Poelruiterhut en zijn speciale gasten.

dsc_0167e

Maximumtemperatuur:  9  °C.
Minimumtemperatuur:   3  °C.

03-11-2016

Donderdag ochtend het ziet er heerlijk uit buiten en de hulp-boswachter en ik besluiten om op pad te gaan. Eerst eten we even ons broodje op. Dan ga ik de spullen klaar zetten, de camera tas is al klaar. Maar we nemen natuurlijk ook wat lekkers mee een pakje drinken en een lekker koekje. We zijn  klaar om te gaan en stappen in de auto. Via de trekweg en de praamweg komen we bij het Oostvaardersveld en daar parkeren we dan ook de auto. We stappen uit en lopen naar het hekje toe. Een collega spotter komt achter ons aan lopen. De collega spotter begind aan de hulp-boswachter te vragen of ze al paddenstoelen heeft gezien. Vandaag nog niet verteld de hulp-boswachter aan de spotter. Ze roept wel een ijsvogel. De spotter antwoord dan moet je een keer met je papa naar de lepelaarplassen daar zitten ze heel veel. Ik geef aan dat ook hier in het Oostvaardersveld we regelmatig de ijsvogel spotten. Ik geef aan dat als de collega spotter vandaag geluk heeft hij de roerdomp kan zien. Nou dat zou wel heel mooi zijn zegt hij. Die heb ik nog nooit kunnen fotograferen. Inmiddels zijn we vlak bij de poelruiterhut en lopen naar binnen. We zijn met zijn drieen. Ik pak mijn spullen uit en kijk naar buiten.

dsc_0025e

Ik zeg tegen de collega spotter daar zit de roerdomp. Het is moeilijk te zien zo tussen het riet dus maak ik even een foto en laat het zien. Nu heeft de spotter wat aanknopings punten en ziet de roerdomp dan ook staan. De collega spotter pakt snel zijn camera en maakt vast wat opnames. Ik maak ondertussen even een foto van een mooie fuut die voorbij zwemt. Dan zegt de collega spotter dat de roerdomp aan de wandel gaat. En hierdoor dus wat meer buiten het riet komt. En zo maak ik ook nog een paar mooie opnames van deze rare vogel. De fuut laat weer even zien waar de fuut goed in is en dat is vis vangen.

dsc_0226e

De een na de andere vis wordt boven water gehaald en heerlijk opgepeuzeld. En dan komt zo waar nog de ijsvogel ook even langs. Na een korte bad sessie vlak bij de hut achter het riet dus helaas niet op de foto kunnen zetten. Besluit de ijsvogel gelukkig nog even in het riet plaats te nemen.

dsc_0108e

De ijsvogel ziet die ander rare gast in het riet staan ( roerdomp ) en besluit na een paar keer goed gekeken te hebben weg te vliegen. Er komen drie dodaarsjes aangezwommen en gaan vlak bij hun vis techniek oefenen. Ook deze kleine rakkers lukt het om de kleinste visjes boven water te halen.

dsc_0136e

De fuut komt even roet in het eten gooien en jaagt de dodaarsjes even weg. Zo denkt de fuut een beetje in mijn vis water zitten mooi niet. Dan horen we het bekende geluid van de waterral en speuren we het riet af. Hij moet dichtbij zitten. Ja daar komt hij even uit het riet en gaat op een klein takje zitten. snel een foto.

dsc_0262e

En flop weg is de waterral weer verdwenen in het riet. De hulp-boswachter is inmiddels klaar met taartjes maken en wil graag wat drinken. We besluiten om dit te gaan doen in de oeverloperhut. Aangezien er inmiddels toch wel wat meer mensen zich hebben verzameld in de poelruiterhut. We lopen lekker terug en steken de weg over en lopen naar de oeverloperhut. Daar is ook een kindje met zijn papa en mama op stap. Dus die twee vermaken zich wel even. De twee mensen vertellen dat ze net de ijsvogel voor de hut hebben gehad. Maar dat deze inmiddels weer weggevlogen is. We kletsen wat en daarna vertrekken de mensen weer. De hulp-boswachter neemt lekker wat te drinken. Dan zien we Denise aan komen lopen een collega spotter. En met elkaar hopen we dat de ijsvogel nog even langs komt. En onze gebeden zijn  gehoord.

dsc_0303e

Daar is de blauwe rakker. En de camera’s worden weer lekker warm. Na heel wat foto’s van de blauwe rakker zeggen we Denise even gedag. En besluiten de hulp-boswachter en ik nog even de konikpaarden gedag te zeggen. En zo is er een einde gekomen aan deze dag.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

Leave a Reply

Your email address will not be published.

security check *