Visarend vs ijsvogel

dsc_0327d

Maximumtemperatuur: 22  °C.
Minimumtemperatuur:  11  °C.

12-09-2016

Maandag ochtend het is heerlijk weer, de kleine meid en ik besluiten om op pad te gaan. We ontbijten eerst even en dan pakken we onze spullen bij elkaar. Wat gaan we doen. We gaan kijken of we de visarend kunnen vinden in het Oostvaardersplassen gebied. We weten inmiddels dat de visarend ook bij de poelruiterhut zit. Helaas moet ik daar in de ochtend uren tegen het licht in fotograferen. En daar worden deze foto’s niet mooier op. Aangezien ik dit al diverse keren gedaan heb. Is het tijd voor de visarend safari. We stappen in de auto en rijden via de Trekweg naar onze bestemming. Er wordt weer volop gevist vandaag langs de Trekweg / Lagevaart. Overal zien we weer mensen zitten die een visje willen vangen. Onder het rijden kijken we af en toe naar het water en de boom toppen. We parkeren de auto langs het water en we gaan eens even wachten en om ons heen kijken. De kleine meid is inmiddels ook uitgestapt en gaat lekker in het gras spelen. Ik leg de camera spullen vast klaar je weet maar nooit. Dan ineens zie ik wat langs de bomen schieten. En ja potjandorie het is de visarend. Ren snel naar de auto en pak de camera van de stoel. Kijk weer om en moet even zoeken waar de visarend is gebleven maar ik heb de visarend weer gevonden.

dsc_0330d

We lopen naar de waterkant en de kleine meid moet mij vast houden zodat ik weet waar ze is. Ik kan heel veel mooie foto’s maken althans dat hoop ik. Na een sessie visarend volgen bekijk ik even wat foto’s. En moet ik helaas constateren dat er veel bewogen en of onduidelijk is. Ik kijk nog een keer naar mijn instelling ISO ongeveer 400 diafragma op 6.3 en of 7.1 en sluitertijd 1/1250sec of 1/1600 sec. Ik ga nog maar een keer spelen met de instellingen en krijg daar gelukkig ook de kans voor. De visarend komt weer onze kant op gevlogen en het is weer prijs schieten.

dsc_0409d

Nu lijkt het er op dat de foto’s beter zijn maar kan ze niet heel lang bekijken. Ineens duikt de visarend naar beneden en plonst zo het water in. Ik probeer dit zo goed mogelijk op de foto te zetten. Helaas zijn ook hier niet alle foto’s even scherp maar geeft wel een aardige indruk. Een indruk hoe een visarend een vis vangt en dan vervolgens met zijn prooi boven water moet zien te komen. Geweldig om te zien en geweldig om op de foto te zetten.

dsc_0672d-2

Ook de kleine meid vindt het heel mooi en heeft de visarend een paar keer van dichtbij over zien vliegen. En dit alles speelt zich af in nog geen 25 minuten. De visarend vliegt nu met zijn prooi naar de Oostvaardersplassen waar de visarend zich de vis eens lekker zal laten smaken.

dsc_0705d

Wat een super ochtend. Nu gaan we lekker naar huis broodje eten en dan breng ik de kleine meid naar de peuterspeelzaal. Ik besluit om de fiets achterop de auto te zetten en dan even door te rijden naar de Lepelaarplassen. Ik rij naar de Oostvaardersdijk en parkeer mijn auto bij het bezoekers centrum de Trekvogel. En fiets via het Trekvogelpad naar de lepelaarhut. Aangekomen zitten er al 6 collega spotters voor de kijk gaten. Ook een collega spotter die ik vorige week hier heb gezien. Hij geeft aan dat de ijsvogel veelvuldig aanwezig is vandaag, en zich goed laat fotograferen. Ja eerst zien dan geloven aangezien het de afgelopen maanden erg slecht was in de lepelaarhut met de ijsvogels. Eerst zet ik even een groep aalscholvers op de foto die vis aan het opjagen zijn.

dsc_0468d

En ja daar is de ijsvogel wat is en blijft dit toch een prachtig beest. Nou ja dan zitten er ineens twee ijsvogels op een tak ja welke moet je dan op de foto zetten. Alle twee zet ik ze er maar op.

dsc_0517d

Ook een derde ijsvogel laat zich af en toe even zien. Wat een prachtig schouw spel is het toch. Dan vangt een van de ijsvogels een mooie vis. En gaat deze dan voor de hut even dood meppen om hem daarna lekker op te peuzelen. Vis vangen dood maken en door slikken. Dit alles gebeurt gewoon even binnen een minuut.

dsc_0645d

En na deze heerlijke maaltijd is het weer even tijd om te poetsen. De ijsvogel wast al zijn veren zodat de ijsvogel er weer tip top uitziet.

dsc_0804d

Na de poets beurt vliegt de ijsvogel weer weg. Even een blauwe reiger op het geheugen kaartje zetten. En weer de jagende aalscholvers. En daar zit ijsvogel nummer drie lekker in de zon. Nu komt ijsvogel twee ook weer aangevlogen en gaat op een ander tak zitten. En ijsvogel nummer 1 komt ook nog aangevlogen. Alleen heeft ijsvogel twee er geen zin in om zijn tak te delen. Dus deze wordt dan ook vakkundig even weg gejaagd.

dsc_1017d

Hierna vangt de ijsvogel nog even een visje. De ijsvogel komt nog heel even op de tak zitten maar vliegt dan weg. En dan zitten er toch weer twee op een tak. Geweldig om te zien. nummer drie zat er ook nog even tussen. Maar ik was te laat met scherpstellen en dus geen foto. Ik maak nog heel wat ijsvogel foto’s en uiteindelijk was het geheugen kaartje bevroren. Ja al die ijsvogels er op dan gaat het vanzelf wel vriezen.

Het eind resultaat van vandaag is meer dan 1600 foto’s van twee schitterende vogels. Nu heel wat uit te zoeken en dan in het blog verwerken.

Visarend vs ijsvogel: Beide hele mooie vogels de een iets groter dan de ander. Maar beide viseters de een vangt ze met de snavel de ander met zijn klauwen. De een plukt zijn vis de ander slikt ze heel door. Ze zijn gewoon mooi.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *