Heckrund in het fluitbos

Heckrund
Heckrund

Maximumtemperatuur:  8  °C.
Minimumtemperatuur:   2  °C.

09-01-2016.

Vandaag even met de fiets op pad naar de oostvaardersplassen en langs het oostvaardersbos / fluitbos.

Ik pak de fiets uit de schuur en pak de camera spullen bij elkaar ben niet heel vroeg vandaag, had veel last van opstart problemen. Het is inmiddels tien uur en ik stap op de fiets en ga via het junipad om vervolgens via het pirellipad de oostvaardersplassen binnen te fietsen. Als eerst ga ik even naar het Hugo de Vries uitkijkpunt. Hier stop ik even en kijk heerlijk om me heen. Doe de rugtas af en pak de camera tevoorschijn en maak een aantal foto’s. Veel vogels vliegen er in de lucht boven de oostvaardersplassen kan niet helemaal beoordelen wat het allemaal is, volgens mij een grote groep ganzen en veel kievieten.

Ik stap weer op de stalen ros en fiets richting uitkijkpunt de kiekendief dat is richting de oostvaardersdijk. Precies op het hoekpunt van het fietspad jan van den boschpad en kotterweg zie ik een paar mooie heckrunderen staan op het eiland in het water. Ik stop even en parkeer de fiets en maak wat foto’s. En toevallig kijkt een heckrund heel netjes in de camera, Zo ik kan ook zijn paspoort weer in orde maken. Ik ga verder op de fiets en kom bijna bij het einde van het fietspad maar ik kan niet verder aangezien de weg geblokkeerd wordt door de konikpaarden.

De fiets zet ik weer even aan de kant en loop een klein stukje in de richting van de konikpaarden ik maak wat mooie opnames van de konikpaarden na een poosje stap ik weer op en fiets terug naar het Hugo de Vries uitkijkpunt. Onderweg zie ik ineens in mijn ooghoek iets in het oostvaardersbos bewegen en zie dat het een heckrund is.  Een heckrund in het oostvaardersbos dat heb ik zelf nog niet eerder mee gemaakt. Ik ga dus vol in de ankers en parkeer de fiets bij het kruispuntje jan van den Boschpad en kotterweg. Ik zie inderdaad de heckrund nog lopen en besluit om het kleine stukje naar benden te lopen om een foto te maken.

Aangekomen benden aan in het oostvaardersbos ben ik de heckrund uit het oog verloren en zie de heckrund nergens. Ik denk nog bij mezelf nou de heckrund is niet zo klein dat je hem/haar over het hoofd ziet. Ik besluit om toch een stukje de richting op te lopen waar ik hem volgens mijzelf nog zag lopen. En ineens komt de heckrund uit het riet vandaan gestormd. Jee… ik schrik me dood, de heckrund ook dus dat is 1-1. Ik doe toch even een aantal stappen achteruit want zij is wel heel groot en heeft een stel saté prikkers op der hoofd staan nou mij niet gezien.

Gelukkig zie ik ook waarom ze zo wild uit het struik gewas kwam ze heeft een kalfje bij haar. Dus neem ik nog wat meer afstand, het kalfje staat ver verscholen tussen de struiken en bomen. Ik probeer er nog een foto van te maken maar dat is moeilijk maar op de foto is het wel te zien. Ik loop weer naar mijn fiets toe en wordt begroet door een aantal konikpaarden. Tuurlijk maak ik ook van deze konikpaarden een pasfoto, zodat ook zij straks de landgrenzen over kunnen.

Ik hoor een auto aan komen rijden en daar is de boswachter, volgens mij was het Boswachter Bertwin. We wuiven naar elkaar en gaan verder. De edelherten staan goed verstopt deze keer en ik probeer ze via de bomen en takken toch op de foto te krijgen. En dan hoor ik bhooo hé dat is het kalfje wat ik eerder gezien en gehoord heb. Ook moeders komt weer tevoorschijn en neem ik toch weer wat pasjes achteruit en ga bij een boom staan. Zo ik kan op veilige afstand toch weer wat leuke foto’s maken van deze mooie heckrund met kalf. Ik neem ook nog wat foto’s van de edelherten nou ja dat probeer ik dan door alle takken en struiken.

Ik hoor in de verte de paarden heel veel hinniken en  loop weer naar mijn fiets toe om toch weer even bij de konikpaarden te gaan kijken aan het einde van het fietspad vlak bij de oostvaardersdijk. Dus hoppie die kant op en zie dat er nu meer konikpaarden op het fietspad staan ik zie ook dat er ook meer paarden op de vlakte zijn gekomen. Ook de heckrund zie ik vol op nu staan. Ik parkeer de fiets en loop langzaam wat dichter bij ik zie dat de konikpaarden op het fietspad naar hun vriendjes en vriendinnetjes aan het kijken zijn die in de verte in galop aankomen. Ik kan mooi een aantal foto’s maken van deze prachtige konikpaarden.

Het is inmiddels al weer bijna twaalf uur en wordt het tijd richting uitkijkpunt huis te gaan. Ik loop naar mijn fiets en zet de automatische piloot aan op thuis. De fiets gaat terug over het Jan van den Boschpad om bij het Hugo de Vries uitkijkpunt te komen. Daar eenmaal aangekomen ga ik nog een keer naar boven om over de vlakte te kunnen kijken. Ik maak nog wat foto’s van de heckrunderen die aankomen lopen en een grote zwerm met kievieten die door de lucht vliegen zet ik ook op de foto.

Ik maak nog wat foto’s vanaf het uitkijkpunt en vervolg mijn weg richting huis ik kan voordat ik thuis ben nog een paar mooie foto’s maken. De foto’s zijn van een laag vliegende reiger. Een paar hoog overvliegende ganzen. Een grote zwerm vogels. En een hoog overvliegende aalscholver. Ik fiets weer verder en ben inmiddels bij de fietsbrug aangekomen daar maak ik nog even wat foto’s van een bomen laan in het oostvaardersbos. Hierna pak ik de spullen in en doe alles weer in de rugtas. En fiets het laatste stukje naar huis.

Aangekomen bij het uitkijkpunt thuis zie ik dat de fiets wel een wasstraatje kan gebruiken, dat is een mooi karweitje voor…. ja daar moet ik nog even over na denken.

Het was schrikken vandaag met de heckrund maar zij had in ieder geval niet met vuurwerk gestunt gelukkig is alles weer goed gekomen en lig ik op de bank uit te stomen.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *