Edelherten bronst Oostvaardersplassen

dsc_0099d

Maximumtemperatuur: 11  °C.
Minimumtemperatuur:    6  °C.

12-10-2016

Woensdag middag mag ik met de Pers excursie mee het Oostvaardersplassen gebied in voor de edelherten bronst. Althans dat hoop ik dan mee te maken natuurlijk. We worden verwacht om 16:00 uur aan de Kitsweg in Lelystad. Aldaar wordt ik als een vorst opgevangen en staat de koffie en thee klaar. Eerst krijgen we een kort filmpje over het ontstaan van Flevoland en de Oostvaardersplassen. Heel leuk om te zien. Ook wordt er het een en ander uitgelegd over het beheer en de beheer afspraken die zijn gemaakt. Ik maak me klaar en kleed me goed aan aangezien het helaas niet een hele mooie dag is vandaag. Het is grijs koud en er staat veel wind. Gelukkig is het wel droog en dat is ook niet geheel onbelangrijk in een open car. Zo iedereen is ingestapt. Zo zijn er mensen van het kro/ncrv programma binnenstebuiten aanwezig. Er is iemand aanwezig van een reis en natuurblog. Van staatsbosbeheer zijn er diverse woordvoerders en afdeling mensen aanwezig ook de afdeling communicatie. En natuurlijk onze persoonlijke gidsen boswachter Bertwin en Hans-Eric. Het is in ieder geval een leuk gezelschap. we vertrekken en rijden de Oostvaardersplassen in.

dsc_0021d

We zijn nog geen vijf minuten onderweg of we komen de eerste edelherten al tegen. Het burlen laat nog even op zich wachten en is alleen in de verte te horen. Maar wat zijn het toch een prachtige beesten om te zien. Weetje: Wist je dat tijdens de bronst de mannetjes herten 1/3 van hun gewicht verliezen het mannetje weegt ongeveer 250 kilogram. We worden weer verwend met het aantal dieren wat we kunnen zien.

dsc_0009d

We rijden weer een stukje verder tot we de volgende edelherten tegen komen. Hier worden we getrakteerd op een echte burl van een van de edleherten. Natuurlijk heb ik mijn camera ook mee en heb ik inmiddels al weer een aantal foto’s gemaakt.

dsc_0163d

De heckrunderen komen ook even buurten en hun beklag doen over de aandacht die de edelherten krijgen. We spreken met de Osborn stier af dat we nu even wat foto’s van zijn familie maken. De stier geeft het door en zo kunnen we ook heel wat leuke foto’s maken van de heckrunderen.

dsc_0230d

Na dat de heckrunderen op de foto zijn gezet. Zet de stier de pas er weer in en volgt de rest van de familie zijn route. Ook wij rijden weer verder en vervolgen de route. Even verder zien we nog net twee vossen weg schieten. Helaas niet kunnen vast leggen. Dan komt er een mooi edelhert tevoorschijn prachtig met zijn bronst manen vooruit en lekker smerig.

dsc_0282d

En zoals een van gasten zegt het is net of je de hele tijd een hamster hok ruikt. En dat klopt wel een beetje. De edleherten plassen zich helemaal onder en dat doen ze regelmatig en dat ruikt voor hun erg lekker. Voor ons is het net een hamster kooi die weken niet verschoont is. Het is inmiddels erg koud geworden en zitten we met zijn allen een beetje te bibberen.

dsc_0292d

We maken ons klaar om aan de route terug te gaan. We zien onderweg nog een hele grote groep met spreeuwen. Geweldig gewoon deze vogels.

dsc_0297d

Helaas was de actie van de mannetjes edelherten tijdens de bronst deze keer niet heel spectaculair. Natuurlijk hebben we het burlen wel gehoord, en ook van dichtbij gezien. Het was wel weer een hele leuke ervaring om mee te mogen maken. Als afsluiting hebben we nog lekker een kop erwtensoep gehad met een heerlijk stukje roggebrood met spek. Mijn dank gaat dan ook uit naar Bertwin en Staatsbosbeheer. Voor deze onvergetelijke mooi excursie en afsluiting.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *