Zwarte ruiter

Maximumtemperatuur:     26  °C.
Minimumtemperatuur:      13  °C.

 03-09-2022

Het is zaterdag ochtend en ik stap weer lekker in de auto. Ik ga eens even kijken in het oostvaardersplassen gebied. en zo rij ik richting Lelystad en zie ik hoog in de lucht wat verschijnen. Ik stop toch even en zie dat dit de visarend is.

Even een paar foto’s maken. Leuk dat ik de visarend even tegen ben gekomen. Het doel is om vandaag te starten bij kijkhut de kluut. Dit is bij het bezoekers centrum in Lelystad. En daar aangekomen staan er toch even en mooi aantal Zwarte ruiters te eten.

Snel de camera uit de tas gehaald en er even voor gaan zitten. Dus zo vliegen de zwarte ruiters weer de camera in. Uiteraard mogen de vele lepelaars ook niet ontbreken op de foto vandaag. Er staan er weer genoeg en het bedelen is nog steeds niet opgehouden van de jonge lepelaars.

Heel vaccinerend om naar te kijken, de lepelaar heeft nog wel een cursus opvoeden doen we zo nodig. Er loopt ook nog een eenzame kemphaan tussen de groep zwarte ruiters en lepelaars.

Zo nu verder naar de volgende bestemming. Het wordt vandaag de grauwegans hut. Dus even via de dijk en dan de auto parkeren en hop naar de hut. Aangekomen in de hut is de kleine karekiet al lekker druk bezig in het mangrove bos.

Hier komen ook nog even een paar mooie zwarte ruiters voorbij gevlogen. Ook de kemphanen zijn er in grote getalen.

Tevens zegt mijn systeem dat ik een aantal langs vliegende kanoeten heb gefotografeerd.

Helemaal zeker ben ik er niet van en zou ik niet weten welke het zouden moeten zijn. Maar we houden het er voorlopig even op. Een witte kwikstaart en de tjiftjaf komen ook even langs en dat is altijd leuk natuurlijk. En in de verte komt ook nog even de zeearend langs.

Hij is vergenoeg aangezien de overige vogels rustig blijven zitten en niet opvliegen. Maar ik leg de zeearend wel even vast op de foto. Dan zet ik ook nog even deze mooie meeuw op de foto. Het betreft hier een mooie zilvermeeuw.

Er zijn ontzetten veel soorten meeuwen ik geloof zelf meer als 100 soorten. Ik hou ze dus ook zeker niet allemaal bij hoor. Vaak zeg ik kijk daar gaat of vliegt een meeuw. Probeer dan thuis wel uit te zoeken om welke soort het gaat. Dan komt er toch zo maar weer even honderdgulden aangelopen.

Jammer dat het geen echte briefjes zijn, zouden goed van pas komen in deze moeilijke tijden. Maar goed de watersnip is dan ook wel een hele mooie vogel. De watersnip gaat zich ook nog eens even lekker poetsen voor de camera dat is wel even mooi. Zie ook het YouTube filmpje onderaan het blog bericht.

De oeverloper komt op zijn beurt even polshoogte nemen. Dan vliegen er even een paar mooie groepen kemphanen langs die ergens van zijn geschrokken. En als alles dan weer geland is speur ik de groep toch weer even langs. En ik zie daar toch een mooie andere stelt loper tussen staan de grutto.

Zo zie je maar ze gaan gewoon op in de groep met andere vogels. Advies altijd even de groep langs speuren je weet maar nooit wat je vindt. De oeverloper komt nog even mooi poseren voor een mooie plaat. Eentje voor aan de muur zal ik maar zeggen.

Dan op de achtergrond hoor ik nog even de waterral. Het is een jong exemplaar dus snel even op de foto.

Heel ver in het moeras gedeelte zie ik boven in een boom een rover zitten het is moeilijk te zien maar denk dat het een havik is. Een lepelaar met jong komt aangevlogen dus die leggen we even vast. Mooi te zien dat ze synchroon vliegen.

Dan nog een jonge lepelaar die zo te zien nog niet helemaal zijn evenwicht heeft tijdens de vlucht. En ook niet precies weet wanneer het landings gestel uit moet.

Gelukkig is het allemaal goed gegaan en is de lepelaar veilig geland. Dan zie je ook even hoe er weer gebedeld wordt en hoe de bek van de moeder weer even leeg gehaald wordt door de jonge lepelaar.

Je gaat er bijna van kokhalzen als je het ziet. Ik sluit vandaag af met nog een langs vliegende jonge lepelaar en de kokmeeuw.

Bedankt voor het lezen en kijken naar de Zwarte ruiter. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes, Casper (leven-met)

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *