze lepelaar heeft al heel wat vlieg uurtjes achter de rug en is geringd in 2014. Dan is er een hele vlieg show van een Pontische meeuw die net een vis gevangen heeft.

Deze blijft maar heen en weer vliegen aangezien er nog al wat kapers op de kust zijn. Maar uiteindelijk eet hij hem zelf op. Tussen door nog even de lepelaars in de gaten gehouden en snel een paar foto’s gemaakt waar ze met zijn drie√ęn op staan.

De konikpaarden kon ik vanuit de hut nog even fotograferen.

De blauwereiger liet vandaag ook even zijn beste kant zien en kwam meerdere malen langs vliegen. En uiteindelijk kwam de kleine mantel meeuw ook nog even langs.

Tevens was er een veganistische aalscholver aanwezig deze at alleen plantaardig voedsel.

Zo dat was me het ochtendje wel. Niet heel zonnig maar toch een hoop kunnen zien.

Bedankt weer voor het lezen en kijken van het verhaal. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper (leven-met)