Roerdomp & ijsvogel Oostvaardersveld

dsc_0195d

Maximumtemperatuur: 19  °C.
Minimumtemperatuur:    8  °C.

16-10-2016

Zondag ochtend kan ik lekker even op stap naar de Oostvaardersplassen of het Oostvaardersveld. Eigenlijk weet ik nog niet wat ik ga doen, eerst maar even mijn ontbijtje op eten. Laatste hapje zit er weer in en ik ga even mijn spullen pakken. Nog even wat drinken en een koekje scoren en dan stap ik in de auto. Ik heb besloten om toch even te gaan kijken bij het Oostvaardersveld. Ik start de route via de trekweg en de praamweg om zo op plaats van bestemming uit te komen. Ik parkeer de auto en loop naar de overkant. Ik kijk nog even naar de oeverloperhut die is leeg hmm. Oh de konikpaarden staan ook bij de krakeend. Wat een dilemma wat zal ik doen. Ik besluit om toch eerst maar even naar de poelruiterhut te gaan. Mocht het dan eventueel heel rustig zijn kan ik altijd nog anders besluiten. Ik loop lekker in de ochtend zon over het Poelruiterpad naar de hut. Aangekomen in de hut is er al een collega spotter aanwezig. Ik pak mijn spullen even bij elkaar en ga eens naar buiten kijken. Er zijn best een hoop soorten aanwezig vandaag.

dsc_0137d

Onder andere een fuut en een waterhoentje. Ook een aalscholver, eenden, ganzen, zwanen, en meerkoeten. Ik raak wat aan de praat met de andere spotter en die verteld dat hij al ruim een uurtje aanwezig is. Hij verteld dat het vrij rustig is en dat hij wel een aalscholver op de foto heeft met een behoorlijk grote vis. Ook vertelde hij dat hij vanmorgen vroeg twee jonge zeearenden had gespot, bij de grote praambult. Nu komt de fuut langs en laat even zien hoe je vis vangt.

dsc_0003d

Dat zet ik even op de geheugenkaart. De fuut is lekker lang bezig met zijn gevangen vis en ik kan dan ook heel veel foto’s maken. Vlak bij zit ook een leuk waterhoentje en die zet ik natuurlijk ook even op de foto. Dan komt de fuut nogmaals even vlak bij en laat weer even zien hoe goed de fuut wel kan vissen. En ja hoor de fuut heeft alweer beet.

dsc_0112d

En eet heerlijk zijn visje op. Ook is er een collega spotter bij gekomen en zijn we met zijn drieën. We kijken allemaal een beetje naar buiten op dat wat komen gaat. Stiekem hoop je natuurlijk altijd dat er iets spannends gebeurd. Alle ganzen vliegen weer de lucht in  het is een oorverdovend lawaai maar prachtig om te zien en te horen. Ik kijk door de camera langs het riet en zie wat bewegen. Ik kijk snel even over de camera en roep Roerdomp.

dsc_0195d

En mijn camera klikt er op los. En de heren naast me waar waar is de roerdomp. Ik zeg net boven de groepje meerkoeten kijken in het riet. En dan hoor ik naast me ja daar zit de roerdomp. En ook de collega spotter’s laten hun camera’s lekker klikken. Ik maak de een na de andere foto. En dan gebeurt het toch hij vliegt omhoog en de roerdomp vliegt op ons af.

dsc_0261d

Klik klik. Helaas niet alles scherp maar dit is uniek. De roerdomp land uiteindelijk op ongeveer 20 meter in het riet. Ook hier gaat zoals een roerdomp dat doet dood stil zitten en kan ik nog wat foto’s maken. Nu kan je ook duidelijk zien hoe goed hij beschut is tussen het riet. Als je even opkijkt om je oog rust te geven van het dicht knijpen. En je wil dan daarna de roerdomp weer vinden, dan moet je echt goed zoeken.

dsc_0366d

Het nieuws van de roerdomp verplaatst zich heel snel er komen steeds meer mensen kijken en vragen of de roerdomp er nog zit. Tuurlijk laten we als collega spotters zien waar de roerdomp zich nu bevindt zodat de andere spotters het ook kunnen vast leggen. En ook de andere spotters maken ruimte en plaats voor de nieuwe spotters om de roerdomp te kunnen vast leggen. En zo hoort het ook vind ik. Vandaag in ieder geval een paar juist gemutste mensen in de hut. Na een poosje komen er weer een paar aalscholvers langs en ook zij laten even zien hoe je vis vangt.

dsc_0666d

En dan hoor ik toch echt pieuw pieuw nou ja wie komt daar aan vliegen. Ja het is de ijsvogel en die land voor mijn neus op de tak en gelukkig kan ik dus snel een paar foto’s maken.

dsc_0631d

Even later vliegt de ijsvogel weg maar komt ook weer terug en maakt dan even een 360 en land dan op een takje achter het riet net boven het water. Daar gaat de ijsvogel zich op zijn gemak even wassen en badderen. In een onmogelijke hoek en positie van mijn lichaam zet ik het toch nog even op de foto.

dsc_0653d

Ook maak ik even plaats voor de rest van de spotters. En een voor een nemen ze allemaal onmogelijke posities aan om de ijsvogel vast te leggen. Ook nu komen er weer wat aalscholvers langs en vissen ze er op los.

dsc_0789d

Toch maar eens vragen aan Staatsbosbeheer en de boswachter of ze wel de visvergunning hebben afgegeven aan de aalscholver. Nog een stel Boeing 747 komen landen en die zet ik ook even op de foto. Ook heel leuk om op de foto te zetten zijn de wilde mannetjes eenden.

dsc_0967d

Ze zijn wel zo mooi van kleur prachtig gewoon. De roerdomp gaat steeds verder het riet in en is op een geven moment uit het zicht verdwenen.

dsc_0956d

Ik kijk naar de tijd en schrik zo het is al weer 12:00 uur. Ja de tijd vliegt als je het leuk hebt. Ik pak de spullen weer bij elkaar en wens een ieder nog een fijne dag en geluk toe. Ik loop weer lekker naar de auto. In de auto moet ik even bij komen van de spanningen in het lichaam. Ik heb in ieder geval weer een dag die ze me niet meer kunnen afpakken. Nu lekker onderweg naar huis en daar staat weer heerlijk het eten klaar. Lekker even eten de middag medicatie innemen en de foto’s op de cloud zetten. En het lichaam weer even laten rusten.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

One thought on “Roerdomp & ijsvogel Oostvaardersveld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *