Great Migration Oostvaardersplassen.

DSC_5793C
Great Migration Oostvaardersplassen

Maximumtemperatuur:     19  °C.
Minimumtemperatuur:       8  °C.

11-04-2016*

Na ongeveer 10 minuutjes rijden draai ik de parkeerplaats op van het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders van stad & natuur Almere. Ik pak de fiets van de auto en zie in de verte de konikpaarden over de vlakte lopen en ze komen vanuit de richting van de oostvaardersdijk  richting het Natuurbelevingscentrum.

Dus snel op de stalen ros en fietsen maar nou ja stand negen van de ondersteuning gebruiken hmm. Ooh eerst kom ik nog langs een heleboel pluizenbollen die in het water liggen die zet ik snel even op de geheugenkaart. Wat zijn ze toch leuk om te zien de kleine grauwegansjes. En dan ontzettend veel konikpaarden op de vlakte het doet bijna denken aan de great migration.

En dan hoor ik wat gepiep vlakbij en zie een verlaten gansje die ik heel leuk op de foto kan zetten pa en ma gans houden het op afstand goed in de gaten. Denk wel dat de kleine gans behoorlijk op zijn falie krijgt als ik weer weg ben want het gansje was achter gebleven. Dan nog even de konikpaarden op de vlakte op de foto zetten en dan ga ik nog even naar het Frans Vera uitkijkpunt.

Onderweg naar het Frans Vera uitkijkpunt kom ik ganzen ganzen en baby ganzen tegen heel veel ganzen, wel leuk om te zien en wat een lawaai kunnen ze maken. Ook kluut eiland zetten we even op de foto en de kluten liggen lekker te dutten of zitten ze te broeden dat kan ik niet goed zien.

Dan zie ik ook helaas een dood babygansje liggen die vermoedelijk door een vogel gepakt is, maak nog wat foto’s en ook een eenzame scholekster leg ik even vast. Ik ga verder en kom bij het Frans Vera uitkijkpunt ook hier vindt ik helaas een dode vogel vermoedelijk een roofvogel ik kan het niet ontcijferen. De ganzen zijn hier ook in overvloed aanwezig. Dan komt er een grauwe gans naar mij toe gevlogen en die probeer ik mooi vast te leggen en dat lukt. Een grote groep ganzen die in het water met hun kleintje zwemt zijn wat onrustig en maken veel lawaai.

Ik kijk goed om me heen of ik iets kan waarnemen helaas vindt ik de oorzaak van de onrust er ligt een dood edelhert in het water, die door de harde wind die er inmiddels staat mee genomen wordt door de windstroming richting het natuurbelevingscentrum. Ik pak de telefoon en stuur even een persoonlijk berichtje naar de boswachter over het gevonden dier. Ook rij ik nog even langs het Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders om het daar ook even te melden. Toch best schrikken als je een broodje zit te eten en ineens komt er een dood edelhert langs drijven.

Helaas een trieste afsluiting van dit natuur avontuur..

P.s Het edelhert is nog geen 5 minuten na mijn melding netjes uit het water gehaald door het Boswachter team van Staatsbosbeheer.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *