Rattenvanger Michael van waterschap Zuiderzeeland & Leven-Met

dsc_0048e

Maximumtemperatuur:  11  °C.
Minimumtemperatuur:     7  °C.

17-11-2016

Donderdag ochtend ga ik op stap met de rattenvanger Michael van waterschap ZuiderzeelandAfgelopen voorjaar had ik mee gedaan aan een prijsvraag van het waterschap Zuiderzeeland. En ik was de gelukkige winnaar om met Michael de muskusrattenvanger mee te gaan. En zo kwam de dag dat ik mee ging ratten vangen. We hadden afgesproken om elkaar te ontmoeten op de grote praambult.

dsc_0029e

Daar ben ik ingestapt om met Michael op stap te gaan, en te kijken wat een deel van zijn werkzaamheden als rattenvanger is. En zo bracht Michael mij als eerste naar een van de duikers in de Oostvaardersplassen waar hij een van de vallen omhoog haalde om te kijken of er iets in zat. Deze val bleek leeg te zijn en hebben we de val dan ook weer terug geplaatst.

dsc_2696e

Hierna zijn we naar de woonwijk gegaan die aan het Boven water ligt. Hier maakte Michael duidelijk dat in dit gebied geen vangst plaats vind van muskusratten. Dit is een afspraak die gemaakt is voor een aantal jaar door diverse instanties. Of dit ook goed heeft uitgepakt zal in de aankomende jaren duidelijk worden. Dan zal de de vangst van muskusratten weer gedaan worden. Op de plek waar wij geweest zijn vandaag in de woonwijk Boven water is er duidelijk veel activiteit van de muskusrat. Michael heeft mij diverse plekken laten zien waar de muskusratten zich bevinden. Ook de afgekloven haarwortels maakte duidelijk dat er goed feest wordt gevierd door de muskusrat.

dsc_2698e

Ook de wal waar wij op liepen was goed te voelen dat er zich gangen stelsels bevinden die gegraven zijn door de muskusrat. De schatting is dat op dit stukje water in de woonwijk ongeveer een twintig tot vijftigtal muskusratten bevinden. Ik gaf ook aan dat je hier als trekker chauffeur je hart vast houd als je hier de boel moet maaien. Door het gangen stelsel zal naar mijn idee de trekker weg zakken en om vallen. En dat komt inderdaad voor zij Michael. Hierna vervolgen we onze weg in de woonwijk en verlaten de wijk om op de Oostvaardersdijk een val te controleren. Ook hier hebben de muskusratten geluk ook deze val is leeg.

dsc_2705e

We gaan terug naar de auto en vervolgen onze route het regent even stevig dus kletsen we even over alle daagse dingen en komen we tot de conclusie dat we erg veel dingen gemeen hebben. Inmiddels hebben we onze weg vervolgd over de Oostvaardersdijk en zijn we aangekomen bij de het oostvaardersbos. We rijden naar de volgende locatie toe waar we weer een val controleren hier hebben we geluk en de muskusrat helaas niet. Een grote muskusrat zit in de val en wordt even vakkundig verwijderd door Michael.

dsc_2712-bewerkte

De mee gevangen vis wordt weer netjes vrij gelaten. Michael controleert even of de muskusrat oormerkjes heeft en voert de gevangen muskusrat in het systeem. We rijden verder en gaan langs het natuurbelevingscentrum de oostvaarders. Aan het einde van het fietspad slaan we de weg in van Staatsbosbeheer. Om zo het oostvaardersplassen gebied in te gaan. Het hek staat al open dat is niet helemaal de bedoeling dus besluiten we om na het passeren van het hek het hek even af te sluiten. Om zo te voorkomen dat mensen het gebied ingaan waar dat niet mag. We rijden nog geen 5 minuten op de weg in de Oostvaardersplassen en dan komt ons hulpje te voorschijn.

dsc_0047e

We stoppen de auto en de vos komt rustig op ons aflopen. De vos kijkt ons even goed aan en loopt dan voor ons uit. We volgen de vos op gepaste afstand. Michael filmt nog even het moment dat we achter de vos aan rijden. Uiteindelijk slaat de vos links af de riet velden in. Inmiddels zijn we vlak bij het stort in het Kotterbos aangekomen. Hier gaat Michael ook nog even een muskusratten val controleren. Deze is helaas niet bewoond en is leeg. Op deze plek moet ik er zelf aan geloven en wordt ik door Michael even op de foto gezet. Hierna wordt ik over het wereldwijde web gestuurd. Gelukkig ben ik goed aangekleed en heb ik mijn speciaal gekochte laarzen voor deze trip aan, wat een blubber en een regen zeg. Maar dat mag de pret niet drukken. Michael vraagt of ik een wel eens een burcht van de muskusratten heb gezien. Nee zeg ik weet niet eens dat ze een burcht bouwen.

dsc_2724-bewerkte

De muskusratten bouwen in de winter burchten waar ze soms wel met hun twintigtallen in zitten. We zullen maar zeggen een ratjetoe hotel. We gaan weer verder en komen uit bij het boswachter gebouw. Hier slaan we af naar de knardijk en gaan naar de Vogelweg Hier controleren we nog twee vallen ook deze zijn leeg.

dsc_2734-bewerkte

Na nog even wat gekletst te hebben, dat hebben we onderweg natuurlijk ook veel gedaan wilde alles weten. Gaan we richting de grote Praambult. Hier stap ik uiteindelijk weer in mijn eigen auto en zeggen we elkaar gedag. Nu snel naar huis en lekker even wat eten en de middag medicatie innemen. Foto’s even snel op de cloud zetten. En even mijn verhaaltje van vandaag vast in het systeem zetten.

Rattenvanger Michael bedankt voor de leuke en interessante ochtend en bedankt waterschap Zuiderzeeland voor de kans om mee te gaan.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

2 thoughts on “Rattenvanger Michael van waterschap Zuiderzeeland & Leven-Met

Leave a Reply

Your email address will not be published.

security check *