Museo Antonio Paredes

Maximumtemperatuur:聽 聽 聽22聽 掳C.
Minimumtemperatuur:聽 聽 聽 15聽 掳C.

16-12-2022

Vanmorgen eens iets anders gedaan dan fietsen. Vandaag ben ik op bezoek geweest bij Antonio Paredes Navarro, de grondlegger en eigenaar van Museo Antonio Paredes. Een museum wat gaat over de historie van de mijnen in Mazarr贸n.

In het verleden al een paar keer langs dit museum gereden maar nooit geweten dat het een museum over de historie van de Mazarr贸n mijnen was. Maar goed nu eindelijk een keer bezocht en het was zeker het bezoek waart.

Niet een heel groot museum maar wel een museum die met heel veel passie en liefde en tijd is gemaakt. Alles is in de afgelopen tientallen jaren door Antonio Paredes Navarro verzameld en gearchiveerd en uiteraard uitgezocht.

Zo begon zijn verzameling langzamerhand grote vormen aan te nemen. En wilde hij graag dat de hij zijn verhaal visueel kon vertellen. Aangezien de collectie zo groot was geworden dat hij het ook graag wilde laten zien. En hiermee dus ook de historie van de mijnen van Mazarr贸n duidelijk kon maken.

En zo dus ook de waarde van dit tijdperk kon laten zien. Ik kan niet anders zeggen dat hem dat zeker gelukt is. Met een priv茅 rond leiding van hem zelf vertelt Antonio Paredes Navarro met veel enthousiasme over de mijnen van Mazarr贸n.

Waar ook familie leden van hem in het verleden in de Mazarr贸n mijnen hebben gewerkt. En zo komen we bij de gedenk plek van alle mijnwerkers in Mazarr贸n.

Zo als je kan zien op de foto zijn er nog vakken leeg. Als bezoeker mag je eventueel een aanvulling geven door middel van oude foto’s mocht je familieleden hebben die in de mijn(en) hebben gewerkt maar nog niet op het gedenk bord staan. Hier wordt door Antonio Paredes Navarro een uitgebreid verhaal verteld over het ontstaan van de mijn en het einde van het mijn tijdperk.

De mijnen die ik zelf al diverse malen de afgelopen jaren heb bezocht. En het gaat hier niet over 茅茅n mijn (concessie), maar over 22 verschillende concessies die in de hoogtij dagen waren gevestigd in het Mazarr贸n mijnen complex. De voornamelijke bronnen uit deze mijnen zijn: Zink, Lood, en Zilver. sommige schachten waren 600 meter diep.

De zink-lood-zilver in Mazarr贸n bevindt zich in de regio Murcia in Zuidoost-Spanje, 25 km van Cartagena. De productie piekte in de periode 1860-1940 met meer dan 2000 mensen in dienst. Exploitatie was grotendeels door ondergrondse selectieve mijnbouw van individuele hoogwaardige lood-zilveraders tot een diepte van 600 meter.

De productie wordt geschat op 2,5 miljoen ton direct verscheept loodertssortering 15% lood en 150 g/t zilver. Het zinkrijke erts in het bovenste deel van het adersysteem (25-150 meter diepte) bleef grotendeels onaangeroerd. Gedeeltelijke mijnbouw van dit type erts was ondernomen van 1950 tot 1966 toen flotatietechnieken beschikbaar kwamen om het scheiden van
de lood- en zinksulfiden.

De mijnbouw stopte in 1966 als gevolg van verslechterende mijnomstandigheden en dalende metaalprijzen.

Al met al een zeer mooie ochtend met veel informatie over de mijnen van Mazarr贸n. Maar ook de oude motor collectie die Antonio Paredes Navarro heeft mag niet ontbreken.

De oude motoren zijn door hem zelf gerestaureerd en worden in zijn museum neer gezet. Ook hier kijken we onze ogen uit en zien de een na de andere prachtige exemplaar voorbij komen. Ook hier verteld Antonio Paredes Navarro met heel veel passie en plezier over.

Op de eerste verdieping in het museum heeft聽 Antonio Paredes Navarro ook nog even drie oude winkels cq beroepen na gebouwd zoals deze vroeger in Mazarr贸n te vinden waren. Uiteraard met heel veel passie en zorg heeft hij dit gedaan. waaronder een timmerwerkplaats of wel een Carpinteria.

Ook een oude kruidenierswinkel of wel winkel van Sinkel, eigenlijk moet ik zeggen de winkel van Aldolfo. (La tienda de Aldolfo) mag natuurlijk niet ontbreken in dit museum.

Ook de keuken uit de jaren 1920 , wordt niet zomaar voorbij gelopen. Er wordt door de meeste oudjes met een glimlach naar gekeken.

Ook de kapper of wel Barber铆a kan niet ontbreken ook in die tijd wilde je er goed uitzien natuurlijk.

Het was een hele leuke ochtend en het was leuk om te zien. Nogmaals het enthousiasme waarmee Antonio Paredes Navarro verteld is super. Gelukkig hadden we wel iemand berijd gevonden van uit de vereniging (NCM) om het te vertalen. Dat was toch wel heel fijn aangezien mijn Spaans en dat geld voor meerderen van ons niet heel goed is. Maar zo konden we toch het een en ander duidelijk krijgen. Bedankt weer voor het kijken en lezen van Museo Antonio Paredes. Hier nog de link naar de website van het museum Museo Antonio Paredes. Graag tot een volgend blogje.

Groetjes Casper (leven-met)