Baardman in de Oostvaardersplassen

dsc_0032d

Maximumtemperatuur: 14  °C.
Minimumtemperatuur:    6  °C.

08-10-2016

Zaterdag morgen ga ik samen met de hulp-boswachter en de elektrische fiets op stap. We gaan via het Seizoenepad, Julipad, en pirellipad om zo de Oostvaardersplassen binnen te fietsen. We willen eigenlijk even stoppen bij het Jan van den Boschheuvel. Maar daar loopt net een grote groep met mensen naar toe. De hulp-boswachter geeft aan papa dan fietsen we nog een stukje door. Oké dat doen we dan we fietsen naar de kiekendief uitkijkheuvel. En zo fietsen we eerst weer een stukje en komen we aan bij de kiekendief uitkijkheuvel. We stappen van de fiets en ik parkeer de fiets even. Ook op dit stuk is de grond met de grader al aangepakt en zijn ze druk bezig om het weer mooi te maken. Dan horen we heel veel belletjes afgaan tjing tjing. Ik zeg tegen de hulp-boswachter hé kanjer volgens mij zijn dit allemaal baard mannetjes die we horen. We lopen rustig verder en gaan aan de picknick tafel zitten. En zo af en toe kan ik inderdaad een baardman zien. We zitten lekker in het zonnetje dus we zijn geduldig. De hulp-boswachter heeft lekker een koekje en wat te drinken. En ik hou die baardmannen in de gaten. En ja ze komen steeds meer tevoorschijn. En heel voorzichtig begeef ik me meer naar het riet toe.

dsc_0043d-2

En zo kan ik heel veel mooi foto’s maken van de baardmannetjes. En er zitten echt hele mooie exemplaren bij. Na een poosje stappen we weer op en gaan we nog een stukje fietsen. We fietsen naar het lepelaar uitkijkpunt. Tijdens de rit hoor ik in de verte takken knappen in de bosjes ik rem wat af en dat is maar goed ook.

dsc_0216d

Hallo konikpaard we gaan toch maar even een stukje naar achteren en maken wat foto’s. Onder tussen komen er nog twee konikpaarden uit de bosjes. Ik en de hulp boswachter staan gewoon rustig te wachten totdat ze van het fietspad afgaan.

dsc_0235d

In een flits sjeest een mountain biker langs en die moet vol in de ankers. De konikpaarden schrikken en gaan uit schrik reactie gelijk naar de biker toe. Die vervolgens naar achter loopt en roept ja maar ik moet er door. Ik zeg tja dan zal je toch even moeten wachten. Ja maar die rooie is vals die bijt. Oh ja zeg ik zeker als u zo als een fietsbel langs komt stuiven. Ja maar ik moet er langs. Ik geef aan dat we hier in de speeltuin zijn van de dieren en dat dit dus geen speeltuin van de mensen is. En dat hij nou eenmaal gewoon even moet wachten. Uit frustratie pakt ie zijn telefoon en zet zijn sport app uit. Nog geen minuut later denken de konikpaarden wat een flapdrol kom jongens we gaan. En de konikpaarden vertrekken en lopen naar het bos.

dsc_0275d

Waar ze verdwijnen tussen het riet en de struiken. Hulp-boswachter achter op de fiets, papa moest meneer een trein halen. Ik zeg een trein halen? Ja pap meneer had haast. Ach ja soms krijg je een koekje van eigen deeg. We komen veilig en wel aan op het lepelaar uitkijkheuvel. Het gedane werk hier door de grader afgelopen week lijkt als of het voor niks is geweest. Er zitten weer veel diepe gaten in en sommige stukken zijn omgewoeld. Tja dat krijg je hè als je in de speeltuin van de dieren komt. Zie edelhert afdrukken en uiteraard de konikpaarden, en misschien hier en daar nog wel een vos afdruk. De hulp-boswachter wijst naar de overkant van het water en zegt wat doet die vogel raar. Ik kijk en zie inderdaad een rare vogel staan. Sst het is een potloodreiger. Het is een reiger die lekker in het zonnetje staat vertel ik tegen de hulp-boswachter.

dsc_0293d

Ooh oké wel een beetje raar geeft ze aan. Er vliegen heel wat ganzen over die ik natuurlijk even op de foto zet. Een dagpauwoog komt nog even zijn laatste nectar halen. Nu gaan we weer op de fiets en gaan nu naar het Jan van den Boschheuvel. Daar aangekomen zijn we alleen en gaat de hulp-boswachter een taart maken van de steentjes. Ik maak wat landschapsfoto’s.

dsc_9310d

Als afsluiting fietsen we nog even naar het Frans Vera uitkijkpunt. Ook hier maak ik wat landschapsfoto’s. Kan heel in de verte nog net een paar heckrunderen zien dus maar even proberen vast te leggen.

dsc_0404-bewerktd

Zo tijd om lekker te gaan eten en de middag medicatie in te nemen. Vlak bij huis worden we ook nog even getrakteerd op een ijsvogel. Dus snel afstappen spullen pakken en gelukkig de ijsvogel zit er nog.

dsc_0483d

Dus snel een paar foto’s en dan is de ijsvogel gevlogen. Alles inpakken en we gaan weer verder. Fiets weer aan de lading en spullen binnen. Foto’s op de cloud en wij gaan even lekker eten.

Bedankt weer voor het lezen en kijken.

Groetjes, Casper ( Leven-Met )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

security check *