Dodaars oostvaardersveld!

Dodaars
Dodaars oostvaardersveld!

 

Maximumtemperatuur: 16 °C.
Minimumtemperatuur:  14 °C.

10-11-2015

Ik ben de hele morgen al niet lekker heb veel last van pijn en mijn spieren, ik ben er gewoon misselijk van. Na het wegbrengen van de kleine meid naar de peuterspeelzaal besluit ik toch om even weg te gaan. Pak de camera en rijstzak en ga met de auto op pad. Onder weg waar naar toe, nou naar het oostvaardersveld. Onderweg via de trekweg kom ik langs  grote velden / akkers waar druk op gewerkt wordt. Zo te zien oogsten ze op dit moment de bloemkool. Mijn auto lijkt inmiddels wel op een rally auto zo smerig als deze is. De weg waar ik ook overheen moet ligt vol met bagger van het land, maar het ABS systeem werkt en ook de antislip regeling. Zo ik ben bijna op plaats van bestemming wat is het toch al weer donker de lucht is echt grijs en grauw. Ik parkeer de auto en loop het laatste stukje naar de hut. Aangekomen bij de hut ben ik in mijn eentje. Er zitten een hoop kippies (meerkoeten) voor de hut en zet ze op de foto. Zo ik kan weer een beetje spelen met de instellingen van de camera. En probeer de ISO waarden zo laag mogelijk te houden. Het fotograferen wordt er hierdoor niet makkelijker op omdat je ook de sluiter tijd moet verhogen anders zijn de foto’s zo donker. Hierdoor zijn toch veel foto’s bewogen maar ook veel leuke en goede foto’s zitten er tussen. Zo kan ik een paar grauwe ganzen op de foto zetten die voorbij zwemmen en een groepje vrouwtjes kuifeenden.

De grote groep meerkoeten doen zich te goed aan de vele waterplanten die zich hier onderwater bevinden. Ze trekken de ene na het andere plantje er uit en eten dit lekker op. In de verte komt er een dodaars aan gezwommen. Deze dodaars zwemt heel behendig tussen de meerkoeten door, en kijkt om zich heen. Het lijkt als of hij/zij precies dat groepje meerkoeten opzoekt wat op dit moment aan het eten is en zwemt er naar toe. Op kleine afstand van het groepje meerkoeten duikt hij onder water en komt met zijn prooi boven. Deze dodaars is volgens mij heel slim dit doet hij/zij meerdere keren op deze manier en heeft bij iedere duik een lekker hapje. Ja als de waterplantjes weggehaald worden door de meerkoeten dan zijn ineens de schuilplekken onder water voor de visje en libelle larven en andere diertjes er niet meer. En zo komt deze slimme dodaars aan zijn lekkere hapjes. De eerste keer dat de dodaars dus boven kwam met zijn hapje dacht ik dat hij/zijn een kreeftje te pakken had. Maar bij thuis komst en na wat speur werk op het internet bleek het een libellelarve te zijn. Jeetje Libelle’s zijn al niet van deze planeet maar libellelarve zijn echte Aliens. Oordeel  zelf maar zal proberen een uitvergrote foto’s te plaatsen.

Dodaars
Dodaars met Libellelarve!
Dodaars
Dodaars met driedoornige stekelbaars!

De dodaars kan zo de hele tijd onder de etende meerkoeten duiken en heeft iedere keer een hapje. Buiten de vele libelle larven die ik hem/haar naar binnen zie werken staan ook kleine visjes op het menu. Inmiddels zijn de Konikpaarden ook wat dichterbij gekomen maar staan nog zeker een 8 a 900 meter verderop. Maar  ik kan ze toch nog mooi op de foto zetten. Ik pak de spullen weer bij elkaar ik kon even met iets anders bezig zijn dan de pijn spieren en misselijkheid. Het was wel even lekker zo in de buitenlucht. Helaas is het niet over dus moet ik nog maar even door bijten. En hopen dat na het slapen vannacht het morgen weer wat beter zal zijn. Bij thuis komst en na inspectie van de dodaars en Konikpaarden foto’s blijkt ook nog de witte buizerd op de foto te staan bij de Konikpaarden. Dat is toch een leuke verrassing.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *