Lepelaarhut en oostvaardersplassen

Lepelaarhut en oostvaardersplassen
Lepelaarhut en oostvaardersplassen

Maximumtemperatuur:  11  °C.
Minimumtemperatuur:    6  °C.

11-02-2016

Donderdag ochtend en wat ziet het er buiten goed uit zeg, ik kan de verleiding niet weerstaan en pak de spullen bij elkaar om zo op stap te gaan. Ik breng eerst samen met het vrouwtje de kleine meid naar de peuterspeelzaal. Bij thuis komst eet ik even wat en neem mijn medicatie in. Hierna zet ik de fiets achter op de fietsen drager die ik intussen al even op de trekhaak had gezet.

Ik pak de camera tas en rijstzak en stap in de auto en ga op stap. Ik ga vandaag eerst even bij de lepelaarhut kijken bij de lepelaarplassen. De auto neemt de route richting de dijk en ik sla links af richting het Blocq van kuffeler en parkeer de auto bij het flevolandschap de trekvogel. Haal de fiets er af doe de rugtas om en ik ga naar de lepelaarhut toe fietsen.

Na ongeveer anderhalve kilometer fietsen kan ik het lepelaarpad in slaan en ga met mijn fiets de brug over, en oh jee ik kan niet verder er is een boom omgewaaid. Wat nu ben ik voor jan met de korte achternaam hier gekomen, nee zeg ik tegen me zelf ik parkeer mijn fiets op de brug en maak mijn fiets vast aan de brug.

Nou nu komt gelijk het eerste obstakel voor het lichaam ik moet nu lopen en dat is niet heel fijn, ik doe het toch en ben als enige in de hut. Ik pak mijn spullen uit en leg alles klaar. Nu maak ik de luiken open van de lepelaarhut en zie ik de reigers zitten ze hebben het eiland weer bezet en zijn druk bezig hun nesten te bouwen. Ze komen dan ook regelmatig langs vliegen en strijken dan neer vlak bij de lepelaarhut, om zo de rietstengels uit de grond te trekken en deze vervolgens in hun bek te nemen en dan vliegen ze weer naar het eiland. Uiteraard heb ik een aantal leuke foto’s hiervan kunnen maken soms zijn de takken 2 keer zo groot als de reiger zelf maar hij neemt het toch mee.

Inmiddels zijn er ook al wat meer spotters binnen gekomen en ook zij pakken hun spullen uit en leggen alles klaar. Aan de overkant van de lepelaarhut is een blauwe reiger op een tak gaan zitten en is de reiger zijn verenkleed lekker aan het oppoetsen. Nu kan je ook goed zien dat het al weer paar / broed tijd is hij heeft een lange zwarte sliert op zijn kop de snavel is vel oranje geworden en ook zijn veren dos is heel vol en sierlijk geworden. Zal proberen om dit op de foto duidelijk te laten zien.

Dan komt ook nog even een brilduiker en een kuifeend langs en ook dit mooie exemplaar leggen we vast op de geheugen kaart. Ik ga mijn spullen bij elkaar pakken om weer verder te gaan ik heb het koud en wil niet langer zo in de kou staan. Dan vliegt er nog een valk over die ik nog net met de camera kan vastleggen. Zo spullen gepakt en nu helaas lopend naar de fiets. Aangekomen bij de fiets stap ik op en fiets rustig naar de auto even de spieren los laten komen en een beetje warm worden. Zo fiets weer op de fietsendrager en lekker warm in de auto kachel even hoog hmm lekker warm wordt het.

Ik besluit om nog even bij de oostvaardersplassen Almere te gaan kijken en rijd met de auto richting het hugo de vries uitkijkpunt. Via de buitenring kom ik op de Jac p Thijsseweg uit en dan de eerste weg rechts dan ben ik al weer op de Hugo de Vriesweg aan het einde van de weg parkeer ik de auto en haal ik de fiets er weer af. Nu kan ik het laatste stukje fietsen over het Hugo de Vriespad om zo bij het Hugo de Vries uitkijkpunt te komen.

Vlak voor dat ik daar ben zie ik een edelhert lopen in het afgesloten gedeelte en dit leg ik dan ook vast. Aangekomen bij het uitkijkpunt zie ik dat de konikpaarden achter het natuurbelevingscentrum staan dus fiets ik die kant op. Ik heb een punt gevonden waar het riet niet zo voor de lens komt en maak wat foto’s van de konikpaarden dan komt er een grote groep met mannetjes kuifeenden aan gezwommen. Ik probeer me wat meer te verschuilen achter het riet om ze zo van dichtbij te kunnen fotograferen. En dat lukt uiteindelijk ik kan er een aantal mooie foto’s van maken.

Ik zie in mijn oog hoek iets bruins op de vlakte voorbij komen met het blote oog kijk ik nog een keer en ben dan het bruine iets kwijt. Maar dan beweegt het weer ja het is een vos wel ver weg maar kan hem wel leuk op de foto zetten hoop ik. Ik maak heel wat foto’s in de hoop dat er een paar hele mooie tussen zitten. Ik ga weer een stukje verder naar de volgende konikpaarden van dit groepje konikpaarden kan ik weer een hoop leuke foto’s maken ze zijn wel fotogeniek vandaag. Door het mooie zonlicht droog en een beetje wind denk ik dat de foto’s van het scherm zullen spatten.

Ook hier komt de vos weer in beeld ik dacht eerst dat het dezelfde was maar uiteindelijk bleken het er twee te zijn, ook heb ik een klein stukje gefilmd op de gok aangezien je met deze zonnige omstandig heden niks kan zien op het beeld scherm heb ik moeten filmen op de gok. Toch is het aardig gelukt en zal ik het filmpje uiteraard weer op de website zetten.

Zo tijd om naar huis te gaan dus stap ik weer op de elektrische fiets, motor in stand 9 en gaan met die banaan. Dan zie ik nog snel even de boswachter voorbij komen en zie ik dat ze een nieuw bord aan het plaatsen zijn bij de parkeerplaats van het natuurbelevingscentrum. Moet alleen nog even kijken wat er opstaat dat voor een volgende keer. Ik ben weer vlak bij de auto als ik een aantal edelherten zie, en zo kan ik op de val reep nog even en aantal edelherten vast leggen.

Bij de auto zet ik de fiets weer achterop en stap ik in, kacheltje lekker aan en lekker naar huis. Zo nu even eerst wat eten en de middag medicatie innemen en dan de spullen opruimen en de foto’s weer op de cloud zetten. Wat was het fijn om na 14 dagen binnen zitten toch even op stap te zijn. Ook al ben ik nog niet volledig hersteld het lichaam voelt beroerd en pijnlijk maar wat was het lekker vandaag.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

One thought on “Lepelaarhut en oostvaardersplassen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *