Oostvaardersbos & zijn wandelpaden

Maximumtemperatuur: 8  °C.
Minimumtemperatuur:  1  °C.

04-12-2016

Zondag ochtend besluit ik om naar het oostvaardersbos te gaan of zoals we het in Almere noemen het Fluitbos. Aangezien Staatsbosbeheer de wandel paden heeft vernieuwd ben ik benieuwd hoe het er uit ziet. In oktober ben ik al een keer bij het uitkijk punt de kiekendief gaan kijken aangezien daar ook het wandel pad vervangen is. En daar heb ik geen goed woord voor over. Het een en ander zal denk ik wel duidelijk worden in het verhaal. Zo ik ga op stap en neem mee een paar goede schoenen/laarzen mijn foto spullen warme kleding handschoenen en een muts. Ik stap in de auto en rijd naar de Hugo de Vriesweg. Om daar bij het Hugo de Vriespad de auto te parkeren. Bij aankomst vindt ik helaas de volgende vuilstort van heel veel auto onderdelen en pizza dozen.

Ik parkeer eerst even de auto en loop even terug om een twee tal foto’s te maken van de afval. Om dit vervolgens door te sturen naar Bertwin de boswachter. Volgens mij moeten ze zo langzaam er ook helemaal gek van worden. Ik wandel nu naar het oostvaardersbos. Bij de ingang van dit bos was er altijd een mooi en leuk bruggetje waar je overheen moest. Helaas hebben ze dit weggehaald en is er nu een grote berg met bouwafval ( beton stenen en gruis ) gedumpt waar je overheen moet lopen.

Nou dit voorspeld niet veel goeds. Ik vervolg de route door het bos en val van de ene in de andere verbazing. De paden zijn letterlijk van bouwafval of grof puin gestort. Je moet heel goed opletten waar je loopt aangezien je anders zo je enkel verzwikt of breekt. Of misschien wel ten val komt met een nog veel groter probleem. Ik dacht even een leuk ochtendje van de natuur te kunnen genieten in het oostvaardersbos. Ik ben nu alleen maar bezig om te kijken waar ik mijn voeten neer zet. De een na de ander stap voel ik in mijn lichaam en het lichaam begint steeds zeerder te doen.

Ik verbaas me over hoe groot de brok stukken wel niet zijn die ik tegen kom ook stukken vlechtijzer steken regelmatig uit de grond vandaan. Maar ook plastic pijpen en stukje grondwaterslang kom je tegen. Sommige stukjes zijn heel netjes daar zijn de steentjes klein en is alles heel strak neer gelegd. Maar de meeste stukken is gewoon weg een schande. Ik begrijp ook niet hoe een natuurorganisatie als Staatsbosbeheer dit heeft kunnen doen. De bewuste persoon die dit besluit heeft genomen om dit zo neer te laten leggen, is voor mij rijp voor het gekken huis. Deze persoon heeft geen enkele binding met de natuur en binding met de mens. Ik besluit na 500 meter de handdoek in de ring te gooien. En zo snel mogelijk dit pad te verlaten levens gevaarlijk. Ik ben inmiddels helemaal gesloopt van het ingespannen lopen. Ik ben uitgekomen op het Jan van den Boschpad en moet noodgedwongen eerst een zitplaats op zoeken. Dit kan ik uiteindelijk doen bij de kiekendief uitkijkpunt waar het ook nog een grote bouwput is. De picknicktafel is uitgegraven en staat ergens tegen het riet. De plek waar de picknicktafel stond is uitegeraven en ligt er gevaarlijk bij. Ik ga uiteindelijk maar even voorzichtig zitten om even stoom af te blazen. Tevens ben ik nu de sjaak om via het fietspad terug te lopen. Dit loopt wel makkelijker (positief blijven) maar de afstand is weer veel te veel om weer bij de auto te komen. Ik heb onderweg wel weer mooi foto’s kunnen maken dat is dan weer positief.

Maar als het op deze manier gaat dan hoeft het voor mij niet meer, althans niet meer in het oostvaardersbos. En dit is zo lekker dichtbij, het is bijna mijn achtertuin. Dan wordt het toch tijd dat ik maar eens een 4×4 scootmobiel moet gaan aanschaffen. Helaas laat de portemonnee het niet toe om een scootmobiel aan te schaffen. Als je een scootmobiel moet kopen zal ik hem toch ook ergens in moeten vervoeren anders heb ik er nog niks aan. Maar misschien is Staatsbosbeheer naar aanleiding van mijn verhaal en mail wel bereid om mij een scootmobiel te doneren. Al mopperend ben ik weer bij de auto aangekomen. Ik maak me zo ontzettend boos over de jan l*l die dit verzonnen heeft om paden zo te maken met al dit bouwafval. Het heeft mij ook doen besluiten om een klachten brief naar Staatsbosbeheer te sturen. In afwachting van hun bericht laat ik het even hierbij maar wordt zeker vervolgd.

Door de pijn en spanningen blijf ik even met de auto rijden en ga ik als nog even met de auto naar het Oostvaardersveld toe. Ik ga weer via de trekweg en de praamweg. Uiteraard kom ik langs de vuilstortplaatsen waar de troep alleen maar groter lijkt te worden. En tot mijn verbazing vindt ik nu een complete boottrailer inclusief bootje.

Ik stop en kijk er naar. Ook nu maak ik weer een foto en stuur deze direct door naar Bertwin de boswachter. Onderweg kom ik boswachter Leo tegen en maak even een praatje tevens vertel ik hem van mijn vondst van de trailer en boot. Hij kijkt me aan en zegt nee moet niet gekker worden. We zeggen elkaar gedag en vervolgen onze route. Ik kijk even met de auto op de knardijk aan de zijde van de keersluis. Hier maak ik een aantal leuke foto’s. Hierna rij ik nog even naar het pad van de zilverreiger in de hoop wat baardmannetjes te kunnen scoren.

Helaas is het ook hier erg rustig ook werkt het lichaam natuurlijk niet mee dus stap ik lekker weer in de auto. Ik rij terug naar huis heb genoeg gehad voor vandaag via de knardijk draai ik de praamweg op. En tot mijn verbazing loopt er voor de krakeend hut een gezin met drie kinderen langs de waterkant. Uiteraard is dit niet de bedoeling Ik bel met Leo de boswachter of hij in de buurt is. Leo geeft aan er aan te komen, en bij aankomst gaat boswachter Leo in gesprek met deze mensen. Ik ben voor vandaag klaar met de hotline en ga ik lekker naar huis. Aan het einde van de dag ga ik nog even met de hulp-boswachter naar het einde van het oostvaardersbos het zit me gewoon niet lekker die afvalstort paden. Helaas is ook hier het zelfde bruggetjes zijn weg en de bouwafval paden nemen de overhand.

Schande wordt vervolgd.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

2 thoughts on “Oostvaardersbos & zijn wandelpaden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *