Roerdomp oostvaardersveld

Roerdomp
Roerdomp

 

Maximumtemperatuur:  9  °C.
Minimumtemperatuur:   6  °C.

10-01-2016

De weersvoorspelling voor zondag 10-01-2016 waren niet heel gunstig, zoals ik het had begrepen en gezien. Ik werd dan ook aangenaam verrast met een heerlijk zonnetje op zondag morgen.

Ik ben inmiddels beneden we zitten met zijn allen aan de eettafel een broodje te eten en ik zie een heerlijk zonnetje schijnen. Ik kijk even de dames lief aan en vraag probleem als ik even ga fotograferen? Tuurlijk niet schatje klinkt het over tafel. Ik eet even mijn broodje op en daarna pak ik de spullen bij elkaar.

Ik ga vandaag niet fietsen en lopen aangezien gister het een aardige aanslag was op mijn lichaam, de auto brengt mij vandaag naar het oostvaardersveld. Ik ga via de trekweg om daarna de praamweg op te draaien. Ik rijd langs de grote praambult en zie dat er best al wat mensen op pad zijn. Ben ook zelf later op pad als anders het is nu 11:00 uur. Bijna op plaats van bestemming op de praamweg ik zie dat er een aantal auto’s langs de kant staan geparkeerd. Ik moet helaas uitwijken naar een ander parkeer plekje er is heel veel blubber en het is hierdoor spiegel glad naast de weg. Wil niet het risico lopen dat ik straks niet meer weg kom met de auto.

Zo op de parkeerplaats naast de kleine praambult de auto neergezet en dan maar in twee etappes naar de poelruiterhut. Even oversteken en dan het oostvaardersveld op, het is wel heerlijk dat de paden zijn vervangen. Hierdoor is er op het wandel gedeelte veel minder modder en loopt het dus ook minder zwaar. Misschien minder mooi maar voor mij wel een pluspunt. Zo ik ben aangekomen in de poelruiterhut er is al een collega spotter in de hut aanwezig en geeft aan dat er een roerdomp zit.

Dat is mooi denk ik een roerdomp heb ik zelf nog nooit in het echt gezien. Snel pak ik mijn spullen uit en ga bij een van de kijkgaten staan. De collega spotter geeft wat aanwijzingen waar de roerdomp zit. Ik probeer met mijn telelens de roerdomp in mijn vizier te krijgen. Na een aantal pogingen van links naar recht langs het riet om de roerdomp in het vizier te krijgen geef ik het op. Ik geef aan nou weet niet wat jij ziet maar ik zie de roerdomp niet zitten.

Oh zegt hij kom maar hier dan laat ik je wel door mijn camera kijken, hij heeft zijn camera op een statief staan en de camera richting de roerdomp gericht staan. Ik kijk er doorheen en warempel verscholen tussen het riet staat de rakker. Ik probeer even een herkenning’s rietstokje/pluim te onthouden en loop naar mijn eigen camera ik richt en ja ook ik heb de roerdomp in het vizier. Super denk ik kan er weer een bij schrijven in het boekje straks.

Er zijn inmiddels een paar collega spotters bijgekomen, de vrouw van de spotter ziet de roerdomp vrijwel direct zitten tussen het riet na aanwijzingen van ons, de man vraagt zijn vrouw om hulp. Die geeft aan wat meer naar rechts iets om hoog bij die tak. Ja hoor zegt de man er liggen zoveel takken schat ik zie hem echt niet schiet mij maar in een plastic zak maar ik zie hem niet. En dan ja ik heb hem ik zie hem bij die zwarte tak ja zegt de vrouw bij de tak die op een krokodil lijkt. En zo hebben zij ook het vizier gericht op de roerdomp.

Maar na een minuut of twintig zit dit prachtige rare monster nog steeds op dezelfde plek en hij verroert zich niet, goh hoe zou dat beest nou aan zijn naam gekomen zijn! Ik maak wat foto’s van de konikpaarden die inmiddels zijn komen aanlopen, ze zijn lekker aan het drinken en volgens mij vinden ze de waterplanten ook erg lekker. Ja dat smaakt toch wat anders dan het gras. Dan is er ook op startbaan 1 nog wat commotie aangezien de nieuwe dreamliner van het vernieuwde KLM/Zwaan de lucht in gaat. Met veel kabaal vliegt hij langs de poelruiterhut en is vertrokken.

Ineens beweegt de roerdomp zich tussen het riet en door de wind waait het riet wat verder naar achter en komt zijn snavel tevoorschijn. Snavel ja zijn snavel veel is het niet maar ik maak wat foto’s. Niet veel later zakt hij wat met zijn kop en zie ik ook een oogje dus weer klikklik. Ook gaat de roerdomp in de “paalhouding” staan hij staat dan helemaal rechtop en probeert zich dan achter een riet stengel te verschuilen. Dit doen ze als er gevaar dreigt.

Dus we zitten nu allemaal klaar voor het moment dat de roerdomp uit het riet komt en of opvliegt. U raad het al dat gebeurt niet althans niet op dit moment. De roerdomp trek zich verder terug in het riet en ook nu kan ik hem niet meer zien. Ik klets wat met de collega spotters en ik maak nog wat leuke foto’s van de krakeend. Ik leg mijn camera weer voor mij neer evenals de collega’s en we kletsen weer wat af het is af en toe net een thee kransje.

En dan jeetje… daar gaat ie iedereen pakt snel zijn camera en ik dus ook ik druk op de knop en er gebeurt niks hoor alleen de motor van de lens heen en weer gaan. Wat De Frans denk ik wat is er met mijn camera aan de hand. Ik blijf maar drukken om een foto te maken en met heel veel pijn en moeite klikken er twee foto’s weg. Ik kijk nog maar een keer naar de camera en zie dat het instellingen wieltje is verdraaid en deze staat tussen twee programma’s in en ja dan doet ie raar. Snel het wieltje een slinger geven maar eigenlijk is de roerdomp al gevlogen. Toch nog een paar foto’s gemaakt. Maar de meeste zijn bewogen en de roerdomp is al behoorlijk ver. Toch wil ik een enkele foto nog wel een kans geven en zet ik deze dan ook op de website.

De roerdomp is uit het zicht verdwenen, als pleister op de wonden is er een mooie zwaan gekomen. En deze zet ik dan ook nog even op de geheugenkaart om van mijn verdriet te bekomen. Aah volgende keer beter en ik heb een paar leuke foto’s van tussen het riet dus die vergeet ik niet.

Het is koud geworden en de zon is weg, dus wordt het tijd om weer richting huis te gaan. Ik pak mijn spullen weer in en ga rustig richting de auto. Bij de auto aangekomen leg ik alles weer in de kofferbak en ga ik  via de praamweg en vervolgens de trekweg richting huis. Aangekomen thuis staat er een lekker kopje soep klaar en dat is toch een fijn gebaar.

Zo roerdomp met je paalhouding de volgende keer is het in verhouding ik iets meer dan jij, maar de volgende keer ben ik er ook weer bij.

Groetjes, Casper ( Leven-Met)

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Roerdomp Roerdomp Roerdomp Roerdomp Roerdomp Roerdomp Roerdomp Roerdomp Roerdomp Roerdomp Roerdomp Roerdomp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *