Ijsvogel en de Zeearend Lepelaarhut

DSC_1495-bewerkt-bewerktD

 

Maximumtemperatuur: 22  °C.
Minimumtemperatuur:  10  °C.

06-08-2016

Zaterdag ochtend heb ik de gelegenheid om even met de auto en de fiets op stap te gaan en ben ik om 10:15 klaar voor vertrek. Eten, drinken, en camera spullen mee fietsen drager en fiets achter op de auto. Zo ik ben er klaar voor maar waar ga ik naar toe? Ik wil niet te veel fietsen en niet te lang rijden. Het wordt weer eens tijd voor de Leplaarplassen bij het Flevo-landschap . Ik rij met de auto richting de Oostvaardersdijk en ga dan links af naar het block van kuffeler. Even hier voorbij parkeer ik de auto bij de trekvogel en haal ik de fiets er vanaf. Ik fiets naar beneden en fiets dan ongeveer 1.5 km om dan het pad naar de lepelaarhut op te gaan en om even voor 11:00 uur ben ik in de Lepelaarhut.

DSC_1413D

En ja ik ben niet helemaal alleen. Er is nog een collega spotter binnen we raken even aan de praat en hij pakt zijn spullen bij elkaar. Hij geeft aan dat het erg rustig is geen ijsvogel gezien en ik ben hier al van af 08:30. Dus geeft hij aan ik ga even verderop kijken. Ik wens hem nog een fijne dag en de collega spotter vertrekt. Maar ik ben niet heel lang alleen, een oud gediende van de hut ( Jan ) komt binnen. Ik pak verder mijn spullen uit en maak hier en daar lekker nog wat foto’s. Er zijn een paar mooie Aalscholvers dichtbij en ook een dodaars laat zich regel matig zien. Tevens een dodaars met jong komt nog even voorbij.

DSC_1329D

Er is ook een futen familie waarvan het jong een nog al uit de kluiten gewassen jong nog steeds gevoed wordt door beide ouders. En dat zijn leuke beelden om te zien. Zelfs als hij zijn ouders even uit het oog verloren is schreeuwt hij als een mager speen varken waar ze nou zijn. En als ze een visje hebben voor hem nou dan is het hek van de dam. Geweldig om te zien.

DSC_1373D

De oud gediende Jan geeft aan dat gister de ijsvogel wel 15 minuten op de tak voor de hut heeft gezeten. Ik geef aan dat de spotter die net weg was hem ook niet gezien heeft en ik ook nog niet. Ik loop weer even naar de anderezijde van de hut en zie in de verte een rietstengel over het water heen buigen. Ik pak de camera en kijk even en ja daar zit de blauwe rakker tussen het riet op een rietstengel. En daar zit de ijsvogel heerlijk zijn visje op te eten.

DSC_1354D

Dan komt de jonge dodaars even langs en ook de futen familie laat zich even zien. Dit alles zet ik natuurlijk even op de foto. Tussendoor houd ik de ijsvogel in de verte nog even in de gaten, hij zit er nog. Het futen jong krijgt het ene na het andere visje aangeboden en dat smaakt goed zo te zien. En zit de ijsvogel nog op zijn plek., ja die is er nog. Even het reiger/aalscholver eiland op de foto zetten en dan.. Hé de blauwe rakker is gevlogen, waar zou die heen zijn. Dan aan de ander kant van de hut zien we hem nog net langs de rietkraag scheren en neemt hij plaats op een tak die uit de rietkraag steekt. Ik maak er even een foto van.

DSC_1417D

Ik houd me maar even met die ander vogel bezig de Aalscholver ook prachtige beesten even verderop wordt ook nog een jong gevoed door een van de ouders. Ik probeer dit zo goed mogelijk vast te leggen. Zo de Aalscholver gaat zich even wassen en springt op een van de ijsvogel stokken en gaat zich opwarmen in de zon. Ook hiervan kan ik prachtige opnames maken. Het weer betrekt nu heel erg en er komen donkere wolken aan, het zou toch niet regen vandaag! Dan vliegt de ijsvogel vanaf de overkant weer over het water heen richting de hut en scheert onderlangs weer richting het riet en gaat daar op een tak zitten. Het is steeds een stukje dichterbij maar hij kijkt om zich heen en kijkt half in de lens ik blijf aan deze kant zitten want mijn gevoel zegt dat de vogel zo deze kant op komt. En dat gebeurt dan ook dus roep ik de collega spotters en knallen we met zijn allen weer met onze camera’s en worden we zelfs getrakteerd met een gevangen visje.

DSC_1551-bewerkt-2D-2

Dan gaat het toch regenen en hopen we dat de ijsvogel nog even blijft zitten. Ik kan een aantal plaatjes maken met de ijsvogel in de regen en dat geeft ook wel een bijzondere vertekening als achtergrond. Het gaat steeds harder regenen en de ijsvogel vliegt naar de overkant waar er meer beschutting is tussen het riet ook hier maak ik wat foto’s van. En wat gaat het even tekeer, zelfs de Aalscholver steek even zijn kop in het zand. Bedoel even onder zijn veren kleed.

DSC_1599D

Gelukkig klaart het wat op en neemt de hoosbui af en spettert het alleen nog een beetje. En komt de ijsvogel ook weer aangevlogen en kan ik samen met de collega spotters weer een leuke serie op de geheugen kaart zetten. Hierna vliegt de ijsvogel weer naar de overkant en laat zich niet meer zien. De Aalscholver neemt het van de ijsvogel over en gaat ook op een van de ijsvogel takken zitten. ik moet de lens zelf’s wat uitzoomen aangezien de aalscholver uit het beeld loopt. Deze vogel is wel een stukje groter als dat kleine blauwe ding.

DSC_1680D

Na de aalscholver perikelen laat de ijsvogel zich aan de overkant nog even een keer zien. Dan zegt een collega spotter ( Reinier ) hé jongens kijk eens naar boven daar boven de bomen wat vliegt daar. Verdomd roepen we met zijn allen dat is de vliegende deur of te wel de Zeearend. Zou de Zeearend onze kant op komen? De aalscholvers worden in ieder geval erg zenuwachtig en de ijsvogel is allang gevlogen en inderdaad hij komt onze kant op cirkelen. We gaan met zijn allen snel naar buiten en schieten daar heel wat foto’s weg en nu maar hopen dat het gelukt is. Ik loop naar binnen en kijk snel op de camera en zo te zien zijn ze aardig gelukt.

DSC_1791D

Dan komen de Aalscholvers nog even terug en gaan ze bekvechten over wie waar op welke tak mag gaan zitten ook dit zet ik even op de foto’. Hierna vindt ik het welletjes geweest en pak ik mijn spullen bij elkaar en ga ik met een gevulde geheugenkaart weer terug naar huis. Ik fiets naar de auto bij de trekvogel en zet de fiets weer achterop. Ik stap in en kijk nog een keer naar een paar foto’s zo dat was weer een productieve ochtend.

Bij thuis komst de foto’s op de cloud en de foto’s zijn prachtig geworden vind ik zelf. Hoop dat jullie ze net zo mooi vinden.

Groetjes, Casper ( Leven- Met )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *