Visarend gespot in het Oostvaardersveld

DSC_6002D

Maximumtemperatuur: 31  °C.
Minimumtemperatuur:  17  °C.

25-08-2016

Donderdag ochtend vertrek ik samen met de kleine meid naar het Oostvaardersveld. Dit doen we lekker op tijd en we zijn om 09:30 op plaats van bestemming. Ik parkeer de auto en pak de spullen. De kleine meid doet haar hulpboswachter gilet nog even aan en dan zijn we klaar voor actie. Eerst lopen we even naar de Oeverloperhut. Daar is het best druk en er staan drie collega spotters druk te fotograferen naar de ijsvogel. Ik blijf even op afstand aangezien ik al een paar foto’s heb van de ijsvogel een paar maar.. De kleine meid gaat gelijk lekker spelen met de steentjes. De collega spotters laten even hun geschoten foto’s zien en ze zijn heel tevreden met het resultaat. Ik besluit om de Oeverloperhut even te laten en we gaan naar de Poelruiterhut. Onderweg spot de hulp boswachter nog een mooie vlinder en die moet papa maar even op de foto zetten.

DSC_5759D

Aangekomen in de Poelruiterhut zijn we helemaal alleen. De hulpboswachter doet even het gilet uit en gaat lekker op het bankje zitten. De kleine meid vraagt iets lekkers dus geef ik haar lekker een koekje en wat te drinken. Voor de hut hangt een libelle af en toe redelijk stil in de lucht. Nou eens kijken of ik hem op de foto kan krijgen. Ook nu blijkt dit niet makkelijk te zijn maar het is gelukt.

DSC_5767D

Dan komt er ook nog even een familie gans langs gevlogen en die zetten we ook even op de foto. Dan wordt mijn oog naar rechts getrokken omdat daar iets vliegt ik kijk en.. Jeetje het is de visarend ik maak snel wat foto’s. Ik geef de kleine meid nog wat te drinken en te eten en vervolgens gaan we samen zitten wachten waar de vis arend naar toe gaat.

DSC_5785D

Hij zit inmiddels in een van de bomen heel ver weg maar we kunnen hem zien. Inmiddels komt er een wandelend echtpaar binnen om even te kijken. Ik meld aan het echtpaar dat de visarend aan de overkant zit. Ze pakken even hun verrekijkers er bij en zien hem inderdaad zitten. Prachtig roepen ze, dat is het zeker. Het echtpaar maakt hier en daar even een foto en kijken wat om zich heen. We kletsen wat over de camera’s en lenzen die ik bij me heb. Ondertussen komt een ree zich even laten zien en die kunnen we beide even mooi op de foto zetten.

DSC_5870D

Na ongeveer een twintig minuten vertrekken ze weer. De hulp boswachter zwaait de mensen even uit en roept tot een volgende keer. Het echtpaar groet vriendelijk terug. Tja, nu die visarend die zit nog steeds mijlen ver weg dus nog steeds wachten. Dan nog maar even lekker een boterhammetje en wat te drinken. Dan komt de bruine kiekendief nog even voorbij snel even de camera en klikken maar. Dan na een minuut of tien actie. De visarend stort zich uit de boom en vliegt weg eerst een paar keer langs de bomen partij en de visarend klimt steeds hoger en hoger. Ondertussen komt er een volgend wandelend echtpaar aan lopen. Ik sprint naar buiten en zeg moet even kijken er vliegt volgens mij iets over. En inderdaad de visarend komt steeds dichterbij en vliegt dan over de poelruiterhut heen ik maak heel wat foto’s.

DSC_5993D

Ik roep even het wandelend echtpaar er bij en zeg er vliegt hier een visarend over. Ze pakken beide hun verrekijker en komen ook even naar buiten gesprint. Ook de hulp boswachter komt met haar gilet verkeerd om aan naar buiten gesprint en maakt op haar manier ook een foto van de visarend. En roept kijk papa ik heb ook de visarend op de foto. Topper ben je ook jij hebt hem vast kunnen leggen. We gaan weer naar binnen en  ik bekijk gelijk even de foto’s. Er zijn er een hoop bewogen maar gelukkig ook een aantal heel mooi. Het echtpaar vraagt ook even of ze mee mogen kijken op de camera. Natuurlijk mag dat kom er maar bij staan en ook zij bewonderen de vis arend op de camera. Zo alle spanning is weer even weg nu even een rust momentje inlassen. Even wat drinken en eten. Het echtpaar drinkt ook even wat. En er wordt even gekletst. Ook dit wandelend echtpaar gaat na ongeveer twintig minuten weer weg en zij worden ook weer vriendelijk uit gezwaaid door de hulp boswachter. Ook nu worden wij ook weer vriendelijk gegroet. Zo even een high five met de hulp boswachter maken dat we de visarend hebben gescoord. Zo even rusten. De kleine meid loopt lekker wat rond in de hut en ik drink lekker even wat. En alsof het nog niet genoeg was daar is de kleine variant van de visarend de ijsvogel.

DSC_6077D

En ook deze leggen we weer vast. Ik kan zelfs de kleine meid voor het kijkgat plaatsen en de ijsvogel blijft rustig zitten. De kleine meid doet heel voorzichtig en kijkt haar ogen weer uit. Ze heeft zelfs een takje in haar handen die ze naar buiten steekt. En ze roept naar de ijsvogel kom dan kom maar op mijn takje zitten. Ook nu blijft gelukkig de ijsvogel zitten. Ongelofelijk gewoon, soms schrikken ze van het minste of geringste en de andere keer kan je bijna alles doen en dan blijven ze nog zitten.

We horen weer mensen aan komen lopen en een kennen we het is Denise een collega spotter van de groep ( natuur waarnemers flevoland ) en nog een ander persoon op de fiets. Ik geef aan dat ze net alle actie missen visarend en ijsvogel. Jammer geven ze aan. Dan komt er een andere hulp boswachter aan een boswachter in stage. Hij vraagt netjes van wie de fiets is en de desbetreffende meneer geeft aan dat het zijn fiets is maar gelijk geeft meneer aan niet gefietst te hebben. Ja ja denk ik. Gelijk in de verdediging. Nou er komt een discussie los daar lusten de honden geen brood van. De stage boswachter blijft uiterst vriendelijk en de fietsende meneer pakt zijn fiets en loopt weg. Dat was duidelijk voor mij die is hier naar toe gefietst. En dat bleek ook zo te zijn. Alleen dat had de stage boswachter niet kunnen constateren.

We kletsen nog even wat verder en dan pak ik de spullen bij elkaar en is het tijd om naar huis te gaan. We lopen naar de auto en ik ben helemaal uitgeblust we gaan lekker naar huis en lekker wat eten.

Thuis de foto’s op de cloud en snel even kijken naar de visarend foto’s hmm super zijn ze. Graag tot een volgend blog.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *