Krakeendhut oostvaardersveld

Krakeendhut
Krakeendhut

Maximumtemperatuur:  12 °C.
Minimumtemperatuur:    5 °C.

12-12-2015

Het is zaterdag ochtend, het weer zit mee zon schijnt en het is droog. Aanvankelijk had ik een afspraak om bij de spotters plaats Schiphol vandaag te fotograferen, maar deze ging op het laatste moment niet door. Dus dat wordt vandaag weer dieren fotograferen en dat is helemaal super natuurlijk. Zo dus even wat andere kleren aan even eten en de medicatie innemen. Ik neem vandaag weer de fiets mee achter op de auto. Ik ga vandaag eens bij de krakeendhut kijken op het oostvaardersveld.

De fiets hangt weer achter de auto spullen bij elkaar gezocht dus hoppie starten maar en rijden. Oh tank is leeg nou dan eerst maar even tanken. Dus ik ga naar de vaart toe om daar even te tanken. En ik besluit dan om eerst even naar de lepelaarhut te gaan aangezien ik dicht bij de oostvaardersdijk zit. Kan ik mooi even parkeren bij de trekvogel van het flovolandschap om vervolgens met de fiets het laatste stuk naar de lepelaarhut toe te fietsen. Zo ik heb de auto geparkeerd en ga met de fiets naar de lepelaarhut. Helaas is het zonnetje al weer wat aan het afnemen door de bewolking, en dat maakt het toch dat het aardig fris is vandaag.

Aangekomen bij de lepelaarhut zijn er al behoorlijk wat andere spotters binnen. Ik kijk even via de kijk gaten naar buiten en zie dat het erg stil is. Wel zit er een waterral aan de overkant maar die heb ik niet op de foto gezet. Het is te bewolkt en de waterral zit in een te donker stukje dan worden de foto’s toch niet mooi. Ik pak de camera toch even uit en leg alles klaar voor het geval dat. Inmiddels gaan er een aantal spotters weg er is namelijk melding gedaan van een Zee eend in de omgeving van de lepelaarplassen en ze willen proberen deze te localiceren en vast te leggen op de geheugenkaart. Ja en dan is het toch weer ineens heel rustig in de hut. En dat dacht de ijsvogel ook ineens is zij daar. De overgebleven spotters laten hun camera’s weer lekker klikken, ik natuurlijk ook. Helaas zijn door de hoge ISO 6400 waarden de foto’s niet 100 % maar ik vindt ze toch aardig gelukt om te laten zien. Hierna maak ik nog een foto van het aalscholver eiland en pak dan de spullen weer in. Ik pak de fiets en fiets richting de trekvogel waar de auto staat.

Zo ik ben weer bij de auto, fiets lekker weer achterop en hop naar de volgende bestemming. Ik ga nu richting de krakeendhut op het oostvaardersveld. Ik rij via de oostvaardersdijk richting Lelystad en pak dan de knardijk. Ik stop nog heel even onderweg bij een van de rustplaatsen / uitkijkpunten. Ik zie wat kuifeendjes zwemmen maar ze zijn te ver weg om op de foto te zetten. Ik vervolg mijn weg en draai de knardijk op. Aan het einde van de knardijk parkeer ik mijn auto.

Ik haal de fiets van de auto en ga via het zomerpad richting de krakeendhut. Daar aangekomen wordt ik verwelkomt door een hele leuke vink en deze zet ik dan ook op de foto. Ik loop verder en ben binnen in de hut inmiddels heb ik het toch behoorlijk koud gekregen. Er zwemt een leuke kuif eend en een leuke tafel eend voorbij natuurlijk zet ik dit even op de foto. Ik neem even wat te eten en te drinken, en hoor dan een roodborstje dicht bij. Ook deze mooie rooie zetten we op de foto. Ik maak met de telelens nog even een foto van de poelruiterhut aan de overkant. En dan zie ik drie losgeslagen witte boeien drijven. Het zijn etende wilde zwanen ik kijk nog even naar ze om dan vervolgens weer verder te gaan. Bij het naar buiten lopen van de krakeendhut komt er een pimpelmees lekker dichtbij en die kunnen we dus mooi op de geheugenkaart zetten.

Een stukje verderop zit een ganzen stelletje lekker tussen het gras te eten ik probeer heel stil een stukje dichterbij te komen. Helaas lukt het niet en vliegen ze op, ik kan nog net een van beide ganzen in de lens krijgen en maak een paar foto’s. Ook hier is de kwaliteit niet 100 %  door de hoge ISO waarde. Ik maak nog wat foto’s van het natte grasland en pak dan weer de fiets. Helaas heb ik de konikpaarden nog niet hier in de omgeving gezien. Maar ik weet wel waar ze staan, en daar kan ik mooi komen op de fiets. Dus ga ik met de fiets verder over het zomerpad en langs het praambos. En ja hoor daar staan ze nog een stukje verder en dan ben ik bij de konikpaarden. Eerst nog even een paar prachtige foto’s maken van een wilde zwaan. En een mooi groepje paddenstoelen. En dan ben ik inmiddels weer helemaal aan de andere kant van het oostvaardersveld en kan ik vanuit deze hoek ook eens de poelruiterhut vast leggen. De krakeendhut is niet te zien van uit deze hoek.

En daar zijn dan de konikpaarden, het is best een grote groep. Ik loop wat dichter naar ze toe, tussendoor nog even snel een knobbelzwaan op de foto zetten. En ik laat de konikpaarden spreken zie de foto’s. Een aantal konikpaarden hebben met elkaar afgesproken bij de picknick tafel om even een potje te bluffen. Na al dit moois heb ik het toch weel heel koud gekregen, ik besluit dat het voor vandaag op is, het lichaam is al even behoorlijk aan het protesteren dus ik moet stoppen. Maar het is ook zo leuk al die beesten te zien en te fotograferen. Ik pak de fiets maar kan nog snel een paar wilde zwanen op de foto zetten. Als laatste nog even een paar landschap foto’s van de vlakte het oostvaardersveld. En snel op de fiets weer terug richting de auto.

Ik hoor tijdens het fietsen naast mij het geluid van de ijsvogel en kijk eens goed over het water en ja hoor ik zie hem twee keer duiken in het water. Ik stop stap af en kijk door het riet heen, de ijsvogel gaat aan de overkant op de beschoeiing zitten net onder de omgewaaide bomen die bijna dienst kunnen doen als huis voor de ijsvogel. Het is een hele grote afstand en er zit een hoop riet in de weg, ik probeer toch een aantal foto’s te maken. Ik doe eigenlijk alle foto’s uit de hand ook met de telelens maar voor deze foto’s was het beter geweest om met een statief te werken. Ik zal ze toch in het bericht verwerken vindt het toch wel iets speciaals hebben.

Zo nu snel weer verder oh nog even een paar kuifeendjes op de foto en dan snel de fiets achter op de auto en instappen. Lekker de verwarming aan en eerst even op temperatuur komen. Even het thuis front berichten dat ik weer onder weg ben en er aankom. Kunnen ze vast de koffie machine opwarmen. Ik ga via de praamweg en trekweg terug. En sta inmiddels weer voor de deur thuis. Even de spullen opruimen en weer in de schuur zetten en dan heerlijk nagenieten van deze krakeendhut expeditie, met een vleugje lepelaarplassen.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

One thought on “Krakeendhut oostvaardersveld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *